Nisu samo favele, Manila je i grad iz bajke: Kao da smo na Menhetnu i sve puca od luksuza i čistoće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni utisak su ulice, toliko čiste da bi mnogim evropskim gradovima mogle da posluže za primer

Foto: Telegraf.rs

Naših ljudi, kao po običaju, ima svuda pa tako i na Filipinima. Spletom različitih okolnosti i životnih sudbina svoju sreću su pronašli baš ovde. S obzirom na to da su vezani za korene i Srbiju, Svetko prvenstvo u košarci uticalo je na niz slučajnih susreta baš sa njima.

Shodno tome da u prvih nekoliko dana boravka u glavnom gradu nismo imali prilike da upoznamo ni njegov mali deo, iz razgovora sa njima, shvatili smo da su favele, hrana koja se kupuje i pravi na ulici, kao i deo u kojem živi srednji i siromašni sloj samo jedna strana nečeg potpuno drugačijeg.

- Kao i svuda, siromašnih ima i ovde. Niste vi još ništa videli, ali ima vremena - u šali nam kaže jedan od navijača Srbije koji dobro poznaje grad.

Objašnjava nam da Manila nije samo ono što smo imali prilike da vidimo u par kvartova. Manila je grad bogate istorije i kulture, centar trgovine i luksuznih mesta. Manila je grad koji se iz dana u dan razvija, a pojedini kvartovi napravljeni su tako da, kada bi vas slučajno ostavili tamo, pomislili biste da ste u Sidneju ili Njujorku, u najmanju ruku. Svote novca koje se ulažu u hotele, šoping molove i razne druge građevine mere se milijardama.

Obećavamo da ćemo obići i drugu stranu i napisati svoje utiske. Sve kako bi se stekla prava slika.

Počinjemo od Makatija. Prvim taksijem stižemo u deo grada koji liči na Menhetn. Od favela i siromaštva ni traga. Naprotiv. Sve pršti od luksuza. Oko nas su svetske robne marke, automobili koji vrede više stotina hiljada evra, a, i pored toga, glavni utisak su ulice. Toliko čiste da bi mnogim evropskim gradovima mogle da posluže za primer.

Makati je deo grada koji važi za ekonomski centar i važi za prvoklasni urbanizovani grad koji je deo prestonice Manile. U njemu se nalazi mnogo multinacionalnih i korporacija, a predstavništva glavnih banaka i ambasada nalaze se upravo u ovom delu.

U ovom kraju prema popisu iz 2020. godine živi više od 600.000 ljudi. Ako posmatramo samo Makati, on je 41. grad po naseljnosti na svetu sa 19.336 stanovnika po kvadratnom kilometru.

U galeriji pogledajte kako izgleda jedan od najlepših krajeva Manile:

U narednim danima čitaćete i priče koje Manilu prikazuju iz potpuno drugačijeg ugla.

(Telegraf.rs)