Veslanje kroz vekove: Istorija dominacije i izazova!

L. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija još uvek nema medalju na OI u ovom sportu

Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Veslanje je sport sa drevnim korenima koji je prvobitno služio kao sredstvo transporta u drevnom Egiptu, Grčkoj i Rimu, da bi se kasnije razvio u popularnu sportsku disciplinu, posebno u Engleskoj krajem 17. i početkom 18. veka. Jedno od najpoznatijih veslačkih takmičenja je Oxford i Cambridge Boat Race, koje se tradicionalno održava svake godine od 1829. godine.

U veslanju, veslači pomeraju čamac koristeći vesla koja su čvrsto pričvršćena za plovilo. Ono što izdvaja ovaj sport od drugih je činjenica da veslači sede okrenuti leđima u smeru kretanja, prelazeći ciljnu liniju unazad.

Takmičenja u veslanju obuhvataju trke na rastojanju od 2.000 metara, gde veslači nastupaju samostalno ili u timovima od 2, 4 ili 8 članova. Postoje dve osnovne discipline: dvojac na pariće i veslanje sa jednim veslom. U prvom slučaju, veslači drže po jedno veslo u svakoj ruci, dok u drugom slučaju jedno veslo drže obema rukama. Osmočlane posade imaju kormilara koji upravlja čamcem pomoću malog kormila koje je povezano sa stopalom jednog od veslača putem kabla. Takođe postoje i događaji u lakom veslanju.

Veslački događaji su deo Olimpijskih igara od prvih modernih igara u Atini 1896. godine (muški događaji). Međutim, takmičenje je te godine bilo otkazano zbog loših vremenskih uslova jer je planirano da se održi na moru. Ženski događaji su uključeni u olimpijski program mnogo kasnije, na Igrama u Montrealu 1976. godine.

Sjedinjene Američke Države su prvobitno dominirale u olimpijskom veslanju, pre nego što su Sovjetski Savez i Nemačka postali vodeće sile. Kao najveći olimpijski veslači svih vremena smatraju se šestorostruki olimpijac Sir Stiv Redgrejv (pet zlatnih i jedna bronzana medalja) i Elisabeta Oleniuk-Lipă (pet zlatnih, dve srebrne i jedna bronzana medalja).

Srbija i dalje traži prvu veslačku medalju na Olimpijskim igrama.

Naš tim broji troje takmičara na nadolazećem velikom događaju. Martin Mačković i Nikolaj Pimenov su obezbedili svoje mesto u dubl skulu nakon što su ostvarili norme u skifu.

Jovana Arsić, koja je nedavno osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Segedinu, ponovo će predstavljati Srbiju na najprestižnijoj sportskoj smotri, samo dva i po meseca nakon trijumfa na Starom kontinentu.

(Telegraf.rs)