Zvezda pred sklapanjem savršene slagalice: Ovo je poslednji deo koji nedostaje

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: KK Crvena zvezda

Već nekoliko godina ulaganja u srpsku košarku su izuzetna, a Crvena zvezda je jedan od timova koji u tome prednjači. Međutim, često uložen novac ne opravda uspeh u potpunosti, deluje da navijači više nisu zadovoljni samo titulama kod kuće i u regionu, deluje da traže nešto više.

Prošle godine smo imali sliku jedne Zvezde od koje na kraju nismo videli ni blizu najavljenog, problemi su bili veoma jasni. Na startu se ostaje bez trenera, veliki broj promenjenih igrača koji nisu ni dobro uklopljeni, neki su razočarali, a dosta njih je imalo problema sa povredama što se i pre starta sezone moglo pretpostaviti, uzevši njihovu medicinsku istoriju u obzir.

Ipak, sada priča deluje nešto drugačije. Na sve igrače koji su prethodne dovene malo stihijski dovedeni, sada su potpisana imena koja su iza sebe imala izuzetnu evroligašku sezonu. Najvažniji deo slagalice, Kodi Miler Mekintajer se dosta čekao, ali je na kraju i on završen.

Pored toga pojačane su pozicije tačno tamo gde se videlo da može da fali, ali i ekipa je napravljena tako da može da parira apsolutno svakom rivalu. Na sve to je atmosfera među igračima fenomenalna, povratak Nikole Kalinića i Ognjena Dobrića je obradovao domaće igrače, pa nema sumnje da će svaka borba na terenu za njih imati neku potpuno drugu dimenziju.

Foto: KK Crvena zvezda

Ipak, ono što se mora istaći jeste da ekipa nije u potpunosti kompletna. 

Zvezda i ovakva sada jeste tim za velike rezultate i to im se ne može oduzeti, ali jesno je da fali jedan igrač na poziciji krilnog centra. Posao da se dovede jedan igrač na tom mestu je i više nego kompleksan, trener Sferopulos mora da misli o mnogo faktora. Kako uklopiti igrača, a da se ne poremeti previše timska hemija, koja je trenutno na visokom nivou, ali i neka taktička koncepcija i harmonija koja jasno postoji.

Na ovakav tim staviti samo jednog igrača koji će doći sa bilo kog dela sveta, neće razumeti važnost pobeda i poraza, kontekst košarke u Srbiji, odnos sa navijačima, kulturu navijanja i same Crvene zvezde - to ne ide.

Potrebno je napraviti potez koji će biti smislen, a takvih na tržištu gotovo da nema. Potrebno je naći igrača koji je spreman da se u potpunosti podredi timu i rezultatu, a da u isto vreme na terenu može da doprinosi. Neko ko će biti odgovarajući karakter, a da pritom razume ostale karaktere oko sebe. To predstavlja pravu noćnu poru u kompletiranju ekipe.

Foto: KK Crvena zvezda

Upravo zato je Nebojša Čović u javnost izašao sa jednom izjavom, koja je možda i unela neki mali strah u misli navijača Crvene zvezde, a vezana je za našeg reprezentativca Filipa Petruševa.

- Mi nemamo više nijedno pojačanje, osim što smo razmišljali o Petruševu, svesni da je on igrač Olimpijakosa i da je on pod ugovorom tamo. Naravno, to je sada stvar koju će rešavati ljudi u Olimpijakosu. Ja njih potpuno razumem ako ne bude raspoloženja da se on pusti da ode u Zvezdu. Mislim da je tu prošle sezone napravljena greška, ne sa naše strane, on je iz potencijalnog NBA prešao u Olimpijakos. Možda je mogao put da ga odvede opet u Zvezdu. Tu smo gde smo, računamo eventualno ako se ne dogodi to sa njim da imamo zatvoren roster. Mi smo ove sezone završili sa dovođenjem novih igrača - izjavio je Čović u jutarnjem programu "TV Prva" nedavno.

Ako sklonimo po strani sve košarkaške kvalitete koji su apsolutno nesporni, upravo je Filip igrač koji ispunjava prethodno navedene karakteristike. Možda je izjava predsednika Crvene zvezde upravo iz tog razmišljanja potekla.

Sa druge strane, Filip je igrač koji košarkaški može da ponudi jako puno, donosi i dubinu i širinu igre. Od njega možete očekivati da pogađa sa svih pozicija na terenu, da se fantastično kreće od lopte, što je pokazao u saradnji sa Jokićem. Možete očekivati izvanrednu atletiku, unapređenu odbranu... Prosto jednog igrača koji donosi neku potpuno novu dimenziju ekipi, a da pritom ne oduzima ništa što već postoji.

Ta poslednja slagalica može doneti jako puno i sa rezultatskog aspekta, možete očekivati za klasu bolju Zvezdu, ali treba ostati iskren i reći da, ni ovakva kakva je sada, Zvezda neće biti naivan protivnik i da će napadati svaki rezultat u sezoni koja nam sledi.

Foto: Marko Jovanović

(Telegraf.rs)