Šta predstavlja maskota Olimpijskih igara? Mnogi ne znaju o čemu je reč, u pitanju je važan francuski simbol

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Olympic Phryge" ćemo videti koliko na otvaranju Igara u petak

Foto: Apaydin Alain/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Olimpijske igre su vrlo blizu i ljubitelji sporta sa nestrpljenjem očekuju petak i zvaničnu ceremoniju otvaranja u Parizu na reci Seni. Neki već marljivo prave raspored onoga što će gledati svakoga dana, a mnogi su sigurno već videli dobro prepoznatljivu maskotu

Nasmejana crvena "stvarčica" mnogima je privukla pažnju, a verovatno skoro nikome na prvu loptu nije bilo jasno o čemu je reč.

U pitanju je crvena beretka koju su nosile mnogobrojne poznate istorijske ličnosti u Francuskoj, a nazvana je "Olympic Phryge". Kako se na samom sajtu Olimpijskih igara može pročitati, ime i sama maskota odabrani su kao simbol slobode i predstavljaju figure Republike Francuske.

- Kako je vizija Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine da sport može da promeni živote, maskote će igrati veliku ulogu tako što će predvoditi tu revoluciju kroz sport - stoji na sajtu Olimpijskih igara.

Ono što je zanimljivo jeste da je dizajnerski tim umešno uspeo da umeša sve tri boje francuske zastave - crvenu, plavu i belu, a na samoj sredini nalazi se veliki logo Olimpijskih igara u Parizu u zlatnoj boji.

Ova crvena beretka nalazi se na mnogim novčićima evra izrađenim u Francuskoj, a zanimljivo je da je ona postala jedan od simbola Francuske revolucije.

"Olympic Phryge" će zameniti Miraitovu, slatku maskotu koja je bila simbol Olimpijskih igara u Tokiju pre tri leta.

(Telegraf.rs)