Otović: "Srbiji su potrebni Zvezda i Partizan! ABA liga je samo dodatna aktivnost, nikada neće biti primarna"

S. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MN Press / M. Metlaš

Istupanje Vršca iz ABA 2 lige izazvalo je burne reakcije u košarkaškim krugovima Srbije, otvarajući šire debate o potrebi za stvaranjem jedinstvene profesionalne lige.

Dok neki ovo vide kao početak sukoba između KLS-a i ABA lige, mnogi, uključujući predsednika Radničkog iz Kragujevca Srećko Otović, smatraju da bi fokus trebao biti na jačanju domaće lige.

- Stav kluba, ali i moj lični stav jesu da podržavamo formiranje jedinstvene, profesionalne lige Srbije, koja je mora biti prioritet za sve činioce košarke u našoj zemlji. Sa druge strane, podržavamo da ekipe koje imaju veći roster i dodatna sredstva igraju i neko drugo takmičenje na međunarodnoj sceni, bila to takmičenja pod okriljem FIBA, Eurolige, ABA i Balkanske lige - rekao je Otović.

Otović je izjavio da ABA ligu vidi kao dodatno takmičenje, ali ne i kao prioritet u odnosu na domaću ligu, koja bi trebala biti ključ za razvoj košarke u Srbiji.

- ABA liga je za mene kao i svako drugo takmičenje. Ja bih to nazvao - dodatna aktivnost, uz prioritetnu Košarkašku ligu Srbije. I u tom obliku mi je prihvatljiva, kao i svako drugo regionalno i međunarodno takmičenje, jer na taj način bismo promovisali i našu domaću ligu i sav kvalitet koji posedujemo. Kao primarno takmičenje nikada je nećemo podržati. Zadatak, cilj i prioritet svih nas, ponavljam, mora biti profesionalna košarkaška liga Srbije - dodaje.

On veruje da bi dolazak velikih klubova poput Zvezde i Partizana u manja mesta poput Kragujevca doprineo popularizaciji košarke i ojačao lokalne zajednice.

- Tu nema nikakve dileme. Dolaskom Zvezde i Partizana u manje sredine probudila bi se košarka u svim centrima. Svima nama, pa i Kragujevcu, neophodna je popularizacija košarke i pune dvorane, i naročito sa tog aspekta jaka domaća liga donela bi nam mnogo. Da se ne shvatim pogrešno, ne mislim da KLS do sada nije bila jaka, iz godine u godinu kvalitet je sve jači. Sada imamo situaciju da je veći broj klubova približno istog kvaliteta i da se igra izjednačena i jaka košarka. I kada sve sagledamo, sa dolaskom ABA-ligaša to bi bio pravi bum - zaključio.

(Telegraf.rs)

,