Pogledajte kako je izgledao doček zlatnih košarkaša pre 46 godina

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tadašnja reprezentacija Jugoslavije osvojila je Mundobasket bez poraza

Foto: Printscreen/Youtube

Stariji ljubitelji košarke se sa velikim ponosom sećanju Svetskog prvenstva 1978. godine koje je održano u Manili, a trofej je podigla reprezentacija Jugoslavije.

Pomenutu selekciju sa klupe je predvodio legendarni profesor Aleksandar Nikolić, a činili su je sledeći igrači: Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Ratko Radovanović, Peter Vilfan, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić, Skroče, Krešimir Ćosić, Krstulović, Jerkov, Rajko Žižić i Andro Knego.

Ova ekipa je kasnije dobila nadimak "zlatna generacija", a titulu na Mundobasketu osvojila je bez ijednog poraza. Nakon devet ubedljivih pobeda, na red je došao finalni duel sa selekcijom SSSR.

Reprezentacija je u izuzetno uzbudljivoj utakmici savladala pulene Aleksandra Gomeljskog rezultatom 82:81, i osvojila drugu titulu svetskog prvaka.

Trofej namenjen najboljem igraču i strelcu prvenstva otišao je u ruke Dražena Dalipagića.

Nakon neverovatnog uspeha, za zlatne košarkaše priređen je fenomenalan doček. Naime, tada je reprezentaciju Jugoslavije ugostio glumački par - Milena Dravić i Dragan Nikolić, da bi potom Đorđe Balašević otpevao pesmu "Košarkaši" koju je napisao specijalno za tu priliku.

- Ćute Brazilci, Italijani

Amerikanci negde po strani,

ćute i uče ko pravi đaci

lekciju drže svetski prvaci - otpevao je legendarni muzičar.

Snimak sa dočeka "zlatne generacije" iz Manile možete pogledati na snimku ispod teksta.

(Telegraf.rs)