Jokić kao "Terminator" tripl-dablom režirao filmski preokret Denvera: Marej uz zvuk sirene doneo 2:0 u seriji!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Neverovatna završnica utakmice u Koloradu

Foto: Tanjug / AP

Košarkaši Denver Nagetsa napravili su epski preokret u drugoj utakmici plej-of serije protiv Los Anđeles Lejkersa u svojoj "Bol Areni" u Koloradu, pošto su upspeli da nadoknade zaostatak od čak 20 poena protiv Jezeraša i da na taj način povedu sa 2:0 u seriji uz brutalnu partiju Nikole Jokića - 101:99!

Da li treba istaći da su Lejkersi na ovom meču vodili čitavih 47 minuta, a da je Denver uspeo da izjednači na 75 sekundi do njenog kraja? Usledila je totalna drama u tom poslednjem, presudnom minutu.

Poslednji posed pripao je Denveru, imali su Nagetsi 12 sekundi. I pogodili su. Džamal Marej je bio junak, iako je bio jedan od slabijih na terenu ove večeri. Filmski nestvarno.

Gledali smo baš pravi NBA plej-of meč, sa puno žara i borbe na obe strane. I dok je glavno oružje Lejkersa bilo nestvaran šut za tri poena, sa druge strane, Denver se trudio da koliko-toiko iskontroliše skok, što im je omogućilo da se na samom kraju vrate u meč.

Nisu Nagetsi bili na potrebnom nivou kao što je to slučaj bio u prvom meču, čak su gubili i sa 20 poena razlike u jednom momentu, što dovoljno govori da fokus nije bio na pravom mestu.

Da je Nikola Jokić apsolutni kralj uprkos svemu potvrdio je njegov novi tripl-dabl učinak. Potvrdio je najbolji srpski košarkaš da je dominantan kada je raspoložen, ali danas nažalost nije imao adekvatnu podršku saigrača.

Uspeo je Jokić da ubaci 27 poena uz 20 skokova i 10 asistencija, dok je junak meča Marej imao 20 poena, ali uz veliki broj promašaja do tog poslednjeg šuta, odlučujućeg, pobedničkog.

Na drugoj strani, Entoni Dejvis je ubacio 32 poena uz 11 skokova, ali je nestao kada je bilo važno u poslednjoj deonici, dok se Lebron Džejms baš kasno upalio i završio je sa 26 poena, osam skokova i 12 asistencija.

I već od početka se posle čak tri vezane trojke Rasela videlo da su Lejkersi došli na drugi meč sa ciljem da naprave brejk ili da namuče Nagetse. Prednost Jezeraša se konstantno uvećavala kako je četvrtina odmicala i vrlo brzo je čak uspela da probije i dvocifren nivo.

Foto: Tanjug / AP

Tada se naljutio Nikola Jokić, koji je uspeo da veže čak osam poena u kontinuitetu i da vrati Nagetse u skoro potpuni egal. Da stvar bude neverovatnija, najbolji srpski košarkaš je posle prve četvrtine imao dabl-dabl od 10 poena i 10 skokova.

Ipak, nije mogao sam. Nastavio je da promašuje Marej, potom je u crnu fazu ušao i Majkl Porter Džunior, dok je nestvari Rasel nastavio da pogađa sve do trenutka kada je imao 5/5 za tri poena, tada je malo stao, ali je prednost Lejkersa ipak išla na gore.

Jer tada ga je odmenila "Obrva", popularni Entoni Dejvis. Nije mogao Jokić da nađe ama baš nikakvo rešenje za njega, pa je prednost otišla do čak 15 poena u plus za Lejkerse, koji su mogli daleko mirnije da uđu u nastavak utakmice.

Umesto da usledi reakcija Denvera, stigao je nastavak magije Dejvisa, a posle trojke OstinaRivsa, prednost Lejkersa dostigla je tih maksimalnih 20 poena. Međutim, od tada kao da je neko potpuno ugasio svetla pred očima košarkaša iz Los Anđelesa. Čak pet minuta nisu mogli do koša, a Nagetsi su preko Jokića spustili razliku na deset poena pred poslednjih 12 minuta.

I baš tako, Denver se nije predavao. Nastavio je tim Majkla Malouna da polako, ali sigurno topi rezultatsku zalihu Lejkersa, da bi posle dva vezana koša Mareja, Nagetsi prišli i na samo dva poena minusa.

Usledile su dve trojke nestvarnog Lebrona Džejmsa, ali da li ste očekivali da sve prođe bez odgovora Jokića? Naravno da ne, grabio je Nikola za svaku loptu, pa je bilo samo četiri razlike na četiri minuta do kraja ovog susreta.

Usledila je već opisana završnica posle koje je Denver stigao do velikih 2:0 u seriji i sada može dosta lakše na put za Kaliforniju.

Tok meča ste mogli da pratite uz Telegraf Sport.

UŽIVO Denver Nagets - Los Anđeles Lejkers 101:99 (24:28, 20:31, 25:20, 32:20)

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

12. minut (101:99) - POBEDA DENVERA! EPSKI MEČ U KOLORADU! POGODAK MAREJA UZ ZVUK SIRENE!!!

11. minut (95:95) - Nema trojke Rivsa, napad je za Denver Nagetse! Au... Nije ovo meč za one sa slabim srcem. Šta radi Marej, kakva glupost sada igrača Denvera, gubi loptu. Zakucava Džejms, a onda šou program! Trojka Majkla Portera za izjednačenje! Ma šta je ovo ljudi moji!

10. minut (92:93) - Kako je ovo pogodio sada Ostin Rivs... Ali pogodio je i Džamal Marej! Nastavlja se totalna drama. Vreme polako curi i ističe. Nema trojke Hačimure, a bio je sam! Kakva sreća sada za Denver. NIKOLA JOKIĆ! Kakav potez! Okrenuo je Dejvisa kao na ringišpilu, pogodio za 2+1! Imaće bacanje.

9. minut (87:91) - Šta radi Lebron, opet trojka. Odbija nalet Denvera. Bacanja sada ima Gordon, pogodio je oba. I izgubljena lopta Lejkersa, isteklo je vreme za napad. Jokić za dva! Tajmaut Lejkersa. Auh, šta nas tek čeka do kraja! Džejms ide na 2+1, ali opet promašuje bacanje. Zato Jokić pivotira i stiže do novog koša!

6. minut (81:86) - Pogađa Votson na asistenciju Jokića, osmu inače. Tajmaut, samo pet razlike! Gubi loptu Rivs, promašuje Jokić, a Marej pravi faul nad Hačimurom za dva bacanja. On to realizuje polovično, a onda pogodak Mareja na deveto dodavanje Jokića. Samo je četiri razlike, a onda i svega dva poena deli dva tima - Marej ponovo, i opet Jokić. Tripl-dabl! Džejms odgovara trojkom.

3. minut (75:82) - Denver ponovo ispod 10 razlike posle ovog pogotka Gordona, a Lebron je izblokiran. Prins dodaje još tri poena, Braun ponovo dolazi do koša... Nema pogotka Rasela, pa ni Gordona, ni Holideja. Braun je fauliran na šutu za dva. Ali da stvar bude gora, on ne pogađa nijedno bacanje. Srećom, tu je Marej i opet smo na sedam razlike. Prins bez koša, pa promašaj Mareja.

Foto: Tanjug / AP

III ČETVRTINA

12. minut (69:79) - Prvi put je posle duže vremena razlika jednocifeena! Jokić za dva! Ali opet Rasel, pa da li je moguće... Trojka. Vraća Jokić to momentalno, ali ide faul Gordona za dva bacanja Džejmsa. Oba je pogodio, ali došao je do koša i Braun. Rasel je sada išao na prodor do kraja i nažalost je fauliran za nova dva penala. Ali biće čelindž Malouna. I uspešan je, a meč inače sudi dobro poznati Skot Foster. Lopta će biti za Denver. Izlazi trojka Jokića iz koša, ogromna šteta. Faul u napadu Lebrona. Nema koša ni za Denver, dakle 10 razlike pred završnih 12 minuta košarke.

9. minut (63:74) - Nastavlja se kriza Lejkersa! Ovo je šansa za Denver! Zakucao je sada Porter Džunior, posle izgubljene lopte Dejvisa, a nakon toga nema koša za Jokića, pa ni za Rasela za tri poena. Jokić dodaje još dva poena na svoj konto i sada ih ima 16. Novi tajmaut Lejkersa. Posle njega promašuje Džejms, pa i Marej. Malo su se oba tima sada ukočila na neki način. Sve to prekida KCP zakucavanjem na asistenciju Jokića. Dejvis neprecizan, potom gubi loptu Nikola.

6. minut (57:74) - Ne uspeva da se poveže Denver. Hačimura sada dolazi do novog koša, Džejms do svoje 11. asistencije. KCP je fauliran i realizovao je oba penala, potom je uspešan i Džejms, ali i Nikola sa dva bacanja. Kakva sada sekvenca, dva promašaja Porter Džuniora za tri, ofanzivni skok Jokića i onda promašaj. Smatra Nikola da je fauliran, ali arbitri su ostali nemi. Dejvis nastavlja da dominira. Brutalna partija. I konačno stiže prvi pogodak KCP-ja iz igre. Tajmaut Lejkersa.

3. minut (51:68) - Drugo poluvreme kreće novim košem Dejvisa, i to uz faul, pa je dobio i bacanje koje je realizovao. Vraća koš Marej, potom i Gordon, ali sledi nova serija Lejkersa. Dejvis stiže do 29. poena, potom i do 30. sa bacanja. Rivs pogađa trojku, sada je čak +20. Tajmaut Melouna. Porter stiže da postigne trojku na asistenciju Jokića.

Foto: Tanjug / AP

II ČETVRTINA

12. minut (44:59) - KCP gubi loptu, a Dejvis stiže do 22 poena. Jokić je potom izborio dva slobodna bacanja. Oba puta je precizan Nikola. I šta radi Dejvis, pa ovo je nemoguće... Novi pogodak preko ruke Jokića. Veliki promašaj Gordona, ali ostaje napad Nagetsa. Težak promašaj Mareja, a Džejms pogađa sa poda i dobija i bacanje. Pogodio ga je. Izgubljena lopta Jokića, a srećom na drugoj strani Rivs ne pogađa trojku. Braun bez trojke iz ćoška. Rasel pogađa šestu trojku. Katastrofalan promašaj Portera i idemo na poluvreme sa 15 razlike za Lejkerse.

9. minut (42:49) - Ni Redži Džekson ne može da pogodi trojku za Denver. Ne koriste Nagetsi ove slabije minute Lejkersa i odmah ide kazna u vidu pogotka "Obrve". Sada faul u napadu KCP-ja, a onda trojka Prinsa i mora opet da traži tajmaut Meloun. Koš Gordona, pa onda i Dejvisa sa poludistance, a on je baš raspoložen i protagonista je ove serije od 11-2 Lejkersa, koju konačno prekida Porter Džunior trojkom.

6. minut (37:40) - Da li je ovaj čovek realan? Rasel pogađa svoju petu trojku! Promašio je zatim Votson, dok je Rasel konačno promašio sa distance. Do ovog momenta je imao 5/5. Kako brzo zatim razmišlja Jokić za nove poene Denvera. Dejvis odmah vraća koš, Braun zatim promašuje, ali i Lejkersi gube loptu. I trojka Portera Džuniora stiže nakon toga. Ali i Dejvis pogađa iz okreta. Za sada nikako Denver da povede... Kako je sada Jokić došao do ofanzivnog skoka! Pored trojice košarkaša Lejkersa i uz to je fauliran. To nije nagrađeno, promašuje Porter.

3. minut (32:33) - Otegao se sada početak druge četvrtine zbog čelindža i pregledanja snimaka već na samom startu. Uspešan je bio čelindž Denvera, a nakon njega stiže pogodak Krišćana Brauna. On potom čini i faul nad Lebronom za dva bacanja, koja ovaj pogađa. Gordon zakucava, ali i Rasel pogađa četvrtu trojku, nestvaran je danas. Gordon je završio na liniji penala, pogodio je, a potom Braun smanjuje na jedan razlike.

Foto: Tanjug / AP

I ČETVRTINA

12. minut (24:28) - Dobro Lejkersi otvaraju period posle tajmautom pogotkom Dejvisa, ali i Jokić upisuje svoj osmi poen i drugu trojku večeras. Mala konfuzija potom u Denveru, a Dejvis stiže do novog koša. Nikola vredno skuplja i skokove i ima ih već devet do sada (dva ofanzivna i sedam defanzivnih), a sada je na liniji penala i postao je dvocifren, pošto je pogodio oba. I novi skok Jokića, dabl-dabl za četvrtinu, magija! Ništa od napada Lejkersa do kraja, što će reći da naš Nikola ima po 10 poena i 10 skokova do sada uz jednu asistenciju i dve ukradene lopte.

9. minut (19:24) - Deluje da su Lejkersi bolje otvorili ovaj meč. Posle tajmauta promašuje Porter, a Dejvis sa linije penala ubacuje još dva poena za tim iz Los Anđelesa. Usledio je koš Mareja na asistenciju Jokića, ali i trojka Lebrona. Jokić je izblokiran od strane Dejvisa, ali i Marej na drugoj strani blokira Rivsa. Dejvis je pogodio za dva za čak +11, ali stiže trojka Portera. Međutim naastavljaju Lejkersi sa dobrim ritmom, koš Rivsa. I konačno, Nikola Jokić! Trojka srpskog asa! Nema koša Lejkersa, tu je šesti skok Nikole. I onda novi poeni Nikole, proradio je naš košarkaš. Tajmaut Lejkersa odmah posle toga.

6. minut (9:15) - Uspeva sada da se malo iskupi Džamal Marej novim pogotkom, Porter krade loptu, a Marej je ponovo promašio poludistancu. Lebron je uspešan i imaće šansu za 2+1, ali je nije iskoristio. Još jedan neuspešan napad Denvera, ali ni Rivs nije precizan. Ide brza kontra Nagetsa i zakucavanje Gordona. Hačimura promašuje zicer, onad težak promašaj Koldvel-Poupa i zakucavanje Dejvisa. Mora da reaguje Maloun tajmautom.

3. minut (5:11) - Po trojka u uvodnom minutu od strane Portera i Rasela, čime se polako uvodimo u novi susret u Koloradu. Izgubljena lopta Denvera i promašaj Hačimure, zatim i faul u napadu Gordona, koji je bio "krivac" i za prethodni loš napad Nagetsa. Ni Dejvis nije stigao do koša. Porter ponovo pogađa, ovoga puta za dva, ali vraća trojku Rasel. Potom neverovatna blokada Lebrona Džejmsa nad Džamalom Marejem! I koš Ostina Rivsa... Nije baš Denver ušao napadački dobro. Sa druge strane treća trojka Rasela.

KOMENTAR PRE MEČA

Biće ovo vrlo važan duel, jer bi Denver uz pobedu mogao značajno rasterećenije da otputuje u Kaliforniju, znajući da ima dve pobede zalihe.

U suprotnom, Lejkersi bi stigli do brejka i uz potencijalna dva trijumfa u Los Anđelesu bi bili na pobedu od drugog kruga, tako da će biti jako važno zaustaviti Lebrona i družinu.

Jokić je u prethodnom meču ostvario dabl-dabl u pobedi Denvera (114:103), a ubacio je 32 poena uz 12 skokova i sedam asistencija.

Niti jedan od timova nema veće probleme sa odsustvima, pa se tako na terenu za Denver ne očekuju samo Čančar i Gilespi, dok u Lejkersima nećemo gledati Rediša i Vuda.

(Telegraf.rs)