Šok! Duan Vašington postaje deo velikog NBA trejda, Partizan dobija obeštećenje?

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Nikola Tomić

U okviru potencijalnog trejda između tri NBA tima, igrač Partizana Duan Vašington mogao bi odigrati neočekivanu, ali ključnu ulogu.

Naime, Njujork Niksi pokušavaju da dobiju Karl Entoni Taunsa iz Minesote, dok bi Timbervulvsi u zamenu dobili Džulijus Rendla, Dantea DiVinćenza i pravo na pika iz prve runde.

Međutim, kako bi se ovaj kompleksan dogovor uspešno realizovao, uključeni su i Šarlot Hornetsi, koji imaju interes da dobiju Dekvana Džefrijsa.

Da bi se ispoštovala pravila seleri kepa, Vašington, koji trenutno igra za Partizan, mogao bi biti deo "sign-and-trade" dogovora.

U tom slučaju, Niksi bi platili obeštećenje Partizanu, potpisali Washingtona, a zatim ga trejdovali u Šarlot, gde bi on bio odmah otpušten.

Na kraju, Vašington bi se vratio u Partizan putem ovog fiktivnog trejda, dok bi crno-beli ostvarili finansijsku korist od ovog neuobičajenog trejd procesa.

Prema pravilima FIBA, maksimalni iznos obeštećenja za otkup ugovora igrača između NBA timova i evropskih klubova je ograničen na 775.000 dolara.

Taj iznos predstavlja maksimalnu sumu koju NBA tim može legalno isplatiti evropskom klubu kao deo otkupnine ugovora za igrača.

Ako iznos obeštećenja premaši ovu granicu, razliku bi najčešće morao da plati sam igrač ili da dođe do dogovora između svih strana uključenih u transakciju.

Tako bi Partizan, u slučaju da Vašington bude deo "sign-and-trade" ugovora, mogao da dobije maksimalno 775.000 dolara.

(Telegraf.rs)