Nova era za umetničko plivanje u Parizu: Muškarci debituju timski na Olimpijskim igrama

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedan vrlo zanimljiv sport koji se nalazi u programu Igara

Foto: Tanjug/AP

Umetničko plivanje, jedan od najinovativnijih vodenih sportova, svoje korene vuče iz kombinacije akrobacija u vodi sa muzikom. Iako su prva takmičenja bila namenjena muškarcima, tokom vremena umetničko plivanje je sve više povezivano sa ženskim takmičarkama. Nakon ranih demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. veka, ovaj sport je dobio na popularnosti i uskoro su organizovana prva zvanična takmičenja.

PREGLED PRAVILA

Na Olimpijskim igrama, sport umetničkog plivanja sastoji se iz dva glavna događaja: dueta i timskog takmičenja. Događaji dueta uključuju tehničku rutinu i slobodnu rutinu, dok se za timsko takmičenje dodaje i akrobatska rutina. Takmičenja se odvijaju na specifičnom području od 30 metara dužine i 20 metara širine, u bazenu čija minimalna dubina iznosi 3 metra.

Ocenu rutina daju sudije koje uzimaju u obzir više faktora: težinu izvođenja, sinhronizaciju pokreta, preciznost izvođenja i umetnički utisak koji ostavlja performans.

Sportisti moraju da demonstriraju visok nivo fleksibilnosti, snage, pažljivost prema detaljima i koordinacije. Neki od zahtevnijih pokreta uključuju izvijanje iz vode radi izvođenja određenih akrobacija ili rotacije gornjeg dela tela pod vodom.

OLIMPIJSKA ISTORIJA

Umetničko plivanje je postalo deo Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Značajno je da će na Olimpijadi u Parizu 2024. godine muški sportisti prvi put imati priliku da se takmiče u timskom događaju, što predstavlja novi korak u razvoju ovog sporta na najvećoj svetskoj sportskoj sceni.

Dominacija u ovom sportu na Olimpijskim igrama započela je SAD-om i Kanadom, koji su zajedno osvojili 17 medalja, uključujući osam zlatnih, pre Sidneja 2000. godine. Od tada, Ruski olimpijski komitet postao je vodeći u umetničkom plivanju, osvojivši čak 12 uzastopnih zlatnih medalja.

Umetničko plivanje ostaje jedan od najatraktivnijih i najtežih sportova za izvođenje, privlačeći pažnju svojom kombinacijom tehnike, umetnosti i izuzetne fizičke spremnosti sportista.

(Telegraf.rs)