"Bejbi Jokić" isprozivao Željka Obradovića: "Ne bi uspeo u NBA! Igrači ga ne bi trpeli, ovde ne može da viče!"

S. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakve reči turskog reprezentativca, i to o najvećem evropskom treneru

Foto-kolaž: Christian Petersen / Getty images / Profimedia, MN Press/Nebojša Paraušić

Kada je reč o košarci u Evropi, nezaobilazno ime u debati o najvećem ikad treneru je sigurno ime Željka Obradovića, koji je uspeo da osvoji čak devet Evroliga tokom svoje karijere, a odavno se nameće i pitanje - da li bi to uspeo u NBA ligi? Sada je svoju analizu dao i Alperen Šengun, turski košarkaš koji nosi i nadimak "Bejbi Jokić", a koji nije imao lepe reči baš o našem treneru.

Naime, Željko Obradović je jednostavno najveće trenersko ime u Evropi, ogroman broj titula, dok je ostao legenda i nekoliko klubova u Evropi, dok ga i sada sa poštovanjem gledaju širom Evrope kada gostuje sa Partizanom u kojem trenutno radi. Ipak, on nikada nije otišao u NBA ligu, a čak je i sam pričao o tome u nekoliko navrata, da to jednostavno nije košarka za njega.

Ovoga puta, o relaciji Evropa-NBA u košarkaškom smislu je govorio i Alperen Šengun, talentovani tursku košarkaš koji već tri sezone igra u NBA ligi, a on je pokušao da objasni i koja je to razlika između trenera u Evropi i NBA ligi.

- Dva različita stila. U Evropi, treneri su ludi. Oni viču i detu se. U Americi, ne postoje takve stvari. Ovde su igrači u Americi dosta kvalitetni, na primer, zamislite da ste trener Lebrona ili Karija, vi ne možete da vičete na njih. Igrač bi rekao 'Ko si ti', u NBA ligi, igrači su 'snažniji - rekao je Šengun.

On je potom upitan da prokomentariše i baš da li bi Željko Obradović uspeo u NBA ligi.

- Ne bi uspeo ovde. Ne može da radi to. Igrači ga ne bi trpeli ovde. Ne može u NBA ligi da radi isto sve kao u Evropi, Ovde je sve dosta drugačije - rekao je Alperen Šengun.

(Telegraf.rs)