Skejtbording na Igrama u Parizu: Mladi sport koji osvaja publiku, šta možemo očekivati u Francuskoj?

S. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Takmičenja se sastoje iz dva kruga: preliminarnog i finalnog

Foto: Tanjug/AP

Skejtbording je mlad i spektakularan sport koji je nastao u SAD-u 1950-ih godina, u vreme kada je surf kultura bila u usponu. Tokom 1980-ih, postao je deo alternativne i underground kulture, povezan sa vrednostima slobode, pobune i uzbuđenja. Početkom 21. veka, sport je doživeo značajan razvoj i postao veoma popularan među mlađim generacijama.

PRAVILA TAKMIČENJA

Na Olimpijskim igrama će se takmičiti najbolji skejtborderi sveta u dve najuzbudljivije discipline: park i street. Takmičari će biti ocenjeni prema impresivnosti svojih trikova, s obzirom na težinu, brzinu i raspon pokreta.

Takmičenja se sastoje iz dva kruga: preliminarnog i finalnog.

Park disciplina odvija se na raznovrsnom terenu koji kombinuje bazene i brojne krivine, koje sportisti koriste za postizanje brzine i izvođenje trikova u vazduhu.

Foto: Tanjug/AP

Skejtborderi će biti ocenjeni prema visini i brzini trikova tokom skakanja, kao i sposobnosti da koriste celu površinu i sve prepreke. Izvode tri vožnje od po 45 sekundi, pri čemu se najbolji rezultat od tri vožnje računa kao konačan rezultat.

U street disciplini, takmičenja se odvijaju na pravom „ulici sličnom“ terenu sa stepenicama, rukohvatima i drugim elementima koji oponašaju urbane sredine u kojima je skejtbording započeo. Takmičari izvode različite trikove i ocenjuju se prema kontroli daske tokom dva kruga od po 45 sekundi i pet trikova koje izvedu.

ISTORIJA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Nakon što je skejtbording prvi put prikazan na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine (održanoj 2021.), biće ponovo deo programa na Igrama u Parizu 2024. godine, koje će se održati na čuvenom Place de La Concorde u srcu francuske prestonice.

(Telegraf.rs)