Rvanje: Od antičkih Igara do savremene olimpijske scene

S. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U svetu olimpijskog rvanja razlikujemo dve discipline, svaka sa sopstvenim pravilima

Foto: Tanjug/AP

Rvanje je možda najstariji sport u ljudskoj istoriji, sa dokazima koji datiraju još od pre 15.000 godina. Crteži u pećinama, skulpture i reljefi prikazuju rvače u različitim zahvatima, mnogi od kojih su i danas deo modernog rvanja. Rvanje je zauzimalo posebno mesto na drevnim Olimpijskim igrama, gde se prvi put pojavilo 708. godine pre nove ere kao samostalan događaj u dve discipline: ‘stojeće’ i ‘borba na zemlji’, kao i deo petoboja.

Danas, moderni svet rvanja obuhvata dve discipline: grčko-rimsko rvanje, koje se oslanja na tradiciju drevnog sporta, i slobodno rvanje, koje nudi moderniji pristup.

Osnovna pravila rvanja

U svetu olimpijskog rvanja razlikujemo dve discipline, svaka sa sopstvenim pravilima. U grčko-rimskom stilu, takmičari koriste samo ruke i gornji deo tela za napade iznad struka. Nasuprot tome, slobodno rvanje dozvoljava takmičarima da koriste i noge, omogućavajući hvatanje protivnika iznad ili ispod struka.

Bez obzira na stil, cilj ostaje isti. Borba se odvija na kružnom terenu i traje dva perioda od po tri minuta. Rvači moraju da koriste ruke kako bi protivniku oborili oba ramena na strunjaču bez hvatanja za rvačko odelo. Ovo je poznato kao ‘fall’. Ukoliko fall nije postignut, pobednik je onaj koji sakupi više poena na osnovu obaranja i preokreta.

Foto: Tanjug/AP

Olimpijska tradicija i dostignuća

Grčko-rimsko rvanje je deo olimpijskog programa još od prvih modernih igara u Atini 1896. godine, a postalo je stalna disciplina 1908. godine. Slobodno rvanje se prvi put pojavilo na Olimpijadi u Sent Luisu 1904. godine i neizostavan je deo programa od 1920. u Antverpenu. Žensko slobodno rvanje uključeno je u olimpijski program od igara u Atini 2004. godine.

Sportisti iz bivšeg Sovjetskog Saveza osvojili su impresivnih 116 medalja, uključujući 62 zlatne. Rvači iz SAD-a osvojili su ukupno 142 medalje, od kojih je 57 zlatnih. Japan je najuspešnija nacija u ženskom rvanju, sa 15 od mogućih 24 zlatne medalje.

Rvanje je sport koji spaja drevne tradicije i modernu atletiku, ostajući relevantan i uzbudljiv deo olimpijskog nasleđa.

Srbija u rvanju na Olimpijskim igrama

Srpski rvači su kroz istoriju odvojili dve medalje u pomenutoj disciplini. Najveći uspeh zabeležio je Davor Štefanek, koji je 2016. godine i Rio de Žaneiru osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom.

Četiri godine kasnije, u Tokiju, do odličja je došao i momak iz Gruzije koji nastupa za Srbiju, Zurab Datunašvili, koji je tada u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom došao do bronze.

I ove godine, velika su očekivanja od naših rvača, a ostaje nam da vidimo kako će se pokazati.

(Telegraf.rs)