Kanađani uzeli bronzu u ludoj završnici! Ameri se propisno obrukali i ostali bez medalje

Vreme čitanja: oko 6 min.

U borbi za treće mesto snage će odmeriti SAD i Kanada

Foto: Tanjug/AP

Košarkaška reprezentacija Kanade je savladala selekciju SAD u borbi za treće mesto rezultatom 127:118, nakon produžetka.

Kanađanima je ovo prva medalja posle 2001. godine. Oni su do sada uzeli dva srebra i četiri bronze.

Za selekciju Kanade se istakao trio Dilon Bruks - Šej Gildžus Aleksander - ArDžej Beret koji je kombinovano postigao 93 poena. MVP utakmice je Dilon Bruks koji je postigao 39 poena dodao 4 skoka i 5 asistencija, ali najbitnije, pogodio je važne šuteve u završnici.

Za SAD se istakao Entoni Edvards sa 24 poena, Bridžis sa 19 poena, kao i Ostin Rivs sa 23.

Ostala je još jedna utakmica do kraja prvenstva, a to je finale između Srbije i Nemačke koje se igra u 14:40 časova.

Tok meča

Prvi produžetak (Kraj meča)

45. minut - 118:127 - Rivs pogađa trojku o tablu sa centra perimetra. Ameri su stali u presing preko celog terena, ali ostalo je samo 21,5 sekundi. Stiv Ker je tražio čelindž i sada se gleda čiji je aut i koliko je vremena do kraja ostalo. Čelindž nije uspeo. Bruks je fauliran i pogađa prvo slobodno bacanje, pa i drugo.

45. minut - 115:125 - Ameri gube posed zbog auta, a u sledećem napadu Kanađana Bobi Portis pri prodoru Dorta pravi jak nesportski faul iz nemoći, što ga šalje u svlačionicu nakon druge nesportske. Dort pogađa prvo slobodno bacanje, pa promašuje drugo.

Foto: Tanjug/AP

45. minut - 115:124 - Napad SAD. Govor tela i facijalne ekspresije Amera govore da ne veruju u pobedu. Branson napada, dodaje težak pas Bridžisu, koga lopta pogađa u nogu i lopta je za Kanadu. Beret u sledećem napadu pogađa za tri poena i to je 9 poena razlike.

44. minut - 115:121 - Bruks kreće na prodor agresivno, nekoliko igrača odbrane Amerike udvaja i šalje beka Kanade na bacanja. Bruks koristi prvo, potom drugo promašje, ali Kanađani dolaze do ofanzivnog skoka. Gube loptu, pa Edvards dolazi do lopte, ali onda dolazi do nesporazuma i lopta završava na polovini Amera.

43. minut - 115:120 - Dobar protok lopte Amera, međutim promašuju šut za tri poena, ostaje 6 poena razlike, koji su nastali nakon slobodnih bacanja. Ipak, Rivs je fauliran i koristi oba bacanja. Bruks sada napada sa 45 stepeni prodorom, naskače na poludistanci i pogađa. Opet je 6 razlike.

42. minut - 112:116 - Kanađani pogađaju prvi šut u četvrtini i uspevaju da odbrane natel Amera. Amerikanci pokušavaju udvajanjem i to im uspeva, međutim ne hvataju defanzivni skok, što Šej nakon nestvarnog stepbeka koristi šutem za tri poena.

Četvrta četvrtina

40. minut - 111:111 - Kanada ubacuje loptu sa strane, Olinik po prijemu šutira sa 10 metara, međutim za malo promašuje.

40.minut - 111:111 - Šej Gildžus Aleksander pogađa poludistancu za 2 poena prednosti. Na drugoj strani Edvards pokušava da uzvrati, međutim neuspešno. Kanada ponovo pogađa za dva, a sada faul ispod koša na bridžisu koji je uhvatio ofanzivni skok.  Četiri sekunde do kraja, Bridžis pogađa prvo, pa drugo slobodno bacanje promašuje, hvataju ofanzivni skok i Bridžis nakon svog šuta dolazi do 3 poena. To je izjedančenje. Sudije gledaju situaciju i kažu da je ostalo 0,6 sekundi do kraja. To je dovoljno vremena za šut.

38. minut - 107:106 - Bridžis ide na liniju penala međutim neuspešan, a Bruks pogađa trojku odmah sledeći napad za prednost od jednog poena. Ameri dolaze do ofanzivnog skoka u prvom sledećem napadu i lakih poena. Bruks ide na prodor i dobija 2 bacanja.

Treća četvrtina

30. minut -  SAD nameće svoju brzu košarku, dok Kanada prati. Najistaknutiji kod Amera Edvards, dok kod Kanađana nekoliko igrača igra fantastičnu košarku.

Druga četvrtina

20. minut (poluvreme) - 56:58 - Igra se nešto usporila kako su procenti šuta pali, pa samim tim imamo mirniji meč i sporije napade. Ipak, obe ekipe su ubacile više od 100 poena što predstavlja jednu od najefikasnijih poluvremena prvenstva. Dilon Bruks igra prepun samopouzdanja i donosi novu prednost reprezentaciji Kanade.

17. minut - 46:46 - Šej Gildžus Aleksander je postigao 172. poen na ovom prvenstvu što ga stavlja na drugu poziciju igrača koji su postigli najviše poena na jednom Mundobasketu. Na prvom mestu se nalazi Leo Rautins koji je 1978. godine postigao 197 poena.

Foto: Tanjug/AP

17. minut - 46:46 - Kanada se vratila u meč, stabilizovala svoju igru i sada traže i pogađaju iz daleko boljih pozicija, dok Ameri prave početničke greške u kontranapadima. Ipak, opet Amerika izjednačava pogotkom Bridžisa sa poludistance. Za taj koš brzo vraća Bruks, a onda opet izjednačava Entoni Edvards.

15. minut - 40:42 - Loša reakcija kanade nakon tajmauta, promašuju šut za 3 poena, pa potom prave faul na šutu i raste prednost Amera. Bruks pogađa trojku i polako se vraća u utakmicu, a prati ga Šej Gildžes Aleksander poenima uz faul na prodoru. Odbrane kao da se ne igraju, nije ni kraj poluvremena, a već imamo preko 80 poena na meču.

13. minut - 38:36 - Rivs preuzima odgovornost i sa poludistance uzima šut, a faul tom prilikom pravi Šej, poklon za SAD. Ameri istopili prednost Kanađana. Kanadski igrači sada ne mogu ništa da pogodi, a Kem Džonson iz kontre pogađa šut za 3 poena i donosi dva poena prednosti Amerima, Fernandez traži tajmaut.

Foto: Tanjug/AP

12. minut - 30:36 - Ameri dobro otvaraju drugu četvrtinu pogotkom Harta iz levog kornera, međutim, Kanada uzvraća pogotkom sa poludistance. Nastavlja se poenterska rapsodija, ali ovog puta sa nijansu boljom odbranom SAD.

Prva četvrtina:

10. minut (kraj četvrtine) - 25:34 - Kanada nastavlja da kažnjava užasnu odbranu SAD, raspucali su se i ArDžej Beret, Lu Dort i Dilon Bruks, čak i Melvin Edžim. Otpor kod amera pružaju delimično Branson, Edvards i Rivs, ali individualnom igrom ne uspevaju da postignu previše. Ako nastave sa ovakvom odbranom ne mogu se nadati pobedi.

7. minut - 13:23 - Reprezentacija Kanade rafalnom paljbom dolazi do prve osetne razlike od 10 poena i primorava Stiva Kera na tajmaut.

Foto: Tanjug/AP

6. minut - 13:20 - Ekipa SAD opet ponavlja iste greške, igra se slaba odbrana, ali ni Kanada nije puno bolja. Igra se visoko efikasna košarka, napadi su efikasni sa dobrim procentima šuta.

3. minut - 0:8 - Prvi napad Kanada napada preko niskog posta, leđima Bruks ka košu i dolazi do lakih poena. Već u sledećem napadu Entoni Edvars napada licem ka košu i dolazi do faula i slobodnih bacanja. U jednom bloku je zapeo Mikal Bridžis u istom napadu i povredio je nos. Umesto njega na teren ulazi Ostin Rivs. Bruks u narednom napadu Kanade dolazi do lake trojke, a Branson ulazi u blok sa Keslerom i biva faul u napadu.

1. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu, prvi napad za Kanadu, kreće borba za bronzu!

Petorke

SAD: Džejlen Branson, Džoš Hart, Entoni Edvards, Mikal Bridžis, Voker Kesler.

Kanada: Šej Gildžus Aleksander, Lu Dort, Dilon Bruks, ArDžej Beret, Dvajt Pauel.

Foto: Tanjug/AP

Komentar pre meča

Amerika već drugo prvenstvo za redom propušta finale, što polako počinje da frustrira američku javnost koja od svog nacionalnog tima uvek ima velika očekivanja.

Kanada sa druge strane se prvi put nalazi u ovakvoj situaciji posle dugo vremena, pa je ovo za njihove igrače relativno novo iskustvo.

Ono što je sigurno, Amerikanci neće dozvoliti da im se ponovi neuspeh i očekuje se daleko bolji pristup nego u polufinalu, dok će Kanađani probati na svaki način da osvoje bronzu. Obe ekipe su se plasirale na Olimpijske igre i nemaju taj pritisak na ovoj utakmici.

(Telegraf.rs)