Čović progovorio da li Topić ostaje u Zvezdi: "Daćemo mu sugestije, ali..."

S. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Pričao je i o problemima koje muče Evropu vezano za mlade igrače, kako ih Amerika "otima" i da mora da se napravi adekvatno rešenje kako bi se to zaustavilo

Foto: Nikola Tomić

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je u opširnom intervjuu za "Meridian Sport" govorio o tome da li očekuje da Nikola Topić bude u timu i naredne sezone ili možda izabere NBA put.

Izjavio je kako Nikolu neće pritiskati, veće će mu dati potpunu slobodu da bude krojač svoje sudbine, ali da će biti za njega tu da mu daju savete.

- Mi nećemo stajati na putu njegove karijere, odluka će biti njegova. Naravno, daćemo mu savete i sugestije da je NBA atraktivan po više osnova kao što su pare i sve ostalo, ali ja mislim da prvo i osnovno treba da bude koliko igraš u NBA. Naravno, ako Nikola to sam proceni mi nećemo praviti probleme, pogotovo što mislimo da je izuzetno nadaren i kvalitetan igrač - počeo je Nebojša Čović.

Upitao je potom važno pitanje za mlade igrače širom Evrope, koji mogu od ranih dana biti targetirani i skautirani od strane brojnih koledža, koji su počeli legalno da ih plaćaju.

- Međutim, ono što dodatno nas brine kada su mladi igrači u pitanju. To je ono što su Amerikanci uradili i počeli da plaćaju mlade igrače koji dolaze na fakultet, čak i delimično između redova igrače u srednjoj školi. Kako u takvim uslovima zadržati mlade kvalitetne igrače ovde - upitao je Čović.

To povlači problem zadržavanja te dece u Evropi i sistemima evropske košarke, koji su važni za razvoj nacionalnih timova.

- Evo ja sam roditelj dece i da imam sad ima situaciju da dete može da mi ide u Ameriku i da dobija mesečno 5-10 hiljada dolara, da ima plaćen smeštaj, koledž i ishranu. Šta? Ko je ovde konkurencija tome? Tamo što se tiče košarke ima vrhunsku obuku i mogućnosti. Mislim da na tome niko ne radi i ne razmišlja. Evropa je po mnogo osnova postala kolonija Amerike - dolazi do zaključka predsednik Crvene zvezde.

Ovo pitanje uputio je višim instancama kako u svetu, tako i Košarkaškom savezu Srbije, koji mora da napravi adekvatan sistem za ovo.

- Treba se zapitati šta radi FIBA, pa šta radi naš KSS i da li uopšte možemo napraviti zaštitu za takve stvari. To se možda neće odmah odraziti, ali je već počelo da daje određene efekte i to ne samo dečaci nego i devojčice. Ali mi se sistemski ne bavimo tim stvarima - rekao je Čović.

(Telegraf.rs/Meridian Sport)