Janis Sferopulos - Penicilin za Željka Obradovića i čovek koji je "ružno pače" pretvorio u prelepog labuda

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kada se podvuče crta, Grk je napravio sjajan rezultat, koji još nije gotov

Foto: Mileta Mirčetić

Ekipa Crvene zvezde je uspela da dođe do ABA lige nakon što su istu ispustili u finalu prošle godine upravo od Partizana. Vendeta je došla hladna, čak na neki način i brutalna, pošto je četa Janisa Sferopulosa slavila sa 3:0 protiv crno-belih. Upravo, trener iz Grčke i jeste najzaslužniji za sve ono što se dogodilo, jer je bio pravi penicilin za Željka Obradovića i protivnika.

Crvena zvezda je ove sezone prošla pravi rolerkoster, od samog leta kada se sklopila ekipa za koju se činilo da ima velike domete, pošto je Duško Ivanović odabrao svoju ekipu, međutim, početak sezone nije baš sjajan.

Poraz za porazom, potom i otkaz Dušku Ivanoviću su pokazali da su kola krenula nizbrdo, te da se čini kao da nema ko da povuče ručnu pre nego što odu u provaliju sa Šabazom Nejpirom za volanom.

Ipak, u kritičnom trenutku, uspela je Zvezda da privoli jednog čoveka da dođe u klub, ali ne i da sedne za volan, već da stane ispred kola. To je upravo bio Janis Sferopulos, uvek nasmejani Grk koji se prihvatio da sedne na užarenu klupu.

Došao je, preuzeo klub, a onda je počela prava renesansa.

Foto Mileta Mirčetić

Janis Sferopulos - Sumnja kod navijača, izgubljeni derbiji, a onda...

Da stvari budu teže po Janisa, Sferopulos je došao u veoma teškom trenutku. On je stigao u Beograd samo nekoliko dana pred večiti derbi, tačnije pred dva, od kojih su oba bila u Beogradskoj areni pred navijačima Partizana.

Prva utakmica protiv FMP-a je već pokazala neke novine u timu Zvezde, činilo se kao da ekipa drugačije igra, ali nekako, falilo je "ono nešto". Prvi derbi je bio izuzetno dobar, iako je poražen, pokazao je da je nadmudrio Željka Obradovića i da je nadmudrio čitav Partizan. Iako na kraju poražen, mogao je biti zadovoljan, jer je Zvezda zaličila na tim.

Ipak, došao je novi derbi, tu je već razbijen, a Zvezda nije mogla ništa, ali...

Zvezda je počela da igra košarku, doduše, našao se u novim problemima Janis Sferopulos, praktično, ogroman deo sezone nije mogao da računa na svoje plejmejkere. Šabaz je bio odsutan, Teodosić neretko povređen, pa je tu samo ostao Jago, momak koji je stigao iz Evrokupa.

Ali, čak i sa takvim timom, Sferopulos je izvlačio maksimum od svakog igrača, nekima je našao i nove uloge, a potom nova dva derbija su pokazala od čega je satkan. Ubedljive pobede, potom i pobeda u Kupu Radivoja Koraća su pokazale - Zvezda s njim ima potencijal za titulu.

Kada se nekako pogleda i sezona posle Kupa, ponovo su navijači bili sumnjičavi prema Janisu, neki su želeli da mu vide leđa, sumnjali su da je on kapacitet, ali opet je onaj isti nasmejani Grk ređao pobedu za pobedom u ABA ligi, dok je Evroliga nekako ostala u drugom planu, iako nije hteo da se preda.

Falilo je tu sportske sreće u Evropi, pa je na kraju Zvezda završila na 16. mestu, ali, fokus je ostao na ABA ligi.

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Penicilin za Željka Obradovića i rezultati koje srpskom treneru niko nije naneo

Posle uvodnih pet derbija i ujedno skora od tri pobede i dva poraza Janisa Sferopulosa, činilo se kao da Grk već zna kako se boriti protiv Željka Obradovića. Činilo se da ima sve u svojoj moći, da ima plan.

Prvi meč u Pioniru je pokazao bitku na obe strane, taktiziranje, na kraju je Janis upisao pobedu nakon završnice. Drugi meč je već bio dosta lakši za ekipu Janisa Sferopulosa, Zvezda je igrala bolje, praktično je vodila tokom većeg dela utakmice i rutinski je završila.

A treći meč... Treća utakmcia je već bila pravi "masterklas", Zvezda je vodila tokom 39 minuta igre, rutinski je završila posao, a Janis Sferopulos je osvojio još jednu titulu u svojoj karijeri.

Da stvari budu još zanimljivije, Janis Sferopulos je postao prvi trener u istoriji Zvezde koji je slavio protiv Partizana šest puta uzastopno, ali, čak i prvi trener u istoriji koji je Željka Obradovića pobedio šest puta uzastopno.

Postao je pravi penicilin za ovu ekpu, a vratio je i veru navijačima da jeste trener za velika dela.

Nasmejani Grk koji je stigao dok je sve "gorelo", koji je posvećen košarci do tančina, pokazao je da stvarno navijači mogu da se oslone na njega, te da je ovoga puta pravi čovek "za volanom" u crveno-belim kolima.

Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Kako je "Ružno pače" postalo "Lepi labud"?

Nije još gotova sezona, ima da se odigra i taj KLS, ali već se sada mogu doneti neki zaključci. Janis Sferopulos je došao u ekipu koja je, u tom momentu, delovala na aktere bajke "Ružno pače". Glavni igrač nije bio zainteresovan za igru, oko njega se urušavala čitava ekipa, pa je trebalo da se gradi od početka.

Potom, na pola sezone, odlučio je Šabaz Nejpir da ode, umesto njega je došao Nikola Topića, ali su ga povrede odvojile od terena. Došao je Džavonte Smart, ali je Janis pokazao da ipak nije uvek tako nasmejan. Smart je brzo sa terena prešao na klupu, pa čak i iza nje, gde je proveo dobar deo sezone.

Međutim, genijalnost je pokazao i sam Sferopulos, koji je Smarta u trećoj utakmici u jednom momentu ubacio u igru i tako "udavio" Pantera, isključio ga iz igre.

Takođe, stigao je Fredi Gilespi na insistiranje Janisa Sferopulosa, koji je odbio i neka druga imena, a ispostaviće se i da je on imao uticaj. U trećem meču je proveo devet minuta na praketu, pohvatao je šest skokova i to bitnih, pa se našla rola i za njega. A, ne treba zaboraviti ni Treja Tompkinsa, koji je u nekim navratima bio i poput pomoćnika Sferopulosa.

Trej je tokom svake utakmice proveo pored klupe dobar deo meča, pričajući igrače, dok je po potrebi i ušao da odigra odbranu ili pogodi onu trojku iz ćoška.

Sklapala se kockica na kockicu, Zvezda je napredovala iz meča u meč, te se čini kao da je upravo finale ABA lige i bilo njen vrhunac i ono za šta ih je Janis Sferopulos spremio.

Iako je u oktobru sve delovalo kao Ružno pače, ova Zvezda je u rukama Janisa Sferopulosa postala Prelepi labud.

Ali... Nije još gotovo, pošto ih čeka i KLS, te borba za još jedan trofej.

A onda... Nova sezona, verovatno i nova ekipa, sa željama upravo grčkog trenera.

(Telegraf.rs)