Šokantno saopštenje: Evroliga priznala greške, Zvezda oštećena protiv Barselone!

S. G.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Mileta Mirčetić

Evroliga je izdala saopštenje u kojem je priznala dve velike greške sudija koje su uticale na ishod meča između Crvene zvezde i Barselone.

Prema objašnjenju, prva greška dogodila se 30 sekundi pre kraja, kada nije dosuđen očigledan prekršaj nad Bolombojom od strane Veselog. Ovaj propust je mogao značajno da promeni tok završnice utakmice.

Pored toga, arbitri su napravili još jednu grešku kada su odlučili da pregledaju snimak prenosa lopte koji se dogodio osam sekundi pre kraja. Dodeljivanje ključne lopte Barseloni na osnovu ovog snimka predstavlja još jedan ozbiljan propust, jer su sudije analizirale situaciju bez očiglednog prekršaja, što je suprotno pravilima.

Takođe, važno je napomenuti da su sudije pogrešile i kada je Crvena zvezda, sa osam sekundi na satu, propustila da prenese loptu na polovinu rivala. Ovaj trenutak dodatno je otežao situaciju za crveno-bele, koji su mogli izbeći problem da je prethodno sviran faul nad Bolombojom.

Na osnovu ovih propusta, jasno je da su greške sudija imale presudnu ulogu u ishodu utakmice.

Ovako izgleda detaljno obrazloženje lige:

- Nakon spekulacija o poslednjim minutima četvrtine u meču Crvena Zvezda protiv  Barselone, odigranom 18. oktobra 2024. godine, rezultati istrage Evrolige su:

Na 1:56 do kraja utakmice, Džoel Bolomboj je primio pas i stekao kontrolu nad loptom dok je bio u vazduhu. Zatim je doskočio levom nogom, napravio jedan korak i pomero desnu nogu. Ovo je prekršaj koraka. Nakon te akcije, započeo je dribling podizanjem leve noge pre nego što je pustio loptu i ponovo promenio pivotsku nogu. Pogrešno nije dosuđen prekršaj.

Na 1:14 do kraja utakmice, Jago Dos Santos bio je čuvan od strane Jana Veselog, koji je pokušao da odigra odbranu. Veseli je faulirao Dos Santosa, uzrokujući ilegalan kontakt koji je trebalo da bude dosuđen kao lična greška u odbrani. Pogrešno nije dosuđen prekršaj.

Na 1:12 do kraja utakmice, Jago Dos Santos je krenuo u prodor ka košu, a njegov šut je ispravno blokirao Jan Veseli koji je dodirnuo loptu. Dosuđena je lična greška Veselom. Pogrešna odluka.

Na 1:06 do kraja utakmice, Nikolas Laprovitola je driblao loptu u prednjem delu, dok ga je čuvao Majk Daum, koji je stvorio kontakt sa obe ruke, ograničavajući njegovu slobodu kretanja. Dosuđena je lična u odbrani. Ispravna odluka.

Na 29.3 sekundi do kraja utakmice, Džoel Bolomboj je došao u posed lopte posle defanzivnog skoka i bio je čuvan od strane Jana Veselog. U pokušaju da ukrade loptu, Veseli je dodirnuo Bolombojevo lice. Trebalo je da bude dosuđen lični prekršaj. Pogrešno nije dosuđen.

Na 26 sekundi do kraja utakmice, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su imali obe ruke čvrsto na lopti, tako da nijedan od igrača nije mogao da stekne posed nad loptom. Sudije su dosudile zadržavanje lopte. Ispravna odluka.

Ovo je situacija koja se može pregledati prema pravilima Evrolige (Dodatak XIII – Član 4.3 Akt nasilja – Član 5 Izazov glavnog trenera). Čelendž je zvao glavni trener Zvezde, Janis Sferopoulos. Nakon pregleda, sudije su potvrdile svoju prvu odluku jer nijedna od akcija nije ispunila kriterijume za akt nasilja. Ispravna odluka.

Utakmica je zatim nastavljena sa podbacivanjem lopte Džoela Bolomboja i Jana Veselog, na 26.0 sekundi pre kraja i 20 sekundi pre isteka vremena za šut.

U toj situaciji, ako bi defanzivni tim stekao kontrolu nad loptom, dobio bi novih 24 sekunde na satu za šut, dok bi, ako bi ofanzivni tim stekao kontrolu, vreme za šut bilo vraćeno na 4 sekunde. U bacanju, Džoel Bolomboj je tapnuo loptu prema Majku Daumu, a utakmica je ispravno nastavljena kada je skakač dodirnuo loptu. Sat za šut je ispravno nastavio kada je ofanzivni igrač preuzeo kontrolu nad loptom. Kada je vreme na satu pokazalo 20.4 sekunde i 15 sekundi na satu za šut, sudije su trebale da dosude prekršaj od 8 sekundi od strane Zvezde. Pogrešno nije dosuđen prekršaj.

Na 14.9 sekundi do kraja utakmice, nakon nekoliko protesta i gestova glavnog trenera Barselone, Žoana Penjaroje, i klupe Barselone, dosuđena je tehnička greška. Ispravna odluka.

Ovo nije situacija koja se može pregledati prema pravilima Evrolige (Dodatak XIII – Član 4.1 Greška na satu igre). Ovaj članak navodi da “greška/kvar nastaje na satu za šut i/ili satu igre i ne počinje/zaustavlja/odbrojava pravilno u bilo kom trenutku igre pre ili posle što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak da bi odredile sledeće probleme: koliko je vremena zapravo isteklo i koliko vremena (ako ga ima) ostaje na satu za šut i/ili satu igre u četvrtini ili produžetku. Ako sudije pronađu dokaze da je koš postignut nakon isteka vremena na satu za šut ili igru, koš neće biti priznat sve dok je greška još uvek ispravna prema pravilima.

Sat za igru i sat za šut su ispravno počeli u prethodnoj akciji, te se ne može doneti odluka o prekršaju od 8 sekundi putem pregleda sa Sistemom instant ponavljanja. Pogrešna odluka.

Utakmica je pogrešno nastavljena bacanjem za Barselonu u prednjem polju gde je navodno prekršaj od 8 sekundi bio napravljen.

Na 20.4 sekunde do kraja utakmice, Nikolas Laprovitola je primio loptu i zadržao loptu 4.81 sekundi pre nego što je uputio pas ka Janu Veselom. Ova akcija je legalna. Ispravna odluka.

(Telegraf.rs)