"Opsuj me... To je ono što obožavam...": Trener Hapoela otkrio kako je trenirati Patrika Beverlija

S. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Patrik Beverli, kao NBA veteran, ponekad ume da bude izazovan za treniranje, priznao je Stefanos Dedas, trener Hapoela iz Tel Aviva. Ipak, Beverli pokazuje želju da bude treniran i otvoren je za savete svog stručnog štaba.

Hapoel, predvođen Beverlijem, ove sezone važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa, što bi im otvorilo vrata za plasman u Evroligu sledeće godine. Međutim, okupljanje velikog broja iskusnih i talentovanih igrača u jednom timu sa sobom nosi i određene izazove.

Beverli, zajedno sa saigračima poput Džonatana Motlija, Bruna Kabokla, Markusa Fostera, Noama Jakova, Iša Vainrajta, Oza Blajzera i Bena Bentila, ima iskustvo ili kvalitet potreban za igranje u eliti. Upravo zbog toga, Dedas ističe da je nekada teško upravljati takvim rosterom.

Nije lako raditi sa njima," rekao je Dedas gostujući u podkastu "Podium House's Shoot". – "Beverli je specifičan jer donosi neke navike iz NBA. Svaki dan razgovaramo. Kaže mi: 'Treniraj me, treniraj me, opsuj me!' A ja mu odgovaram: 'Nemoj mi pružati tu priliku, to je ono što obožavam.'

Trener je istakao da je morao da promeni Beverlijev pristup kada je u pitanju predsezona.

U NBA predsezona ne znači mnogo, ali ovde je drugačije. Moraš da pobeđuješ i pokazuješ da je tvoja igra dobra, da roster funkcioniše." Objasnio je i da, iako je rezultat najvažniji tokom zvanične utakmice, osećaj da si dobro odigrao pruža dodatno samopouzdanje.

Foto: Tanjug / AP

Diskusija u podkastu dotakla se i toga kako se rukovodi timom punim velikih imena, a Dedas je priznao da je otvoren za prilagođavanja, zavisno od toka sezone.

"Niko ne smatra Beverlija igračem koji igra samo za sebe, jer on to nikada nije bio. On je pravi 'tim' igrač, zadužen za čuvanje najboljih protivnika, asistiranje i prenošenje lopte šuterima."

Hapoelov budžet se u odnosu na prethodnu sezonu više nego udvostručio, ali Dedas ističe da su ambicije za dovođenje visokoprofilnih igrača i obnavljanje rostera postojale bez obzira na finansije.

"Čak i da smo prošle sezone osvojili titulu, danas bismo imali isti cilj: kako kontrolisati roster i stići do Evrolige. Uvek težimo ka većem. Osvajanje trofeja ne bi promenilo naš plan."

Dedas dodaje da ga iskustvo naučilo da velika imena nisu ključ uspeha, već pravi "vojnici" na terenu i dobra timska hemija.

"Svi najbolji periodi u mojoj karijeri bili su sa timovima koji su imali vojnike, igrače spremne da rade zajedno i bore se za uspeh."

Novi izazov za Hapoel dolazi 24. septembra, kada će otvoriti sezonu utakmicom protiv Huventuda u Španiji u okviru Evrokupa.

(Telegraf.rs)