Čović viđen na meču na kom nikada ne biste pretpostavili: Već ispunjava prvo obećanje kao predsednik Saveza?

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/nr

Ženska klupska košarka nije toliko u Srbiji ispraćena, iako smo na reprezentativnom nivou jako često u vrhu i na samom vrhu u evropskim i svetskim okvirima. Ta praksa bi mogla da se promeni i verovatno su potrebna dodatna ulaganja kako bi se i taj nivo stabilizovao.

Tako košarkašice Crvene zvezde bez nekih velikih najava igraju Evrokup i u duelu drugog kola ove srede odmerile su snage sa grčkim Proteas Vulasom. Srpski tim je slavio sa 93:53 na krilima Nadežde Nedeljkov, koja je ubacila 21 poen.

Duel se igra u hali u Železniku, a susretu prisustvuje i Nebojša Čović, doskorašnji prvi čovek Zvezde, sada predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Na taj način moglo bi se naslutiti da bi u narednom periodu moglo da bude promena kada je u pitanju i ženska klupska košarka i da će zaista neki koraci biti preduzeti u bliskoj budućnosti. Ili da već jesu...

- Kad se poslednji put gledali. Bio je Tajfun - Šentjur, protiv Tajkuna, Tajfuna... Bilo je to na našoj televiziji, malo je smešno, a treba da gledamo našu žensku košarku. Vi gledate za muške klubove budžete 15, 16 miliona, a ne može za žensku ligu da se izdvoji 500.000 - 600.000 evra, što je bruka i sramota. Govori se o jednakosti polova, moramo da se uključimo, da se podrži taj resor sa Anom - govorio je Čović na promociji u predsednika KSS.

Pre njega se medijima se tada obratila i Ana Joković, jedna od potpredsednica Saveza, koja će biti zadužena za žensku košarku.

- Prvo da vam kažem, 54 klubova seniorska, a 124 ukupno. U okruženju, pođete do Mađarske, Bugarske, to je impozantan klub. Bila su dva ranga doskora, sada tri ranga. Finansije su bile problem, juniroska reprezentacija je uzela medalju, U20 je bila povezana sa seniorskom, napravila je kiks, ništa strašno. Važno je da imamo reprezentaciju, imamo šesto mesto na OI, Ivana Raca, Jovana Nogić, Dugalić... Imamo dobru reprezentaciju, kontinuitet, pogedajte Mađarsku, Hrvatsku. Klupska košarka je loša, jer nema para, a to je prioritet. Mi smo improvizovali ovih godina. Imamo dva kluba - Zvezda, Mega, koja je izvanredno radila, mi imamo puno trenera koji su otišli u Kinu. Trudićemo se da te trenere vratimo nazad, prioritet će biti ženska klupska košarka. Doći će trenutak pravi da na čelu sa Nebojšom, da poboljšamo finansijski aspekt - rekla je tada Joković.

(Telegraf.rs)