Spasio je život deteta iz rodne zemlje, a kasnije umro od slične bolesti: Veliko srce Dikembea Mutomba

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:TMZ/MEGA / The Mega Agency / Profimedia / Leigh Vogel / Getty images / Profimedia

Legendarni košarkaš Dikembe Mutombo, jedan od najdominantnijih centara u istoriji NBA lige umro je danas od teške bolesti raka mozga, a ostaće upamćen kao neko ko je ostavio neizbrisiv trag na košarkaškom terenu i van njega.

Rođen 25. juna 1966. godine u Kinšasi, Demokratskoj Republici Kongo, Mutombo je postao poznat po svom vrhunskom defanzivnom stilu igre, blokadama i moćnom prisustvu u reketu.

Karijeru u NBA ligi započeo je 1991. godine, kada su ga Denver Nagetsi izabrali kao četvrti pik na draftu. Tokom svoje karijere, Mutombo je igrao za nekoliko timova, uključujući Atlanta Hokse, Filadelfija Seventisikserse, Nju Džersi Netse, Njujork Nikse i Hjuston Roketse.

Postao je poznat po svom zaštitnom znaku – mahanju prstom nakon svake blokade, čime je stekao nadimak "Gospodar Blokada".

Tokom 18 sezona u NBA ligi, Mutombo je osam puta bio izabran u All-Star tim i čak četiri puta osvajao titulu najboljeg defanzivnog igrača lige. Karijeru je završio sa 3.289 blokada, što ga svrstava na drugo mesto u istoriji NBA lige po broju blokiranih šuteva.

Povukao se iz profesionalne košarke 2009. godine, ali je ostao aktivan u mnogim društvenim inicijativama, postajući ambasador dobre volje i globalni simbol borbe za jednakost i zdravlje.

Borba sa rakom mozga i pomoć detetu iz Konga

Mutombo se suočavao sa dijagnozom tumora na mozgu, bolesti od koje je umro danas, 30.septembra. Vest o njegovom zdravstvenom stanju objavljena je u oktobru 2022. godine, kada je saopšteno da je Mutombo započeo tretman u Atlanti, okružen podrškom porodice i medicinskog tima.

Iako se Mutombo povukao iz profesionalnog sporta, ostao je aktivan u humanitarnom radu do svoje smrti, posebno kroz svoju fondaciju koja se fokusira na unapređenje zdravstvene zaštite u rodnoj Demokratskoj Republici Kongo.

Mutombo, poznat po humanitarnim inicijativama i globalnoj borbi za zdravstvo, pristupio je lečenju s istom upornošću koja ga je krasila na košarkaškom terenu. Jedna od najpoznatijih priča o njegovoj pomoći tiče se devojčice iz Konga kojoj je spasio život.

Ova priča se desila 2016. godine. Mutombo je saznao za slučaj devojčice rođene sa retkim i teškim medicinskim stanjem, velikim tumorom na licu, koji joj je ugrožavao život. Pošto u njenoj zemlji nije postojala adekvatna medicinska nega za tako složen zahvat, Mutombo je odlučio da preduzme akciju.

On je organizovao da devojčica bude prevezena u Sjedinjene Američke Države na operaciju, a sve troškove njenog lečenja pokrio je iz svog džepa. Operacija je bila vrlo rizična i zahtevala je tim stručnjaka hirurga, ali zahvaljujući Mutombovoj intervenciji, ona je prošla uspešno.

Otvorio je kliniku u rodnoj zemlji

Poznat po svom humanitarnom radu, jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa je izgradnja Bolnice Biamba Marie Mutombo u glavnom gradu, Kinšasi. Bolnica, otvorena 2007. godine, nazvana je po njegovoj pokojnoj majci i postala je jedno od najvećih i najmodernijih medicinskih ustanova u regionu. Mutombo je investirao milione dolara svog ličnog novca kako bi obezbedio kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u zemlji gde je pristup bolnicama ograničen.

Pored toga, Mutombo je aktivno učestvovao u različitim programima obrazovanja, javnog zdravlja, i humanitarne pomoći u Kongu i širom Afrike, često putem svoje fondacije, Dikembe Mutombo Foundation, osnovane 1997. godine. Njegovi napori obuhvatali su i kampanje protiv poliomijelitisa, programe vakcinacije, kao i rad na podizanju svesti o HIV/AIDS-u.

Dikembe Mutombo je vremenom postao simbol filantropije i lider u promovisanju boljih uslova života u Africi, koristeći svoju međunarodnu slavu da skrene pažnju na ključne izazove s kojima se suočava Demokratska Republika Kongo i šire, a verujemo da će njegova borba da se nastavi i nakon smrti.

Foto: Tanjug/Ap

(Telegraf.rs)