Sve o meču Zvezda - Barselona u Evroligi: Ko sudi, kakve šanse ima crveno-beli tim i kakav je međusobni skor?

S. L.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović / Wikipedia

Košarkaši Crvene zvezde ove sezone igraju neverovatno dobro u Evroligi, gde nakon tri kola imaju skor od tri pobede bez poraza. Njima u okviru četvrtog kola dolazi ekipa Barselone, s kojom i nemaju baš dobru istoriju, ali će u svakom slučaju pokušati da ostanu nepogrešivi.

Već dugo Zvezda ne zna za pobedu protiv Barselone, čak sedam godina se to nije dogodilo, a tada su za Zvezdu igrali Marko Gudurić, Marko Simonović, Milko Bjelica, Matijas Lesor... Ipak, tada je Zvezda u dve sezone uspela i dva puta da slavi.

Tokom prošle sezone je Zvezda bila blizu da slavi u dva navrata, ali u Španiji nije imala sreće, dok je u Beogradu stvari u svoje ruke uzeo Dario Brizuela uz Nikolasa Laprovitolu i napravili su pravi dar-mar igračima Zvezde.

Ipak, momentum je sada skroz drugačiji, pa je Zvezda prva u Evroligi i očekuje punu Arenu, dok Barselona nema baš najsrećniji start. Ali, ovo je Evroliga i doslovno sve je moguće u ovakvim mečevima.

Telegraf vam u susret ovoj utakmici donosi i najbitnije stvari koje bi trebalo da znate.

Foto: Mileta Mirčetić

Kad se igra i ko prenosi meč?

Utakmica četvrtog kola između Zvezde i Barselone na programu je od 20 časova, a direktan prenos je omogućem putem SportKlub 1 kanala. Takođe, ovaj meč možete pratiti i na portalu Telegraf, koji će imati svoje izveštače u Beogradskoj areni, koja će biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Spektakl u najavi.

Ko sudi?

Evroliga je odlučila da za ovu utakmicu u Beograd pošalje iskusne i dobre poznate arbitre, ali i jednu damu.

Glavni arbitar na ovom meču je Robert Lotermoser iz Nemačke, dok će mu pomagati Mikele Rosi iz Italije, ali i dama Vasiliki Caruša iz Grčke.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Zvezda ima jedan od najboljih početaka sezona u svojoj istoriji. Tačnije, i ima, ako računamo samo u Evroligu. Crveno-beli su u prvenstvu već zabeležili dva poraza od Splita i Dubaija, slavili su protiv Mornara i Igokee, dok u Evroligi briljiraju.

Redom su pali Pariz na gostovanju, onda Baskonija u Beogradu, pa i Fenerbahče u Istanbulu.

S druge strane. Barselona je poražena u Superkupu Španije od Real Madrida, a potom su slavili protiv Granade veoma ubedljivo. Ipak, odmah zatim je došao poraz od Žalgirisa u Evroligi, a potom i četiri vezane pobede.

Zvezda ima čemu da se nada, ali daleko od toga da je ovo "sigurica".

Foto: Mileta Mirčetić

Kakav je odnos u međusobnim duelima?

Crvena zvezda i Barselona su do sada odigrali čak 18 duela, a statistika nije uopšte na strani ekipe iz Beograda.

U dosadašnjih 18 mečeva, Zvezda je slavila tek dva puta i to 2016. i 2017. godine, kako smo gore i naveli. Sa druge strane, Barselona je slavila čak 16 puta.

Ono što bi moglo makar malo da da vetar u leđa crveno-belima je činjenica da su jedine dve pobede došle upravo u Beogradu, pa se mogu i sada nadati.

Kakvo je zdravstveno stanje?

U Crvenoj zvezdi je besprekorno zdravstveno stanje i trener Janis Sferopulos može da računa na ceo tim. Bila je bojazan zbog Nemanje Nedovića pred ovo duplo kolo, ali je on već igrao u Istanbulu, pa se isto očekuje i u Beogradu.

Kod Barselone neće biti Đoela Pare, koji već neko vreme vuče povredu.

Šta kažu kladionice?

Odlučile su kladionice da prednost na ovom meču dodele Crvenoj zvezdi, verovali ili ne.

Ukoliko neko poželi da odigra "keca", on će se vrednovati kvotom 2.00, dok će dvojka na ovom meču biti vrednovana sa kvotom od 2.10.

Reč trenera

Janis Sferopulos, KK Crvena zvezda.

- Barselona je vrhunski tim. Imaju sjajne igrače na svakoj poziciji. To znači da moramo ostati fokusirani na svoj posao. Ne možemo razmišljati ni o čemu drugom osim ove utakmice. Nije bitno jesmo li 3-0 ili 0-3. Pristupamo svakoj utakmici na isti način. Najvažnije je da uvek idemo utakmicu po utakmicu. To sam govorio od početka sezone. To radimo sada i to ćemo raditi i ubuduće. Ne možemo donositi zaključke nakon trećeg kola.

Đoan Penjaroja, KK Barselona.

- Čeka nas težak meč protiv rivala, koji poredi činjenice da je jedini ne poraženi tim u takmičenju, igra sjajnu košarku. Imaju dinamičnu i dobro uređenu igru, sa igračima u dobroj formi poput Nedovića, Kalinića, Bolomboja, Miler Mekintajera 

(Telegraf.rs)