Oglasio se trener srpskog kluba posle istupanja iz ABA lige: "Sve ovo je postalo nonsens za naše timove"

S. T.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Instagram / KLS / Printscreen

Košarkaški klub Vršac doneo je danas iznenađujuću odluku i naprasno je napustio ABA 2 ligu samo sedam dana pre planirane prve utakmice protiv Podgorice u Crnoj Gori u okviru prvog kola.

Odluka je donela pravi potres u regionalnoj košarci, a vrlo brzo je posle saopštenja iz Vršca stigla i reakcija trenera ovog tima, Lazara Spasića. On ističe da je to jedini pravi put kojim srpska košarka treba da ide.

- Sa aspekta struke, imam pravo da govorim i mislim da moja reč treba da ima određenu težinu, jer smo prošle godine odličnim rezultatom izborili direktno igranje u Drugoj ABA ligi. Svaki put iskoristim priliku da kažem istu stvar i to ću reći i ovoga puta. Smatram da interes srpske košarke ne smeju da budu samo Crvena Zvezda i Partizan, već to mora biti domaća jaka i kvalitetna liga, u kojoj će igrati svi srpski klubovi. To je jedini pravac u kom trebamo ići i raditi i jedini ispravan put za budućnost srpske košarke. Sa tog stanovišta, kao trener Vršca, apsolutno podržavam odluku uprave kluba da mi budemo prvi klub koji će konkretnim delanjem pokrenuti ostale klubove da se povedu našim primerom i da nas javno slede u našem odabiru. Ovakvim odabirom pokazali smo koji je naš interes i u kom pravcu želimo da se razvija srpska košarka. Ostalo je na drugima, mi smo svoje rekli - jasan je Spasić.

Smatra Spasić da na ovaj način mogu da se ujedine i ostali srpski klubovi i da naprave identičan korak kao što je to uradio Vršac.

- Odluka o neigranju ABA 2 lige nije bila ni preterano teška ni preterano laka i ono čemu se nadam jeste da će ujediniti sve srpske klubove na oba nivoa ABA lige. Verujem da svi zajedno možemo napraviti iskorak i krenuti da gradimo srpsku ligu na jednom novom, većem nivou - poručio je Lazar Spasić.

Spasić je ukazao i na situaciju sa Zlatiborom, ali i to što srpski timovi u ABA ligi nemaju direktnu prohodnost ka Evroligi.

- Regionalna liga poslednjih godina gubi svaki smisao. ABA 1 ne nudi prohodnost ka Evroligi, a ABA 2 liga postaje potpuni nonsens kada su srpski klubovi u pitanju, jer ne možeš da se plasiraš – nigde, nemoguće je, što pokazuje i primer Zlatibora iz jedne od prethodnih sezona - rekao je Spasić i nastavio:

Smatra Spasić da bi se na ovaj način popularizovala i naša košarka i da bi dvorane u ostalim gradovima bile pune.

- Ako mi imamo osam, deset, 12 kluba zdravih klubova u KLS-u koji imaju određeni budžet, sa beneficijama koje jedinstvena liga može da donese u smislu sponzora i još veće stabilnosti, ubeđen sam da će profesionalna liga Srbije, sa svim klubovima iz ABA, biti najjača liga malih zemalja, kako ja to zovem. Dva Evroligaša, a siguran sam da će i KSS uspeti da se izbori za dva mesta u evropskim takmičenjima, dovoljno govore o tome da je pred nama svetla budućnost. Jedinstvena liga bi probudila i manje sredine poput Vršca, Kragujevca, Valjeva i ostalih, jer je svest ljudi o košarci porasla, kult reprezentacije je na visokom nivou i zamislite sada da u jedno malo mesto dođu Zvezda ili Partizan, kakvo bi to interesovanje bilo i koliko bi dvorane bile pune - izjavio je za zvaničan sajt KLS trener Vršca, Lazar Spasić.

(Telegraf.rs)