Poznati "tabadžija" igra protiv Srbije: Južni Sudan umalo srušio Amere, a sada dobijaju NBA pojačanje?

S. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sve se FIBA pita, igraće u grupi sa Srbijom

Foto: Garry Lotulung/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana već sada je pokazala koliko može dobro da igra namučivši jedan od najjačih sastava Amerike u istoriji, a sada bi mogli i da dobiju jako pojačanje.

Naime, NBA centar, jedan od naturalizovanih Australijanaca, Ton Mejker bi mogao da zaigra za Južni Sudan, a odluka za to bi trebala da "padne" sutra.

Sve zavisi od krovne košarkaške organizacije (FIBA), koja mora da odobri njegov nastup. On je poreklom iz Južnog Sudana, tamo je i rođen, međutim već nekoliko puta je nastupao za seniorsku reprezentaciju Australije.

Sada za njega nema mesta u tom timu, ali ekipi Južnog Sudana bi takav igrač dobro došao, a kao neko ko je već nastupao u drugoj Državi, mora da dobije dozvolu da pravi novu promenu.

Kako se navodi u Internom pravilniku, prema članu 3-22, prelazak igrača iz jedne u drugu državu moguć je samo "u interesu razvoja košarke" u zemlji u koju prelazi.

- Očekujući konačnu odluku FIBA-e u ponedeljak, držim palčeve za moj apel da dobijem odobrenje da igram za Južni Sudan. Bilo bi to ostvarenje sna - napisao je Ton Mejker na društvenim mrežama.

Mejker igra trenutno u Bejrutu, a prethodno je nosio dres Sturgeonsa, Long Ajland Netsa, Hapoel Jerusalima, Klivlend Kavalirsa, Detroit Pistonsa i Milvoki Baksa.

Sa Australijom je osvojio zlato u Džakarti na Azija Kupu.

U reprezentaciji Australije je jednom prilikom bio jedan od glavnih aktera tuče, kada su igrali sa Filipinima, a taj snimak i danas pamte.

(Telegraf.rs)