Divac konačno priznao grešku i otkrio zašto nije trejdovao Luku Dončića: "Imao sam svoje razloge..."

D. U.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP, ATA Images

Legendarni srpski košarkaš, Vlade Divac, dao je intervju za hrvatski Indeks, gde je pričao o mnogim aktuelnim košarkaškim temama, a dotakao se i jedne koja je stalno aktuelna kada je u pitanju njegova funkcionerska košarkaška karijera dok je bio generalni menadžer Sakramento Kingsa.

Divac je tada kao najodgovorniji čovek za sklapanje tima i odabira igrača na NBA draftu napravio jednu od najvećih grešaka u istoriji košarke, kada nije draftovao Luku Dončića.

Naime, legenda naše košarke je 2018. godine na draftu imala pravo da bira sa druge pozicije. Prvog pika je imao Finiks i odmah se znalo još tada da će oni izabrati Deandrea Ejtona, lokalnog momka, a takođe im je bio potreban i centar.

Sakramento je kao drugi imao pravo na fenomenalan izbor igrača, a među njima je bio i Luka Dončić, kome se od starta predviđala karijera superstara, jer je već sa 16-17 godina dominirao u Evroligi sa Realom, a sa Slovenijom osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Takođe, pošto Dončić ima i srpske korene, jer mu je otac Srbin poreklom sa Kosova i Metohije, očekivalo se da možda proradi i ta "balkanska veza".

Međutim, na iznenađenje svih, Sakramento je izabrao Marvina Beglija Trećeg, krilnog centra, kojeg su Kingsi posle tri sezone trejdovali u Detroit, a sada igra za Vašington.

Odmah u sledećoj rundi izabran je Dončić kao treći pik od strane Atlante, ali su i Hoksi napravili veliku grešku jer su ga trejdovali za Treja Janga, koga je birao Dalas kao petog pika.

Sa ove vremenske distance, Divac priznaje da je pogrešio što nije birao Dončića, ali iznosi i svoje opravdanje za svoju odluku.

Luka Dončić i De Aron Foks; Foto: EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

- Na toj poziciji sam imao De Aarona Foksa, koga sam draftovao godinu dana ranije. U tom trenutku smatrao sam da je Foks igrač koji u narednom periodu može da postane franšizni igrač. Vreme će pokazati jesam li pogriješio. Kako sada stvari stoje, izgleda da jesam, ali imam veru u malog Foksa da će imati bolju karijeru - istakao je Divac.

Novinar ga je upitao i da li su Foks i Dončić mogli da igraju zajedno, kao što je sada slučaj u Dalasu, gde igra sa Kajrijem Irvingom.

- Ne. Irving je klasični košgeter, kao i Luka. Foks nije, on je plej kome treba lopta, baš kao što je ona potrebna i Luki. Mogao sam jedino da uzmem Luku, ali tada bih morao da trejdujem Foksa. Zanimljivo, Luku je preskočio i Finiks, a tada im je trener bio Igor Kokoškov, koji mu je bio trener u Sloveniji.

- Atlanta ga je draftovala, ali su ga i oni predali. Tek ga je Dalas uzeo. Volim da gledam Luku, jako volim njegovu košarku, ali imao sam neke svoje rezone zašto sam odlučio kako sam odlučio. Možda sam pogrešio, ali će vreme pokazati.

Pisalo se i da je Divac u lošim odnosima sa Dončićevim ocem Sašom, pa da ga zbog toga nije trejdovao.

Foto: David Berding / Getty images / Profimedia

- Ma kakvi, to su obične novinarske budalaštine. Sašu znam jako dobro, volim ga i cenim. Čak je i igrao u Kraljevu dok je Luka bio mali. Nema to veze s vezom. Pratim Luku i vidim da ide pravim putem. Ponavljam, moraće samo da pripazi na telo - zaključio je Divac.

Zanimljivo, kada je Divac prošle godine gledao meč između Sakramenta i Dalasa, u kojem je briljirao upravo Dončić, koji je na kraju i rešio meč, Luka se okrenuo ka njemu i upro prstom u njegovom pravcu uz poruku da je trebalo da ga trejduje.

(Telegraf.rs)