Turci hoće da oteraju zvezdu Fenera zbog komentara o genocidu nad Jermenima: Ne vredi ni izvinjenje!

D. U.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MN Press

Velika frka digla se u Fenerbahčeu, gde je jedan od najboljih igrača ovog turskog tima - Najdžel Hejs Dejvis izazvao haos u Turskoj i bes svojih navijača.

Rekorder Evrolige po broju postignutih poena na jednom meču, koji je prošle sezone postigao 50 na utakmici protiv Albe, otputovao je privatno u Jerevan, gde je posetio i muzej genocida nad Jermenima.

Hejs Dejvis je objavljivao seriju storija o ovome, koji su očigledno smetali Turcima, a jedan ih je posebno uznemirio. U pitanju je objava na kojoj su neki od lidera tadašnjeg turskog naroda, koji su označeni kao organizatori genocida.

I sam Hejs-Dejvis je objavio njihove slike iz muzeja uz opis "organizatori genocida".

To je izazvalo bes navijača, koji su počeli da mu komentarišu slike uz uvrede i poruke da više nije dobrodošao u Tursku i da napusti Fenerbahče.

Ubrzo je košarkaš uklonio sporan "stori", a zatim je usledilo i izvinjenje:

- Saznao sam da je tema koju sam podelio o Jermeniji i Turskoj veoma osetljiva tek nakon što sam je podelio. Iako se trudim da učim, ne znam sve. Zbog mog ličnog i profesionalnog poštovanja prema onome što mi Turska pruža, želim da naglasim da nisam imao nameru da napišem ili impliciram bilo kakvu nepoštovanje prema Turskoj, njenoj istoriji ili građanima. Oni koji me lično poznaju i razgovarali su sa mnom o ovoj temi znaju da su moje reči bile iskrene i iz srca. Nisam Turčin, pa nisam razumeo težinu koju ova tema nosi za one koji su Turci. Nadam se da će ovo što sam rekao, moja dela, a što je najvažnije, moj karakter, otkloniti nesporazume ili pogrešne interpretacije. Želim da se izvinim svima koji su se zbog ovoga osećali povređeno i naglasim da to nije bila moja namera - napisao je Hejs Dejvis uz tursku zastavu.

Ipak, pitanje je kako će biti dočekan od strane Turaka, koji drže do svoje istorije, a koji su posebno osetljivi na temu oko genocida nad Jermenima.

(Telegraf.rs)