Direktor ABA lige odgovorio na protestno pismo Zvezde zbog vređanja supruge Nebojše Čovića na meču Partizana

D. U.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press

Tek što je počela ABA liga, a dobili smo "rat saopštenjima". Ovih dana se dešavaju velike promene u srpskoj košarci, gde je na čelo KSS došao Nebojša Čović, koji je istovremeno i napustio KK Crvena zvezda zbog sukoba interesa.

Zvezda je i bez Čovića na čelu kluba započela rat protiv ABA lige, pa je tako sa Malog Kalemegdana upućeno protestno pismo direktoru regionalnog takmičenja Miliji Vojinoviću, a sve zbog dešavanja na meču između Partizana i Borca iz Čačka, kada je vređana supruga Nebojše Čovića, ali i predsednik države.

Crveno-beli su protestovali što nije bilo nikakve reakcije i ističu da takav trend ne sme da se nastavi i da prevazilazi svaku meru i pitaju se da li će iživljavanje ad se nastavi u narednim mečevima, ako je ovako bilo u prvom kolu.

Sada je stigao i odgovor ABA lige, koji je potpisao upravo Milija Vojinović.

Njegovo odgovor prenosimo u celosti:

Foto: Marko Jovanović

- Preveliki obim posla oko početka AdmiralBet ABA lige i NLB ABA lige 2, pripreme za takmičenje ABA U19 i sve ostale obaveze oko obezbeđivanja početka sezone 2024/25, uzele su danak i sprečile da odmah odgovorim na dopis KK Crvene zvezde Meridinabet 26.09.2024. godine. Ali, pri tome sam sve vreme bio svestan da teme koje ste naveli nažalost nisu novost, već se radi o problemima sa kojima se suočavamo već duže vreme i zajedno sa svim akterima, pokušavamo da pronađemo najbolja moguća i adekvatna rešenja. I uveren sam da ćemo na kraju, zajedničkim radom i naporima to i uspeti.

Kao što znate, ABA liga kao jedinstveni sportsko-poslovni projekat ima za cilj da stvori idealno okruženje, za rast i razvoj svih košarkaških subjekata u regionu i upravo to čini skoro četvrt veka. U takvom okruženju, i kao što to kaže Članak Propozicija takmičenja 43.1:

„Strogo se zabranjuje gledateljima i svim prisutnim osobama na utakmicama vređanje po nacionalnoj, verskoj, rasnoj i spolnoj osnovi, prije, tokom i nakon utakmice“.

U takvim situacijama, kao što sigurno znate, primenjuje se Članak 43.2 Propozicija takmičenja, koji predviđa da delegat utakmice obavesti prvog sudiju, a koji nakon toga primenjuje "Pravilnik o radu sudijskog biroa", regulisano tačkama 12.9, 12.10. i 12.11, pomenutog Pravilnika.

Sve navedeno ima za cilj, da utakmice pod okriljem ABA lige budu praznici košarke i primer fair-playa, kako na terenu, tako u na tribinama. A, ne mesto i podloga za uvrede, bilo koje prirode ili političke poruke i parole. Što je, apsolutno sam siguran, interes svih klubova, kao i borba svih nas za još bolje sutra ABA lige.

Što se tiče kvaliteta suđenja, na utakmicama u kojima KK Crvena zvezda Meridinabet nije bila akter, što je samo po sebi apsurdna situacija, kao i komentara koje ste po tom pitanju izneli, najblaže rečeno, smatram da za takav stav ne postoji niti jedan osnov niti povod. A, samim tim ne vidim nijedan razlog za otvaranja te teme.

Na kraju, ne ulazeći u njihov cilj i povod, smatramo da sva ostala zapažanja, mišljenja, kao i eventualni potezi koje je KK Crvena zvezda Meridianbet navela kao moguću krajnju reakciju, duboko prevazilaze ovlašćenje menadžmenta ABA lige j.t.d, Propozicije takmičenja i sve ostale usvojene Interne akte. Ipak, u isto vreme, direktno se tiču svih ostalih članova Društva ABA liga j.t.d. i sa tim u vezi, uključujemo ih u ovaj mail, zajedno sa oba dopisa KK Crvena zvezda Meridianbet po tom pitanju.

S poštovanjem,

Milija Vojinović

(Telegraf.rs)