Velika čast: Božidar Maljković primljen u čuvenu Akademiju francuske košarke

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Marko Jovanović

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković biće 18. oktobra svečano primljen u Akademiju francuske košarke u Parizu, saopšteno je danas iz OKS.

- Ova izuzetna čast dolazi nakon što je Maljković već odlikovan u Kući slavnih španske košarke, a sada će zajedno sa legendarnim Tonijem Parkerom biti primljen u Hall of Fame francuske košarke - navode iz OKS.

Akademija francuske košarke ima za cilj da slavi sve one koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji francuske košarke.

- Maljković je izabran za Akademika francuske košarke od strane Počasnog komiteta, čime je još jednom potvrđen njegov izuzetni doprinos razvoju košarke, ne samo u Francuskoj, već i širom Evrope i sveta -  dodaje se u saopštenju.

OKS podseća da je Maljković jedan od najtrofejnijih evropskih trenera svih vremena, a četiri puta je bio šampion Evrope.

- Njegova karijera u francuskoj košarci obeležena je posebnim postignućem - osvajanje titule šampiona Evrope 1993. godine sa ekipom Limoža, što je bila prva takva titula u istoriji francuskog sporta. Ovaj uspeh nije samo označio prekretnicu za Limož, već i za francusku košarku u celini. Tokom svoje trenerske karijere u Francuskoj, Maljković je osvojio dva naslova šampiona Francuske lige (92/93 i 93/94) i dva trofeja u Kupu Francuske (93/94 i 94/95). Njegova sposobnost da izvuče maksimum iz svojih igrača donela mu je i dva puta titulu trenera godine u Francuskoj (92/93 i 93/94) - zaključuje se u saopštenju OKS.

(Telegraf.rs/Tanjug)