Tuga: Preminula ikona NBA franšize u kojoj nastupa Boban Marjanović, on im je doneo i dva prstena

S. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Profimedia

Veoma tužne vesti dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je NBA franšiza Hjuston Roketsa objavila da je preminuo Kerol Doson, njihov dugogodišnji trener, kao i čovek koji je u tom timu proveo 27 godina i koji im je praktično doneo dva NBA prstena.

Doson je proveo čak 27 godina u Hjustonu, gde je stigao 1980. godine. On je diplomirao na Bejlor univerzitetu, da bi odmah nakon dobijanja diplome bio i regrutovan u vojsci kao komandir, što je značilo i kraj njegove igračke karijere.

Nakon vojske, Doson se vratio u okšarkaške vode, preuzeo je upravo Bejlor gde je radio četiri godine, nakon čega je radio i kao skaut Dalas Kaubojsa u NFL-u, a prodavao je i patike u konvers radnjima, pre nego što je stigao u Hjuston 1979. godine.

Narednih 20 godina je proveo kao asistent, gde bi verovatno radio i duže, da ga 1989. godine nije udario grom tokom igranja golfa, zbog čega mu se i čulo vida polako gubila. Radio je, ali je odlučio da 1996. godine napusti ovu poziciju i postane generalni menadžer u ekipi Roketsa, kojoj je u svoje dve poslednje godine kao asistent doneo dva NBA prstena.

Tokom njegovog perioda kao asistent, on je uspeo da ubedi Rudija Tomjanovića da ostane na klupi, dok je njegov rad sa centrima u Roketsima napravio i ono što su upravo bili Hakim Olajdžuvon, kao i mnogi drugi.

Istakao se i kao generalni menadžer, pošto je tokom svog perioda uspeo da draftuje Jao Minga, kao i da dovede Trejsija Mekgrejdija. Kada se povlačio, odlučio je da na svoje mesto postavi Darila Morija, dok je Hjuston kao uspomenu na njega postavio baner sa inicijalima "CD" koji visi u Tojota centru pored penzionisanih dresova.

(Telegraf.rs)