Ife Lundberg - Novi Partizanov univerzalac?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekujte puno!

Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / PA Images / Profimedia

Od dolaska Željka Obradovića u Partizan učinjeno je mnogo.

Neki to ne žele da prihvate, ali vratiti klub u elitu, u Evroligu, to je bio veliki korak koji je otklonio mnoge glavobolje koje su mučile navijače godinama, od ere Duška Vujoševića.

Međutim, jedna glavobolja se često javljala, a to je nedostatak jednog plejmejkera, odnosno igrača koji bi mogao da bude predvodnik tima, da postavlja i rešava zamršeno.

Takav je delimično u drugoj godini Željka u Partizanu bio Dante Eksum. On je svojim kvalitetima u prodor igri donosio nemerljivo puno, a na sve to je mogao da nađe saigrače u nacrtanim i uvežbanim akcijama u pravo vreme na pravom mestu.

Sada će tu ulogu na neki malo drugačiji način preuzeti fantastični Gabriel Ife Lundberg, za koga je Partizan "šansa".

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šta donosi Partizanu?

Lundberg je prava premija za crno-bele, iako ne deluje toliko atraktivno, ali reč je o igraču koji je veoma dobar u mnogo kategorija igre. Nema jednu kategoriju u kojoj je specifično ekstra kvalitetan, ali u svemu je dobar.

Željko voli ovakve igrače sa pozicije beka, voli one koji mogu da ispune bilo koje zaduženje. Nekada je u Panatinaikosu imao Dijamantidisa, koji jeste prevashodno bio lider poenima i organizacijom, ali je imao i dosta drugih zadataka, koje je radio vrhuski.

Porediti kvalitet Lundberga sa kvalitetom Dijamantidisa je ravno ludilu, pa to nećemo ni pomisliti da uradimo, ovde je samo reč o univerzalnosti igrača i primenjenosti u sistemu.

Veoma je ubedljiv sa šutevima za dva poena, poludistance ume da podigne i pogađa u pristojnom procentu, dok je daleko dominantniji na prodoru ka košu, kao i polaganju sa obe strane obruča.

Dosta je radio na šutu u prethodnoj sezoni, shvatio je da može puno da dobije samo dodavanjem tog segmenta igre i uspeo je da ga podigne na jeda veoma zadovoljavajuć nivo. Nivo uspešnosti u domaćem prvenstvu je bio na 43 procenata, dok je u Evroligi bio nešto slabiji, ali treba napomenuti da je sezonu krenuo nešto lošije.

Foto: MN Press / Marko Metlaš

Ono što najviše treba da raduje su njegove liderske sposobnosti, znanja kojima može da bude predvodnik tima.

Ima veoma dobre plejmejkerske navike, uvek mu je podignuta glava i gleda saigrače po terenu, veoma je svestan okoline, gde se ko nalazi i spreman je da doda manje ili više precizno dodavanje.

Prethodne dve godine je bio na proseku od dve asistencije, ali mnogo toga se ne vidi kroz statistiku. Često primeti neke stvari na terenu, pa podeli loptu dalje i napravi takozvanu "hokejašku asistenciju".

Čini se da je u Virtusu bio blago "ugušen" njegov plejmejkerski talenat. Primera radi, u CSKA je bio na proseku od 3.5 asistencije, dok je pre toga u Zielonoj Gori imao šest asistencija u proseku.

Obradović je taj tip trenera koji ume da prepozna talenat i da nađe odgovarajuću ulogu nekome u timu, tako da taj igrač bude i koristan za tim i srećan svojim zaduženjima.

Na sve to treba napomenuti njegove kvalitete u pokretanju tranzicije, igri 1na1, šutu iz prijema. Teško je reći da je u bilo kom aspektu napadačke igre loš i treba se shvatiti kao jedan univezalac.

Sa druge strane terena, defanzivno je veoma kvalitetan i opet upotrebljiv na nekoliko načina. Visok je 193 centimetara i ima izvanredan raspon ruku od oko 205 centimetara, što će mu doneti toliko puno dobrog na defanzivnoj strani terena.

Nije izraženi kradljivac lopte, ali je veoma aktivan, dobari individualni defanzivac i odličan na presingu.

Gde ga Željko vidi?

Za Lundberga je dolazak u Partizan najlogičniji potez u ovom trenutku karijere. Potrebno mu je da mu neko veruje, da ga neko čuje i stavi tamo gde mu je mesto. Potrebno mu je da se negde pita za nešto.

On jeste u Virtusu bio jedan od igrača kome dajete loptu u završnici utakmice, ali deluje da cela igra nije bila dovoljno podređena njemu, te da je bio dosta ograničen u mnogim aspektima.

Iako nije primarno plejmejker, iako jeste pre svega skorer, on taj posao organizatora može raditi više nego zadovoljavajuće.

Očekuje se od njega uloga i mesto startera, dobra minutaža i nemojte se čuditi ukoliko ga vidite u najrazličitijim ulogama, jer on to može.

Velika scena, velika šansa i veliki trener, a na njemu je samo da sve iskoristi.

Foto: Stefano Ponticelli / imago sportfotodienst / Profimedia

(Telegraf.rs)