Prevario svoju zemlju i otišao u Rusiju, pa otišao "zovom" para: Legenda evropske košarke prelazi u Kinu

S. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: MN Press / Marko Metlaš

Prema ekskluzivnim informacijama Donatasa Urbonasa, Tomas Ertel je posle dve godine u Rusiji odlučio da ode put Kine i postaće novi košarkaš Šenžen Leopardsa. Tako je zaključio vrlo kontroverznu priču.

Te 2022. on je sa Francuskom osvojio srebro na Eurobasketu, a zatim otišao u Zenit, iako je Savez zapretio da će on biti suspendovan ukoliko ode u Sankt Peterburg. Razlog je sukob koji je i dalje u toku između Rusije i Ukrajine.

On je na kraju odigrao EP i onda uprkos obećanju otišao u Zenit i tamo proveo dve godine osvojivši dva VTB Superkupa. SAda je sa 35 godina odlučio da dodatno zaradi novac.

Ertel iza sebe ima jedanaest sezona u Evroligi, angažmane u Ortezu, ASVEL-u, Strazburu, Alikanteu pre toga, a zatim u eliti u Baskoniji, Efesu, Barseloni, Realu i još jednom klubu iz Liona.

Tokom evroligaške karijere je na 253 utakmice u proseku imao 9.6 poena uz 5.3 asistencije i 2.1 skok i sedmi je na večnoj listi asistenata u takmičenju.

Francuz iza sebe pored srebra 2022. u Nemačkoj na Eurobasketu ima i zlato u Sloveniji 2013, kao i srebro 2020. na Olimpijskim igrama, kao i bronzu na Mundobasketu 2014. godine.

(Telegraf.rs)