Otišao iz Jokićevog Džokera, pa ostavio zagonetnu poruku: "Ne stvara trener igrača, nego igrači trenera"

S. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Printscreen: Youtube/Košarkaška liga Srbije

Tokom jučerašnjeg dana stigla je iznenađujuća vest da je klupu Džokera napustio iskusni Željko Lukajić i to već posle prvog kola Košarkaške lige Srbije u kojem je somborski tim iznenađujuće poražen od Mladosti iz Zemuna kod kuće (72:78).

Kasnije je razjašnjeno da su dve strane sporazumno raskinule ugovor, a trener se potom oglasio za Sport Klub u kojem je objasnio zbog čega je došlo do takve odluke.

- Sve je to uobičajeno, prirodno u našem poslu, a dešava se često, da ne kažem, prečesto kod nas. Želim Džokeru srećan dalji put. Ostavljam talentovanu decu u ekipi, želim im puno sreće, da se pokažu u najboljem svetlu. Rukovodstvo kluba i ja smo sporazumno raskinuli saradnju, nismo se našli u konceptu rada. Ne odstupam od svojih principa. Želim sve najbolje porodici Jokić, svima u klubu. Ako se nekad bude pravila analiza, vreme će pokazati da sam bio u pravu - objasnio je Lukajić za Sport Klub.

Trenerska "vrteška" je već tradicija u Srbiji, mada mnogo više u fudbalu, nego u košarci, ali...

- Jednom su naši novinari pitali čuvenog italijanskog trenera Etorea Mesinu posle poraza njegovog tima da li planira da ponudi otkaz. Odgovorio je sa smeškom: „Balkan“. E, to smo mi. Mi smo naučili košarci većinu evropskih država, a ostadosmo Balkan… Tvrdim da nema zemlje u kojoj se izvrši toliko smena trenera kao u Srbiji.

Imao je Lukajić vrlo jasnu poruku, da neće odstupati od svojih principa, iako dolazi iz "stare" garde trenera i njemu je 65 godina.

- Ne postoji „moj igrač“, to je laž! Ne stvara trener igrača, igrači stvaraju trenera. Zato ću reći kao i kragujevački profesor pre streljanja u Drugom svetskom ratu: Pucajte, ja i sad držim čas. Na nama je da uočimo neke stvari i da li ćemo to „nešto naše“ definitivno da izgubimo. Svi smo odgovorni. Vidim i mlade talentovane trenere, koji mogu daleko da doguraju i mnogo učine za našu košarku, ali samo pod jednim uslovom. Da imaju svoje stavove, a ne da svako jutro idu po tuđe - zaključio je Lukajić.

(Telegraf.rs / Sport Klub)