Šta Filip Petrušev donosi Zvezdi: Zašto su navijači "poludeli" zbog ovog transfera?

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon više od godinu dana natezanja, stalnih glasina i priča o povratku, konačno se vratio srpski reprezentativac Filip Petrušev u košarkaški klub Crvena zvezda. Juče nam je potvrđena informacija da je ovaj transfer priveden kraju, a danas je nakon objave Olimpijakosa Zvezda obradovala svoje navijače.

Kada bi pitali bilo kog navijača Zvezde u prethodnih godinu dana da iznesu ime igrača koga žele da vide nazad u dresu njima voljenog tima, verovatno nema onoga ko ne bi spomenuo Filipa.

Možda deluje da je bila potrebna povreda Bolomboja da bi se ovaj posao ostvario, ali zapravo pozadina priče je dosta drugačija. Olimpijakos, čiji je Petrušev igrač i dalje, početkom sezone nije imao adekvatne opcije na poziciji centra.

Nikola Milutinov i Mustafa Fal su bili povređeni, a samim tim potreba za dodatnom opcijom je postojala. Sada kada su svi igrači zdravi, potreba više ne postoji, pa zauzimanje prostora na klupi i dela budžeta nije imalo puno smisla i bilo je potrebno samo dogovoriti potrebne uslove kako bi na kraju bio sklopljen dogovor.

Iako ova situacija trenutno dosta olakšava posao Zvezdi usled povrede Bolomboja i neispunjenih očekivanja Uroša Plavšića, ovo nije dugoročno rešenje koje će doneti željeni rezultat do kraja sezone, pa je iz tog razloga Zvezda i dalje na tržištu u potrazi za nekim igračem, pretpostavićemo - na poziciji centra.

Foto: Mileta Mirčetić

Šta Petrušev donosi?

Da puno može Filip je pokazao ne samo u prvom mandatu u Zvezdi, kada je u drugom delu sezone zaigrao gotovo savršenu košarku u nekim momentima, već i u reprezentativnom dresu, kada smo videli jednu veoma motivisanu i ulozi podređenu verziju njega.

Do sada je već poznato, a nećemo kriti - i mi smo pisali ranije o tome, Petrušev jeste savršena opcija za startnu poziciju krilnog centra za Zvezdu. Govorimo o polivalentnom igraču, koji svakim svojim kvalitetom može sam da doprinese igri crveno-belih.

Kada zamišljate klasičnog krilnog centra možda vam Petrušev ne padne prvi na pamet, ali dosta stvari sa tog spiska donosi i on.

Ističe ga sjajan atleticizam, pa sa visinom od 213 centimetara i težinom od oko 106 kilograma predstavlja gotovo savršen profil igrača koji treba da bude dobar sa loptom u driblingu, ali i igrom ispod koša.

Poseduje veoma respektabilan šut, pa ako pogledamo ono što je radio u prethodnom mandatu u Zvezdi vidimo da je trojke pogađao sa preko 50 posto uspešnosti.

Sa druge strane, u reprezentaciji je bio na oko 33 procenata, što jeste daleko manje, ali mora se uzeti u obzir i dosta drugačija uloga, kao i pozicije na terenu. Važno je primetiti da može da šutira veoma dobro.

Dobro čita situacije na terenu, pa brzo donosi odluke i reaguje zavisno od toga kako odbrana odreaguje. Dobrim driblingom zna da ode do koša, dok pri tome ume da loptu izbaci ukoliko neko ostane sam, odnosno položi i preko kontakta ako se otvori pozicija.

Razvijena mu je i igra leđima u reketu, odakle može da ide na "face-up" igru, ali i na neki poluhorog, pa popunjava i tu stavku u onoj kategorizaciji "klasične četvorke".

I ono što možda najbolje radi za igrača tog profila je kretnja od lopte koju je u saradnji sa Jokićem doveo na neki drugi nivo, što unapred obećava kada vidite da će igrati sa kreatorima kakvi su Teodosić i Miler-Mekintajer.

Takođe, mora se spomenuti i odbrana koju neretko igra na veoma visokom nivou, može da isprati i igrače sa svoje, ali i sa više i niže pozicije sasvim solidno. To sigurno raduje Sferopulosa koji će ga tako veoma lako uklopiti u postojeći defanzivni sistem Zvezde.

... a šta odnosi?

Iako Petrušev zaista ostavlja utisak velike sile na mnogo frontova, njegove mane su negde više, a negde manje jasne. Atletski deluje moćno, ali kada pogledamo raspon ruku vidimo da je u najbolju ruku prosečan, što može praviti blage probleme na obe strane terena.

Pored toga, zna da mu padne fokus ili voljni momenat zbog čega povremeno zna sporije da odreaguje i tako naškodi timu. To zna da se odrazi u utakmicama kada dobije veliku minutažu, a pogotovo u sporim mečevima sa dosta prekida, zbog čega nije uvek na elitnom nivou.

U napadu zna da izostane njegov motiv za jačim kontaktom, igrač je koji više tehnički voli da izvede dobar potez nego da fizikalijama dolazi do poena, što nije nužno loše, ali nije uvek ni povoljno.

Spomenuo sam kako zna da igra i pas igru i to jeste tačno jer vrlo dobro vidi stvari. Ono što nije dobro je sklonost izgubljenim loptama u određenim situacijama.

Takođe, u fazi odbrane zna da se muči sa višim i jačim igračima, pa se i na taj detalj treba obratiti pažnja.

Foto: Marko Jovanović

Sve je to u redu

Savršen igrač ne postoji, a za Zvezdu je Petrušev verovatno optimalno rešenje. Poznaje okruženje, poznaje klub koliko i klub njega, poznato mu je sve i imaće dosta prostora da radi sve što u Olimpijakosu nije mogao.

Pored toga, privatno je veoma stabilan, ima veliku podršku sa svih strana, a verovatno su njemu bliski ljudi čak malo srećniji od samog Filipa, koji je verovatno jedva čekao da se vrati i pokaže da zaslužuje da bude poštovan kao igrač.

Da to dokaže imaće priliku već u ABA ligi, pošto meč u Madridu neće moći da igra zbog propozicija. Sferopulos tu nije hteo da igra igrice sa njim, svima je jasno da je on tu doveden da igra, da bude starter i da odmah donosi na terenu, a na njemu je da ispoštuje svoj deo "dogovora".

Foto: Marko Jovanović

(Telegraf.rs)