On je Jokićev "brat", trener Denvera i Srbije i nema dilemu: "Amerikanci znaju veličinu naših igrača"

S. G.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od asistenata Majka Melouna u Denveru, Ognjen Stojaković drugu godinu u nizu pomaže Orlovima da "izbruse formu" za najveće napore

Ognjen Stojaković, trener Denver Nagetsa, jedan je od pomoćnika Majka Melouna i veliki prijatelj Nikole Jokića. Posle Svetskog prvenstva u Manili, kada je prvi put sarađivao sa nacionalnim timom i selektorom Svetislavom Pešićem, ponovo je u reprezentaciji Srbije. 

Uvek nasmejan, raspoložen, svakoga dana vredno radi sa košarkašima i prenosi im svoje iskustvo i znanje i uliva im neophodno i dodatno samopouzdanje. Poznat kao neko kome je košarka život, u pravom smislu te reči, i ovoga puta do najsitnijih detalja "razlaže" igru i, uz selektora i ostale saradnike, daje svoj doprinos da se ode "korak dalje".

Kada smo razgovorali poslednji put, u velikom intervjuu za Telegraf je, sa srebrom oko vrata, otkrio zanimljivu anegdotu:

- Igrali smo protiv Lejkersa plej-of seriju. Prvu utakmicu i meni zvoni telefon, zove trener Pešić. Pitao me je da li bih ja bio zainteresovan da budem deo te priče. Meni je to oduvek bio san, da budem deo reprezentacije. Naravno, rekao sam "da" - rekao je tada Stojaković.

Sada, popularnog Ogija srećemo u Abu Dabiju, na treningu Srbije, pred meč sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država. Jokićev "brat", kako su ga mnogi prozvali zbog velikog prijateljstva koje je tokom godina izgradio sa Nikolom u Denver Nagetsima, i ovoga puta za Telegraf odvaja malo vremena i iznosi utiske dosadašnjeg dela priprema:  

- Najvažnije je da smo svi tu zajedno, da se družimo, da radimo i da idemo u pravom smeru. Pozitivni su utisci i svi smo srećni i zadovoljni.

Foto: Telegraf.rs
Foto: KSS

Kako poredi prošlu i ovu godinu?

- Hajde da pričamo o tome šta je isto - u svom stilu nastavlja uvek nasmejani Stojaković, kojeg optimizam nikada ne napušta, a dolazi iz dobre pripreme i velikog rada u koji veruje:

-Isto je da smo svi tu, imamo lepu hemiju, momci se lepo druže, napreduju i to je najbitnije.

- Važan je dolazak i Nikole i Vase, i ostalih. Oni su svi drugari, znaju se od malih nogu. Prepoznaju se i znaju se i van terena i na terenu, i to može biti zaista bitno.

Foto: AP/Tanjug

Jedan od utisaka razgovora sa igračima selekcije Sjedinjenih Američkih Država, kao i sa selektorom Stivom Kerom jeste da se ne plaše nikoga, pa ni Srbije, ali da prema izabranicima selektora Svetislava Pešića imaju veliko poštovanje. Stojaković objašnjava zašto je to tako.

- Znajući mentalitet, Amerikanci shvataju kolika je veličina naših igrača. Tu apostrofiram one koji su u NBA, Nikolu, Vasu, Bogija, mali Jović, Poku i svi ostali. Znaju kako mi igramo, a imaju poštovanje prema Nikoli, koji je verovatno najbolji košarkaš na svetu poslednjih pet godina, ako ne i više. Oni znaju njegovu veličinu i kvalitet i sve što on donosi svojim prisustvom.

Optimizam koji ima proističe iz znanja, iskustva i velikog požrtvovanja i rada. Stojaković to ume i da prenese na igrače sa kojima sarađuje. Tako, na konstataciju da igrači tokom treninga deluju dosta ozbiljno i fokusirano, a van njega potpuno neozbiljno, uz smicalice i "gegove" koje imaju jedni sa drugima, kratko i jasno, kaže:

- Tako i treba da bude, tako i treba da bude...

Video: Čačanski je namazan, krade, a Jokić...: Petrušev otkrio pikanterije iz tabora Orlova

Za sam kraj razgovora Stojaković ima i poruku o tome: "Šta dalje?"

- Moj stav je uvek isti. Idemo korak po korak, pobedi svaki dan i veruj u proces - poručuje Stojaković. 

Da podsetimo, reprezentaciju Srbije očekuje duel sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država, ove srede od 18 sati. Potom, ekipa dolazi u Beograd gde će odigrati još dve pripremne utakmice pre odlaska na Olimpijske igre, i to, sa Japanom i selekcijom Grčke.

Pogledajte neke od fotografija sa treninga reprezentacije Srbije iz Abu Dabija:

(Telegraf.rs)