Zamenik NBA komesara hvalio Jokića, pa pričao o saradnji sa FIBA i Evroligom: "Jedan od najboljih u istoriji"

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto-montaža: Profimedia/PA Images/BackpagePix/Nokwanda Zondi, Profimedia/Abaca Press/ABACA/AA, Pngegg

Uoči početka NBA sezone 2024-25, zamenik komesara i glavni operativni direktor NBA lige, Mark Tejtum, održao je međunarodni medijski Zoom razgovor sa novinarima koji prate NBA ligu širom sveta.

Tejtum je istakao uzbuđenje koje donosi nova sezona i naglasio globalni uticaj NBA lige, nakon čega je odgovarao na pitanja predstavnika medija, među kojima su bili Telegraf, Mozzart Sport i Rts.

- Vrlo sam uzbuđen jer počinje sezona. Čak šest različitih timova je osvojilo ligu u proteklih šest godina. Talent u ovoj ligi nikada nije bio veći, sa fascinantnom kombinacijom mladih zvezda u usponu i velikih internacionalnih igrača koji dominiraju. Ove sezone dopiremo do navijača u 214 zemalja i teritorija na 60 različitih jezika.

- Upravo smo najavili da je na rosterima za otvaranje sezone rekordan broj od 125 međunarodnih igrača iz 43 zemlje sa šest kontinenata, uključujući neke od najboljih igrača lige. Ovo je 11. uzastopna sezona sa najmanje 100 internacionalnih igrača na startnim rosterima.

Jedno od pitanja srpskih novinara odnosilo se na to koliko je Nikola Jokić, kao trostruki MVP i NBA šampion, uticao na košarku promenio važnost centara u košarci svojim revolucionarnim stilom igre.

- Nema sumnje da je on jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta. Pokušava da postane šesti igrač u istoriji NBA lige koji će osvojiti četiri ili više MVP titula. Razmislite o tome u celoj istoriji NBA lige. On pokušava da postane šesti igrač sa četiri ili više MVP titula. Tako da nema sumnje da je jedan od najvećih ikada. Njegov uticaj ne može se dovoljno naglasiti. Njegove veštine, njegov šut, dodavanja, doprinos pobedama i činjenica da su Denver Nagetsi prošle godine bili prvi nosilac i veoma konkurentni iz godine u godinu. Nikola Jokić je zaslužan za sve to. Pravo je zadovoljstvo gledati igrača njegovih sposobnosti kako doprinosi na terenu. On to čini da izgleda lako. Mislim da je to razlog zašto je tako lepo gledati ga, jer sve deluje glatko, fluidno. Ali je efikasan. Prava je radost gledati ga. I mislim da svaki NBA fan mora da ceni što ima priliku da uživa u njegovoj veličini i uticaju koji ima. On je takmičar. Želi da pobeđuje. Kada je na terenu, uživa u igri. Igra na pravi način.

Jedno od pitanja francuskih novinara odnosilo se na Viktora Vembanjamu i njegov uticaj na NBA.

- Viktor ima potencijal da bude igrač kakav se pojavljuje jednom u generaciji. Ruki godine, prvi pik na draftu, super talentovan. Mislim da je pošteno reći da neko njegove visine retko ima veštine poput njega. I mislim da je važno ne samo talenat, već i želja da bude veliki, želja da naporno radi. Videli ste njegove igre na Olimpijadi ove godine i reakciju koju je imao nakon poraza u finalu za zlatnu medalju. Moglo se videti da je mislio i očekivao da će pobediti. A to je nešto što ne možete naučiti. Očekivanja su da će se samo nastaviti da se razvija i da će postajati sve bolji. Neverovatno je koliko pažnje privlači, ne samo u Francuskoj, već i u San Antoniju, Sjedinjenim Državama, pa čak i širom sveta. Prava je radost gledati ga. Mislim da će ga uparivanje sa Krisom Polom ove godine doneti mnogo trenutaka za pamćenje. Radujem se što ću ga gledati kako se takmiči ove sezone.

Jedno od pitanja se odnosilo na potencijalne razgovore između NBA, FIBA i Evrolige, u vezi sa mogućnošću zajedničkog poduhvata ili stvaranja novog takmičenja, te su postavljeni zahtevi za pojašnjenje o trenutnoj fazi tih pregovora i budućim namerama NBA u Evropi.

- Nema sumnje da mislim da postoji prilika da košarka nastavi da raste u Evropi. Fokusiramo se na rad sa FIBA-om i našim partnerima u Evropi kako bismo iskoristili priliku za dalji rast. Kako možemo ulagati u evropski košarkaški ekosistem? Kakav bi mogao biti potencijalni model rada? Dakle, rekao bih da su razgovori još u ranoj fazi, ali imamo razgovore sa našim partnerom, FIBA-om. Kao što znate, pokrenuli smo ligu u Africi sa FIBA-om. I mislim da postoji potreba i potražnja za modelom u evropskoj košarci koji će zapravo unaprediti sport i nastaviti da ga postavlja na putanju na kojoj treba da bude. Ako razmislite o tržištu, verovatno je to drugi najpopularniji sport. Ali kada pogledate udeo u trenutnoj komercijalnoj prilici, to je veoma mali deo. Manje od 1% udela na komercijalnom tržištu. Tako da smatramo da postoji prilika za bolji model za evropsku košarku. Nema vremenskog okvira za to, nema specifičnosti za razgovor danas, ali to je nešto o čemu razgovaramo sa FIBA-om i drugim učesnicima na tržištu.

(Telegraf.rs)