Čović iskreno o ABA: "Srbija to finansira u velikoj meri, moramo da mislimo na našu profesionalnu ligu"

S. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/nr

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović  u emisiji "Beogradska hronika" na RTS-u govorio je o Zvezdi, Evroligi, KLS-u, ali i kandidaturi za mesto predsednika KSS-a.

Između ostalog, dotakao se i jake srpske košarkaške lige. On je istakao da se ide u smeru formiranja jake domaće lige.

- Mislim da je moguće i mislim da Srbija to može da napravi. Mislim da je vreme u kojem je to potrebno. Reginalna liga ima puno neizvesnosti. Znate, mi smo prvaci regionalne lige, da bismo igrali Evroligu, morali smo da platimo 750.000+250.000 evra. Takođe, ne vidim elemente razvoja regionalne lige - istakao je on i dodao:

- Neki od nacionalnih saveza poput, delimično slovenačkog i hrvatskog, kao i Saveza BiH nisu previše raspoloženi za regionalnu ligu. Regionalnu ligu u velikoj meri finansira Srbija. Naravno, nisam p0ristalica ishitrenih odluka i rešenja, ali sve to ukazuje da Srbija mora da misli i profesionalnoj ligi, takođe, o razvojnoj ligi. Imate jako težak period prelaska iz juniora u seniore. Košarka se strašno brzo menja i to treba pratiti. Ono što ostaje izvesno, to je, i kada bismo napravili našu ligu, kako idemo u evropska takmičenja. Vreme koje je pred nama nosi strategiju, razmišljanja, projekte.

Novinarka RTS-a je potom upitala i to, koliko za srpsku košarku znači što dva tima igraju u Evroligi.

- Znači dosta. Dva evroligaška tima. Znači i za Beograd i za srpsku košarku. Na kraju krajeva, mi smo i sa rezultatima pokazali da je najveći srpski brend košarka, uz zvažavanje vaterpola. Naravno, ne mogu da ih zaobiđem, ali vaterpolo igra 15-20 zemalja, a košarku  igra 180 zemalja. Nisam Novaka Đokovića zaboravio, ali to je individualni sport.

- Od kada je Srbija postala samostalna. Mi imamo četiri srebra i jednu bronzu. za tako malu zemlju.... Malo je falilo da se na Olimpijskim igrama napravi još bolji rezultat. Mislim da je država to shvatila

(Telegraf.rs)