Željko Obradović opleo po srpskim sudijama, pa pomenuo i obraz: "To nije cirkus, nego i više! Moj je bar čist"

S. L.
Vreme čitanja: oko 7 min.

Trener Partizana nije bio zadovoljan viđenim

Košarkaši Partizana su prepustili titulu u ABA ligi Crvneoj zvezdi, koja ih je savlada sa 3:0 u finalnoj seriji, čime su napravili "metlu" po prvi put nakon sedam godina čekanja. Da stvari budu gore po crno-bele, Zvezda je do titule došla na gostujućem terenu pred 20.000 navijača - 82:76.

Bolja je bila Zvezda u ovoj seriji, dosta bolja, a to je na neki način istakao i Željko Obradović, koji je istakao da su neke stvari "bile jasne"

- Želim da čestitam ekipi Zvezde na osvojenoj tituli u ABA ligi, mislim da smo probali da damo sve od sebe u ovim nekim okolnostima u kojima smo, teško je da smo dali maksimum, ali je blizu. Ti neki igrači sa svim problemima koje imaju, u situaciji u kojoj smo bili nakon prve utakmice, na neke stvari ne možete da utičete. Meni je to bilo jasno, samo se nadam da svi koji prate ovu ABA ligu biti pametniji i iskusniji za sledeću godinu, a mi sigurno, jer su neke stvari koje su se dešavale neverovatne, ali kako god. Želim da se zahvalim navijačima Partizana na lepoj podršci tokom cele sezone, večeras su opet napravili sjajnu atmosferu i to je to.

Potom, pričao je o Naneliju.

- Da li je uticalo, koliko je uticalo... Ja sam zaista bio iznenađen kad su došli da mi kažu, mi smo imali trening od 10 taj trening pred utakmicu, ja sam pitao kad dolaze, oni dolaze u 11.30, ja sam završio pre 11. Upravo da ne bi dolazilo da se viđamo, nisam mislio da će se nešto dogoditi, jer nema razloga. Došli su ljudi, rekli su šta se dogodilo, krenule se u ovakve i onakve priče. Ko je, kako, zašto započeo, to je ružna slika i ja ne opravdavam, da li je igrač Zvezde započeo, šta je uradio... Ne znam, Naneli šta je uradio takođe, nisam gledao sajtove, muka mi je bilo kad sam čuo da je došlo do tako neke sitaucije, odluka da Naneli ne bude u timu je moja.

- Mislio sam da posle toga što se desilo jutros, proveo je u policiji ne znam koliko sati, on po mom mišljenju nije bio spreman da igra. To je odluka jer vodim računa o timu, stojim iza nje. Nemam nikakav razlog da ne verujemo Džejmsu u to što mi je ispričao, svako mora da odgovara za svoje postupke. Postoje organi koji će da se bave time, pominje se da nema nekih minuta sa videa, ne bih da ulzaim u to. Žao mi je, mislim da je taj Lazarević izvanredan momak, žao mi je što je tako. Šta se dešavalo, ne znam i neću da ulazim u detalje. Žao mi je da se o tom nekom incidentu pred finale priča i da je to nešto što je dobilo toliko prostora da se priča o tome. Jedna situacija koja ne bi poželeo da se dogodi, svako treba da odgovoara za svoje.

Foto: Mileta Mirčetić

Da li Zvezda ne leži ovom Partizanu?

- Nema veze, meni je posle prve utakmice bilo sve jasno. Kako će ići, gde će ići i kako će se odvijati. Imaju neke stvari na koje ne možete da utičete, možda vi to ne vidite, neću da pričam o tome. Postoje neke stvari koje su neverovatne, da pričam o detaljima, čestitam Zvezdi, pobedili su, velika škola za nas, a ja mislim da ABA liga ako želi da napreduje, neke stvari moraju da se menjaju, to je sigurno tako.

Potom, Obradović je na neki način isprozivao i Zvezdu.

- Mi smo u svim utakmicama bili u utakmici, vraćam se na tu prvu, gde smo izgubili, napravio je neko analizu svega što se dešavalo u prvoj utakmici. Druga takođe slična i večeras smo bili na taj jedan posed, očigledno neke stvari fale i neke stvari na koje ne možete da utičete, to je tako. Igra dva igrača, to ne komentarišem, jer je tim važniji, a kad je tim, onda se zna da je trener najodgovorniji. Za ovu sezonu što je Partizan imao ja sam odgovaran. Iskoristio bih priliku da se zahvalim upravi, predsedniku i svima koji su bili podrška i koji su radili sve da se mi bavimo ovim našim poslom.

- Škola velika, ja sam mnogo puta govorio da je ovo sport i da su pobede važne, ali da su neke stvari važnije, da sačuvate obraz i da možete svakog da pogledate u oči. Za druge nisam siguran da mogu to da urade, za sebe jesam i uvek ću stajati iza svojih igrača. Najveća odgovornost je na meni, ali kako bih rekao, nastavljamo... Verovatno da je možda trenutak da smo mi u dve godine zajedničkog igranja, u Evroligi bili na tom mestu na kom smo, a protivnik bio na tom mestu. Bili smo šesti, oni 11., mi 11. oni 16. To je podatak koji objašnjava neke stvari, tkao da... Pričamo o jednoj ozbiljnoj ligi, to je to.

Poraz utiče na vas, s obzirom na to da finalista ABA liga nema sigurno mesto u Evroligi?

- Ništa ne utiče, ja sam siguran da će Partizan igrati Evroligu, jer je Partizan sve uradio i klubovi koji odlučuju i to nije bilo pitanje da li će neko da pobedi ili izgubi. Jasno je svima da Partizan sve ono što predstavlja u ovom trenutku, zaslužuje da bude deo Evrolige. Nadam se, potrudićemo se, uradićemo sve da budemo članovi Evrolige, ovaj klub zaslužuje zbog 1000 stvari, zbog tradicije, a i u ovom trenutku kako izgledjau naše utakmcie i koliko se o njima priča, probaćemo svi zajedno da se pripremimo i da sledeće godine budemo na boljem nivou u svim takmičenjima.

Foto: Mileta Mirčetić

Ima nekih stvari koje nisu valjale, odnosi se na košarku, a ima nešto što nećete da komentarišete a što je kažnjivo. Najslabije ste odigrali, padali ste?

- Vaše pravo je da mislite šta god da mislite, nemam nitša protiv. Ja sam neko ko poštuje profesiju, vaš rad, rekao sam šta sam imao. Ponoviću još jednom, na neke stvari ne možete da utičete i svako ko zna malo, zna o čemu pričam.

Nešto fali, šta to fali?

- Znate kako, sezona je strašno naporna i mi smo pričali o tome da neki igrači su bili opterećni, neki manje opterećeni, nije slučajno da sam vodio utakmicu kako sam vodio, da sam probao da igram sa svih 11 igrača, ali ako ste u situaciji da igrate sa 11 igrača, to govori neke stvari. Dvojica su van tima odavno, a za Nanelija je bila moja odluka da ne igra. TO je to. Neki su više opeterećni, neki manje, neki su se opteretili zbog manje želje. Kad pogledate procenat šuta danas, samo za dva poena, mi smo šutirali 40 šuteva, oni 20. Duplo više smo imali šuteva, oni su ubacili 14, mi 16, samo dva više od 20 više.

- Ukupan šut je takav da smo 20 puta više šutnuli, a oni su imali 15 bavanja viša. Imali smo 13 poseda više, je l to može da ima tim koji se ne bori? Je l' može? Ogromna želja, ali bilo je srljanje, bilo je sve ono o čemu mi pričamo, kako god se završilo, odgovorna osoba je ovde ispred vas, to je tako i uvek će biti tako. Nemam problem da radim tako. Ponavljam još jednom, nije kraj sveta, izgubil ismo finale jednom. Probaćemo sledeće godin da se spreimo, entuzijazam postoji, želja da se igra pred ovakvim navijačima sigurno postoji, razmislićemo o greškama, svaki od nas greši, ali ćemo probati da vidimo gde smo i šta smo. Ove stvari koje sam rekao, moramo videti zašto se dešavaju. Kada uporedite ovu ligu i Evroligu, neke stvari nisu baš najjasnije, takva razlika u Evroligi, a takva razlika ovde.

Na krjau, Željko je isprozivao i srpske sudije.

- Ja sam čekao da mi kažu, niko nije znao. Rekli smo igračima, kalendar valjda postoji, ja sam pričao posle prve utakmice ABA lige da se napravi kalendar, daj Bože da neko igra nešto u Evropi, da mu treba predah, onda se u odnosu na to prave novi termini. Ova srpska liga, ne mogu da naprave precizne termine zbog ovoga, sad ćemo videti. Ne očekujem ništa dobro, jer naše iskustvo kad sude srpske sudije, to nije cirkus, to je malo više od toga. Kup, Liga, ja nemam problem da kažem. TO je tako, nitša ne očekujem, sve nam je jasno, kao što je ovim 20.000 ljudi jasno kako je išlo ovo finale.

(Telegraf.rs)