Sve o novoj sezoni Evrolige: Koliko mogu Zvezda i Partizan, a šta ostali timovi?

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: MN Press / M. Metlaš, I. Veselinov

Nova košarkaška sezona u evropskim takmičenjima je već počela, a sada se čeka samo još Evroliga, koja ove godine nesumnjivo ima izuzetno puno kvaliteta.

U Evroligu se posle dugo vremena vratilo nekoliko velikih NBA igrača, oni koji se smatraju zvezdama za naše standarde i mogu doneti puno timovima gde su došli.

Pored toga imamo veliki broj noviteta kako timski, tako i u drugim aspektima takmičenja, pa će sigurno biti zanimljiva godina ispred nas.

Učesnici

Nosioci A licence: Anadolu Efes, Baskonija, Olimpija Milano, Barselona, Fenerbahče, Asvel, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Žalgiris.

Ostali: Alba Berlin, Bajern Minhen, Crvena zvezda, Monako, Pariz, Partizan, Virtus Bolonja.

Foto: MN Press

Transferi - dolasci

Alba Berlin: Trevion Vilijams, Vil Mekdovel-Vajt.

Anadolu Efes: Stenli Džonson, Džordan Nvora, Rolands Šmits, Vinsent Poarije.

Monako: Jorgos Papajanis, Furkan Korkmaz, Nik Kalates, Vito Braun, Juan Begarin.

Olimpija Milano: Dejvid Mekkormak, Fabijen Kozer, Usmane Diop, Zek Ledej, Džoš Nibo, Neno Dimitrijević, Armoni Bruks, Leandro Bolmaro.

Baskonija: Ognjen Jaramaz, Trent Forest, Donta Hol, Kamar Boldvin, Timoti Luvavu, Pablo Laso.

Crvena zvezda: Majk Daum, Kodi Miler-Mekintajer, Ajzea Kenan, Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Uroš Plavšić.

Barselona: Jusufa Fal, Čimezi Metu, Kevin Panter, Džastin Anderson, Huan Nunjez, Žoan Penjaroja.

Bajern: Šabaz Nejpir, Jam Madar, Kevin Jebo, Oskar da Silva, Johanes Vojtman, Gordon Herbert.

Fenerbahče: Boban Marjanović, Kem Birč, Erten Gaci, Nikolo Meli, Devon Hol, Vejd Boldvin, Bonzi Kolson, Arturs Žagars.

Asvel: Teo Maledon, Melvin Ažansa, Tarik Blek, Šekil Herison, Admiral Šofild, Nil Sako.

Makabi Tel Aviv: Alfa Kaba, Kobi Simons, Deril Mejkon Džunior, Venjan Gebrijel, Levi Rendolf, Džejlen Hord, Džordan Lojd, Rokas Jokubaitis, Vil Rejmen.

Olimpijakos: Evan Furnije, Luka Vildoza, Tajler Dorsi, Kinan Evans, Saša Vezenkov.

Panatinaikos: Čedi Osman, Omer Jurtseven, Lorenco Braun.

Pariz: Maodo Lo, Jakuba Utara, Dolton Homes, Kevarijus Hejs, Leo Kavalijer, Tiago Spliter.

Partizan: Duan Vašington, Aleksej Pokuševski, Ajzea Majk, Arijan Lakić, Tajrik Džons, Karlik Džons, Brendon Dejvis, Sterling Braun, Ajzak Bonga, Mario Nakić, Frenk Nilikina, Ife Lundberg, Vanja Marinković.

Real Madrid: Serž Ibaka, Ksejvijer Ratan-Mejes, Andres Feliz, Usman Garuba.

Virtus Bolonja: Rajžon Taker, Rikardo Viskonti, Met Morgan, Andrejs Gražulis, Muhamet Diuf, Nikola Akele, Vil Klajburn.

Žalgiris: Mantas Rubstavičijus, Tajron Voles, Brajant Danston, Silvan Fransisko, Alen Smailagić, Met Mičel, Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvidis.

Šta kažu kladionice?

Ako pogledamo trenutne svetske kvote možemo doći do zaključka da jasnog favorita zapravo nema. Neke kladionice kao favorita ističu ekipu Panate, dok su drugi na strani Olimpijakosa, ali kada se uzme prosek dobije se to da su kvote na osvajanje titule za oba tima po 4.25.

Naredni na listi favorita je Real Madrid, a četvrto mesto uzima ekipa Fenerbahčea. Ono što je veoma interesantno, Partizan je na listi otišao dosta mesta iznad i sada su na deobi sedmog mesta sa kvotom 21. Nije ni Crvena zvezda ništa lošija, pa se nalaze na desetom mestu sa kvotom 29.

Gotovo nikakvu šansu kladionice ne daju Albi koja je poslednja sa kvotom za osvajanje titule šampiona 251, dok je odmah za njima Asvel, pa ekipa Pariza kao novajlija.

Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović

Nova pravila

Uvedeno je da se povrede pravila o vraćanju lopte na svoju polovinu mogu pregledati putem sistema Instant Replay (IRS) u poslednja dva minuta utakmice i produžetka, a treneri mogu izazvati ovu odluku tokom cele igre.

Promene takođe usklađuju pravila sa FIBA regulativom, pa tako kršenja pravila kod podbacivanja lopte sada dovode do drugačijeg pozicioniranja za ubacivanje lopte.

Takođe, definicija položaja odbrane u vezi sa polukrugom za blokade je izmenjena – sada se igrač smatra van polukruga ako mu je stopalo podignuto iznad linije.

Zvezda i Partizan u Evroligi

Očekivanja za naše timove su velika, navijači žele puno, a imaju li trunke realnosti u tim željama?

Crvena zvezda je uspela da nadomesti neke rupe koje su nastale odlaskom pojedinih igrača, ali su to uradili na odličan način i samim tim su očekivanja visoka. Dovedeni su kvalitetni i skupi igrači koji mogu opravdati sva nadanja navijača, ali za tako nešto je potrebno da se popuni mnogo faktora.

Foto: MN Press / M. Metlaš

Isti slučaj važi za Partizan, koji je promenio ceo tim, ali pokazao veliku energiju i kvalitet pred sam start sezone. Disciplina sa kojom igraju i ponašaju se daje poverenje i samopouzdanje navijačima da najavljuju velike stvari, a na igračima ostaje da se to ispuni.

Ono što je sigurno naši timovi imaju kvalitet za gornji deo tabele i da bi se to ispunilo potrebno je da daju sve od sebe i igraju u korist tima pre svih.

Foto: Mileta Mirčetić

Raspored prvog kola

Alba Berlin - Panatinaikos

Žalgiris Kaunas - Barselona

Monako - Olimpija Milano

Baskonija - Partizan

Bajern Minhen - Real Madrid

Makabi - Asvel

(Telegraf.rs)