Ni Litvanija, ni Italija: Senzacija! Portoriko poslednji rival košarkaša Srbije u grupi na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskoristili su Portorikanci "zamajac" od domaće publike i savladali dva ljuta rivala naše selekcije na turniru

Foto: Tanjug / AP

Brazil je slavio na kvalifikacionom turniru u Rigi, Grci su prošli na Olimpijske igre iz Pireja, Španci su to učinili iz Valensije, a verovali ili ne iz San Huana u Pariz ne idu ni Italija, a ni Litvanija, već domaći Portoriko! Neverovatni košarkaši ove zemlje načinili su noćas senzaciju i biće rivali reprezentacije Srbije u grupi za manje od tri sedmice, pošto su savladali u finalu Sabonisa i drugare - 79:68!

Time je kompletirana Grupa C u kojoj će se naći Srbija, Sjedinjene Američke Države, Južni Sudan i Portoriko. Prve dve selekcije sigurne su u četvrtfinalu, dok trećeplasirana mora da čeka rasplet u preostale dve grupe.

Ali šta jednostavno reći o neverovatnim Portorikancima. Gotovo da im niko pre početka ovog turnira nije davao ni promil šanse da bi pored Italije i Litvanije koje su "okićene" mnogobrojnim zvezdama ne samo evropske, nego i NBA košarke, mogli da se dokopaju mesta u Parizu.

Međutim, srce nekada nadvlada kvalitet, što se pokazalo u krcatoj dvorani u San Huanu, gde su Portorikanci zabeležili sve četiri pobede i tako se apsolutno zasluženo plasirali na Olimpijske igre u Parizu.

U grupnoj fazi bili su bolji od Bahreina sa čak 43 poena razlike (99:56), a ako su mnogi olako shvatili ovaj rezultat, samo dan kasnije stigla je potvrda da se ovaj nacionalni tim ne šali, pošto je srušena i Italija dvocifrenom razlikom (80:69).

Put ih je u polufinalu ukrstio sa Meksikancima, koji su takođe bili mačiji kašalj za Portorikance, (98:78), a onda je usledilo veliko finale noćas sa Litvanijom.

Foto: Tanjug / AP

Krenuli silno, zaustavili se, pa ubacili u petu brzinu

Na samom početku meča, gledali smo pravu rapsodiju reprezentacije Portorika, koja je povela sa 11:3, a potom i 14:6, pa tako odmah na konopce bacila selekciju Litvanije, koja se pridigla i uzvratila, pa je na kraju prve četvrtine rezultat bio nerešen.

Delovalo je na trenutke da u drugoj četvrtini Portorikanci gube konce ove utakmice kada je Litvanija predvođena Donatasom Motiejunasom i Lukasom Lekavičusom stigla do +7 (27:20), ali je sve to bila samo varka.

Napravili su do odlaska na odmor Portorikanci seriju od čak 11:0, preuzeli prednost u svoje ruke i na poluvremenu su imali pet poena viška na svojoj strani (32:37).

Šok na semaforu bio je utom veći kada je posle samo četiri minuta u trećoj deonici prednost postala dvocifrena za Portorikance. I ne samo to, ona se održavala na toj brojci sve do kraja ovog perioda, pa su Litvanci pred završni kvartal morali da jure minus od 12 poena (50:62).

Tek negde na oko četiri minuta do kraja meča trojkom Rokasa Jokubaitisa je Litvanija uspela da se ponovo spusti na jednocifrenu razliku i da uputi neku vrstu "pretnje" Portoriku da nije sve gotovo.

Ali jednostavno nije bilo vremena, a ni umeća da se sustignu večeras neverovatni Portorikanci, koji su preko Kristofera Ortiza i Tremonta Votersa rekli svoju poslednju reč, a ona je bila - "vidimo se u Parizu".

Najefikasniji u redovima Portorika večeras bio je Hoze Alvarado sa 23 poena uz šest skokova, dok je Tremont Voters ubacio 18, a Džordan Hauard zaustavio se na 12 poena.

Za Litvance, ispit su noćas položili samo Rokas Jokubaitis sa 16 poena i Domantas Sabonis sa 10 poena i devet skokova, ali će im to biti slaba uteha, jer neće videti svetlost Pariza.

(Telegraf.rs)