Odbojka na Olimpijskim igrama: Od mintoneta do slave, može li Srbija opet da zablista?

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Imaćemo predstavnike i u muškoj i u ženskoj konkurenciji

Foto: MN Press

Vilijam G. Morgan, direktor fizičkog vaspitanja u "YMCA" i student na koledžu Springfild, upisan je u istoriju sporta kao tvorac odbojke. Ovaj sport je nastao 1895. godine u Holjoku, Masačusets, sa namerom da postane omiljena zatvorena aktivnost starijih članova YMCA.

Mintonet, kako je odbojka prvobitno nazvana, preuzela je elemente iz drugih sportova kao što su tenis i rukomet. Brzo je stekla popularnost, prvo u Kanadi, a zatim i na Kubi i u Japanu tokom ranog 20. veka.

Početkom 1900-ih izrađena su prva pravila igre, dok je prva međunarodna federacija, "Fédération Internationale de Volleyball (FIVB)", osnovana 1947. godine. Prva svetska prvenstva za muškarce održana su 1948, dok su žene imale svoj debi 1952. godine.

Kratak pregled pravila

Odbojku igraju dva tima od po šest igrača na terenu dimenzija 18 metara dužine i 9 metara širine. Mečevi se igraju na najbolji od pet setova. Poeni se osvajaju kada lopta padne unutar granica terena ili kada protivnički tim napravi grešku. Pobednik seta je prvi tim koji osvoji 25 poena sa razlikom od dva poena, dok se odlučujući peti set, ako do njega dođe, igra do 15 poena.

Lopta u odbojci može dostići brzine do 130 km/h, posebno nakon moćnog skoka servisa ili smeča, zbog čega igrači moraju imati izuzetnu snagu i refleks.

Olimpijska istorija

Foto: MN Press / vm

Odbojka je prvi put predstavljena na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine. Takmičenja za žene i muškarce koristila su format jedne grupe gde su svi timovi igrali jedni protiv drugih. Ovaj format je ostao na snazi do Minhena 1972. godine, kada je uveden sistem sa grupnom fazom i završnim rundama četvrtfinala, polufinala i finala za određivanje osvajača medalja.

Timovi iz Sovjetskog Saveza i Kube dominirali su tokom 1980-ih, dok su Italija i Narodna Republika Kina preuzeli vođstvo tokom 1990-ih, a Brazil je zasijao 2000-ih. Sovjetski Savez, Brazil i Sjedinjene Američke Države predvode listu osvajača olimpijskih medalja u odbojci i jedini su nacionalni timovi sa najmanje deset medalja.

Srbiju će u parizu predstavljati i muška i ženska selekcija. Za razliku od dama, koje sa prethodna dva takmičenja imaju srebro i bronzu, muškarci nisu irali u Riju i Tokiju.

Prethodno su odbojkaši uzeli zlatnu medalju na OI 2000. godine, kao i bronzu u Atlanti tri godine kasnije.

(Telegraf.rs)