Partizan započinje novu eru i ima mnogo razloga za optimizam!

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: KK Partizan

Pripremni period je gotov, zavesa se polako podiže i košarkaše Partizana od ove srede očekujemo na parketu Beogradske arene na startu ABA lige. Nakon sezona koju će svi navijači crno-belih želeti da zaborave, usledio je remont tima i prema onome što se moglo videti tokom priprema, deluje da se kockice polako slažu na svoje mesto.

Od prošlogodišnjeg tima u rosteru je ostao samo Balša Koprivica, prvoj ekipi je priključen centar Aleksa Dimitrijević, dok je čak četrnaest novih imena u svom zapisniku upisao Željko Obradović. Mnogi će reći da je previše, ali čini se da je takav potez bio neophodan.

Pisali smo o tome da atmosfera u timu Partizana nije bila najsjajnija tokom drugog dela prethodne sezone, pa je novi početak na čelu sa preiskusnim i trofejnim stručnjakom Željkom Obradovićem možda i najbolja solucija, posebno jer se na prvi pogled čini da je ovaj tim skrojen baš po meri zahtevnog trenera, koji voli igrače koji mogu da pokriju makar dve, ako ne i tri pozicije na terenu.

Ono što u prvom momentu upada u oko većine poznavalaca košarke jeste nedostatak one prave istinske zvezde u timu, kao što je to bio Kevin Panter u prošlosti. Bek šuter je timu često donosio mnogo, dešavalo se i da oduzima, međutim, sada se čini da takvu ulogu neće imati niti jedan košarkaš. Ili makar ne samo jedan, kao što je to sa Panterom bio slučaj.

Foto: MN Press

Dosta ujednačen roster kao lider krasi Karlik Džons, od koga se očekuje da bude alfa i omega kada je u pitanju organizacija napada. Plejmejker je svojim kvalitetom plenio uoči i na Olimpijskim igrama u dresu Južnog Sudana, a i pored neodstatka evroligaškog iskustva pokazao je da bi i te kako mogao da bude predvodnik ove ekipe. Posebno jer mu ni šut nije slaba strana...

Na niskim pozicijama Željko na raspolaganju ima i Frenka Nilikinu, Arijana Lakića, Gabrijela Lundberga, kao i Duana Vašingtona. U svakom od ovih imena, na koja možemo dodati i povratnika i kapitena Vanju Marinkovića, oslikava se polivalentnost tima. Francuz može pokriti svaku poziciju do trojke, Danac može preuzeti ulogu pleja kada to zatreba, ali i "klač" čoveka, dok se od Vašingtona očekuje da pogađa šuteve, što će ipak tek morati da pokaže.

Arijan je dodatna snaga koja će sastav verovatno rasteretiti u ABA ligi, makar u početku i od njega, kao i od ostalih mladih Srba verovatno zavisi učinak u ligaškom delu sezone. Videli smo koliko je to falilo prošle sezone...

Istina je takođe da posebno na niskim pozicijama nisu još uvek svi igrači ušli u pravi ritam nakon priprema i tri podignuta pehara na Sardiniji, u Beogradu i Atini, neki su podigli, neki će tek probati da dignu formu. Ali i u takvom odnosu snaga videlo se da ekipa funkcioniše, posebno u defanzivnom segmentu.

Osim Vanje, koga uglavnom očekujemo na mestu krila, tu su i Sterling Braun, Mario Nakić i Mitar Bošnjaković, a čini se da na četvorci neće biti pojačanja i pored malog problema koji se javio sa povređenim Ajzeom Majkom. Njemu društvo pravi Isak Bonga, a tu je i Aleksej Pokuševski.

Foto: Nikola Tomić

Braun je pored Duana i Vanje šuterska snaga koja je potrebna svakom timu i koja bi trebalo da nadomesti odlaske Pantera i Nanelija, a jako je bitno to što i on, pored maltene svih drugih navedenih stranaca ima jako važnu ulogu u odbrani, koja je zaštitni znak ovog sastava.

Od Majka ćemo tek videti da li je on pravo rešenje uz defanzivnog specijalistu Bongu za odlazak Ledeja, dok je možda najveća nepoznanica popularni Poku i kako će se on snaći u evropskoj košarci, pošto mu je period adaptacije vidno neophodan.

Na centarskim pozicijama crno-beli možda poseduju i najviše razloga za samopouzdanje i dolasci Tajrika Džonsa i Brendona Dejvisa su sastavu dali ono što nije imao ni pre dve godine, kada je Matijas Lesor odigrao fenomenalnu sezonu. Francuz tada nije imao alternativu, ili ne često, dok su dva pomenuta Amerikanca otprilike jednakog kvaliteta i Partizan konstantno u igri može imati čoveka koji sve može da preuzima, što Željko zahteva od centara. Frenk Kaminski to nije mogao da čini, dok je Bruno Kaboklo u prošloj sezoni konstantno imao problem sa faulovima.

Za Balšu i Aleksu, baš kao i Mitra i Marija važi slična priča kao za Arijana i učinak bilo kog od tih momaka bi mogao biti od ključne važnosti za rasterećenje pojedinaca u ABA ligi, što se direktno može odraziti na rezultat. Prednost domaćeg terena u plej-ofu je ipak bitna...

Pripreme su bile odličan parametar, međutim ne i pravo merilo za ono što sledi. Tek se očekuju nastupi u punom rosteru, i kako bi klub od šampiona pripremnog perioda bio uspešan i na kraju, slagalicu je potrebno sklopiti do najsitnijih detalja. U tome će navijači svakako imati veliku ulogu, kao što su uvek kod srpskih ekipa i imali, a ostaje da se vidi da li će početna pozitivna atmosfera biti pretočena i u suv kvalitet na parketu.

Foto: Nikola Tomić

Za kraj, jasno je da da će u Evroligi  crno-beli pretendovati pre svega na plasman u četvrtinu finala. Direktan prolazak u ovu rundu je sužen uvođenjem plej-ina prošle sezone, a shodno rosterima drugih klubova Partizan verovatno čeka borba najpre za ulazak u ovu fazu. Mada smo bili svedoci kako hemija u timu može da pogura visoko u pretprošloj kampanji, posebno kada uz sebe uvek imate punu i vatrenu halu. Nešto više od toga stvarno je nezahvalno prognozirati, iako se pristalice uvek nadaju onom najvišem... Za tako nešto je potrebna i velika sportska sreća.

Kada je ABA liga u pitanju, imajući u vidu da je Crvena zvezda zadržala maltene čitav tim uz nekoliko dopuna, kao i da je konkurencija u ABA ligi pojačana Dubaijem (koji je već porazio crveno-bele) borba za pehar u regionu (a i šire...) biće nikada interesantnija. Verovatno će slovo opet spasti na dva imena i ukoliko Željko izvuče maksimum iz svojih opcija, velike su šanse da se pehar vrati u vitrine u Humskoj.

(Telegraf.rs)