Kajri Irving želi da igra za Australiju

S. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Stacy Revere / Getty images / Profimedia

Jedan je od najboljih driblera svih vremena u svetu košarke i sigurno jedan od najboljih košarkaša, ali za njega više nema mesta u reprezentaciji. Da, reč je o Kajri Irvingu, koji već neko vreme ne nastupa za nacionalni tim Amerike, pa sada razmišlja da postane ono što mu ceo život piše u matičnoj knizi rođenih.

Iskazao je veliku želju da zaigra za ekipu Australije, što je otkrio u razgovoru za "The Athletic", a nije nikakva tajna i da ga druga strana želi da do takvog ishoda dođe.

Irving je rođen u Melburnu, a poseduje i pasoš Australije, međutim dobio je poziv Amerike i 2014, ali i 2016. godine je nastupao za SAD.

- Voleo bih da se zabavim igrajući za tim Australije. Ne mislim da je to jaka mogućnost u ovom trenutku, u zavisnosti od toga šta Olimpijski komitet uradi. Ali kao takmičar, rođen sam u Australiji. Za mene to nije težak prelaz za napraviti, ali ne želim da upadnem u zamku da budem izneveren ili razočaran kada znam da postoje druge prilike za mene. Definitivno planiram da igram na Igrama 2028, ako budem zdrav - rekao je Irving.

Ostao je veoma razočaran prethodno leto kada nije bio pozvan u reprezentativni kamp za Olimpijske igre u Parizu, a uspeo je da uradi tako puno u svom klubu te sezone.

- Neću reći da je bilo bolno, ali je bilo čudno što nismo bili u mogućnosti da se okušamo i okupimo kao grupa jer tim SAD nije samo 12 ili 15 momaka. … Igrao sam u timu SAD kada sam imao 17, 18 godina. Osvojio sam tri zlatne medalje. Pobedio sam kada sam imao 18, kada sam imao 22, a osvojio sam jedno zlato kada sam imao 24 godine. Dakle, to je stvar ponosa, a ja imam istoriju. Postojao je tako sjajan takmičarski skup protiv kojeg se možete testirati jer je najbolji na svetu. Nemate svaki dan priliku da igrate protiv igrača tog kalibra - priznaje Irving.

Interesantno je to da Irving više ne radi sa Najkijem, a sličan tretman je imao i Džejlen Braun koji je ostao zaboravljen.

- Ne znam. Ne mogu to tačno da odredim, jer u ovom trenutku ne obraćam dovoljno pažnje na Najki ili bilo koju od tih kompanija. Volim sve te momke tamo, ali uvek je bila zdrava konkurencija otkako sam otišao, i oni to znaju. Cenim to. Samo sam želeo priliku da probam", naglašava Irving pa zaključuje: "Samo mi dajte priliku, jer to je bila kultura koja je stvorena u reprezentaciji SAD, od 2008. do 2016. Izgrađen sa po kalupu Kobija, Lebrona, Džejsona Kida. Tako da su me ti momci naučili mnogo o tome šta znači zaraditi svoje šuteve. Morate da razmislite, koliko Ol-star igrača nije bilo u tom timu kada su ti momci bili u njemu? Imao si Lebrona sa D-Vejdom koji ulazi sa klupe. Naučili kako da se žrtvujem i budem nesebičan ako si u timu SAD. I mislim da su momci to odlično uradili. Mislim da to kulturi ne nedostaje - zaključio je Irving.

(Telegraf.rs)