Partizan je u finalu Kupa! Crno-beli srušili Vojvodinu i zakazali duel sa Zvezdom za Žućkovu levicu

S. G.
Vreme čitanja: oko 7 min.

Vojvodina je odigrala odličan meč i pružila dostojan otpor crno-belima...

Foto: Nikola Tomić

Košarkaši Partizana plasirali su se u finale Kupa Radivoja Koraća pošto su u drugom polufinalnom duelu slavili u hali "Čair" protiv ekipe Vojvodine 80:67. 

Ponovo ćemo gledati večiti derbi i borbu Partizana i Crvene zvezde za Žućkovu levicu. Posle pobede Zvezde u prvom polufinalu i crno-beli su bili sigurni pa će njihov međusobni duel u subotu uveče odlučiti ko će podići pehar namenjen osvajaču Kupa Srbije.

Crno-beli su ušli u ovaj meč rezervisano. Sa druge strane, Vojvodina je bila dobar protivnik, posebno tokom prvog dela igre. Ipak, nastavak je doneo mnogo sigurniju igru izabranika Željka Obradovića koji su upisali trijumf za veliko finale.

U pobedničkom timu najefikasniji su bili Frenk Kaminski i Džejms Naneli sa po 15 poena, dok je Ledej upisao 13.  Sa druge strane, u poraženom timu Kamingem je postigao 17, a Nikolić i Ašćerić po 10 poena.

Foto: Nikola Tomić

Od starta meča igralo se brzo na obe strane. Prvih nekoliko napada dva tima nisu realizovana, a onda Ašćerić otvara meč poenima. Potom igralo se uglavnom koš za koš, a crno-beli su bili ti koji su diktirali ritam utakmice. Ipak, kada god bi Partizan došao do nekoliko poena prednosti, Vojvodina je imala spreman odgovor preko Nikolića, Ašćerića i Kaningema.

Tako, posle prve deonice, Paritzan je imao prednost od svega dva poena, 24:22.

Ako je Partizan u prvoj deonici bio taj koji je kontrolisao meč, Vojvodina je tokom prvog dela druge četvrtine potpuno preuzela stvari u svoje ruke. Malo po malo uveli su meč u egal, a na pet minuta do kraj apoluvremena, posle zakucavanja odličnog Nikolića, Vojvodina dolazi do 31:30, pa trener Željko Obradović traži tajm-aut. Usledila je nešto bolja igra beogradskog tima.

Partizan je u ovim momentima imao raspoloženog Džejmsa Nanelija koji je postigao tri trojke. Uz to, na samom kraju prvog dela, Vojvodina pravi niz grešaka, pa crno-beli na poluvremenu dolaze do +7, 43:36.

🏆 Mozzart Kup Radivoj Korać | Rezultat posle 20 minuta igre u polufinalu@vojvodinakk 3️⃣6️⃣ - 4️⃣3️⃣ #KKPartizan #KupKorac pic.twitter.com/HNKUv7LHGW— KK Partizan Mozzart Bet (@PartizanBC) February 16, 2024

U nastavku, viđena je mnogo drugačija slika. Partizan se razigrao, a posle četvrtog faula Balše Koprivice, u igru je ušao Frenk Kaminski koji je pogodio trojku za prvu dvocifrenu prednost Partizana 53:42. Za razliku od prvog dela igre kada je Vojvodina imala odgovor na svaku dobru igru crno-belih, ovoga puta je povratak u meč i rezultatski priključak izostao. Tokom treće deonice šut je bio taj koji nije služio Vojvodinu. Uz to, Naneli, Kaminski i Doužer su nosili igru crno-belih pa je rezultat bio 60:50.

Na startu četvrte četvrtine, ponovo je Vojvodina zaigrala bolje i preko Kaminghema i Ašćerića stigla do -5, 64:59. Potom, Vojvodina je nastavila da menja odbrane i igra agresivno pa je sa -12, uspela da se vrati na svega -3, 66:63, na pet minuta do kraja.

Ipak, to je bilo sve. Crno-beli su od tog momenta zaigrali mnogo bolje u odbrani i vratili +7. Potom, Ledej upisuje blokadu, a onda trči kontranapad koji nesportskim faulom seče Nikolić. Kako je Ledej bio precizan sa bacanja, meč je na tri minuta do kraja prelomljen, a crno-beli su obezbedili trijumf i plasman u veliko finale.

TOK UTAKMICE: PARTIZAN - VOJVODINA

IV Četvrtina

40. minut,  - Kraj meča

38. minut, 78:65 - Naneli pronalazi ispod kođa Kaminskog koji pogađa uz faul. 

37. minut, 74:65 - Naneli je ponovo taj koji postiže poene. Džonson pokušava za tri poena, ali ne pogađa. Ipak, crno-beli gube loptu, a Ledej odličan u odbrni. Dotrčao je iz drugog plana i blokira. Sada trči u kontru Ledej, a Nikolić pravi nesportski faul.

36. minut, 70:65 - Uspeva Partizan da pronađe poene. Sada Kaninghem još jednom napada agresivno, a Avramović pravi treću ličnu.

35. minut, 66:63 - Novi poeni za Vojvodinu! Sada crno-beli imaju samo +3!

34. minut,59:64 - Trifunović je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Luka Ašćerić pogađa trojku.

32. minut, 62:56 - Vojvodina se spustila na -6, 62:56, posle poena Kaminghema ispod koša. Periodnešto bolje igre Vojvodine.

Foto: Nikola Tomić

III Četvrtina

30. minut, 60:50 -  Kaminghem je fauliran i imaće dva bacanja. Partizan čuva vođstvo. KAminghem iz kornera na pogađa za tri poena, a Vukčević upisuje defanzivni skok. Sada Kaminski pravi blok, Vukčević pokušava za tri, ali nije precizan. Vojvodina ima napad, Nikolić nije precizan.

27. minut, 55:44 - Luka Ašćerić pogađa sa poludistance na isteku napada. Sa druge strane, precizan je Naneli. sa druge strane, Ponovo Ašćeriće precizan, pogađa trojku.

25. minut, 53:42 - Kaminski je u igri i pogađa trojku. Prva dvocifrena prednost na meču za crno-bele.

24. minut, 48:42 - Ledej nije precizan iz okreta. Sa druge strane ne koristi šansu ni Vojvodina. Nižu s epromašaji. Ledej ne koristi zicer, a Balša Koprivica pravi četvrti faul.

 22. minut, 45:38 -  Dva ofanzivna skoka igrača Vojvodine posle promašene trojke, ali nema poena. naneli kreira iz "pik and rola", ali je fauliran i imaće dva bacanja. Naneli je precizan, a na drugoj strani Vučetić ide na liniju bacanja i pogađa.

II Četvrtina

20. minut, 43:36 - Luka Ašćerić pravi faul, a Pi Džej Doužer ima dva slobodna bacanja. Na kraju, Vojvodina gubi lopotu, a Partizan to koristi, pa Koprivica postiže nove poene i donosi crno-belima velikih +7. 

19. minut, 39:34 - Uroš Banjac pravi treću ličnu grešku, Koprivica ide na liniju za slobodna bacanja. Ponovo Jaramaz neprecizan, a Naneli pogađa i treću trojku.

Foto: Nikola Tomić

17. minut, 34:35 - Jaramaz promašuje dva vezana pokušaja za tri. Ni Vojvodina ne koristi napad. Igra se ponovo brzo. Nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane. Panter greši, a Rakićević trči u kontru i postiže pnove poene. Novi tajm-aut Željka Obradovića.

16. minut, 32:33 - Trojka Nanelija, a onda i novi odgovor Vojvodine. Potom, Ledej "troši" napad crno-belih i pravi korake.

15. minut, 31:30 - Odlična leđna tehnika Kaminskog. Probio je udvajanja i fauliran je. Polovičan je sa slobodnih bacanja. Savić sada dodaje do Nikolića koji zakucava. Trener Željko Obradović traži tajm-aut. Vojvodina vodi.

Video: Tajmaut Željka Obradovića zbog kog je zagrmeo Čair

14. minut, 29:29 - Naneli pogađa trojku. Sada lopta dolazi do Nikolića ispod koša koji je fauliran. I Avramović pravi drugu ličnu grešku.

13. minut 26:26 - Uroš Trifunović pravi drugu ličnu grešku. Potom, Kaminski pravi drugu ličnu grešku i šalje Savića na liniju za bacanja. Nerešeno je.

12. minut, 25:26 - Kaminski zakucava. Rakićević se fintom oslobađa čuvara i postiže novu trojku za Vojvodiu i dolazi do svog petog poena. Avramović ne koristi polaganje posle brzog napada crno-belih. Potom, i Panter ne koristi šut sa distance.

I Četvrtina

10. minut, 22:24 - Trojka za Vojvodinu. prvi poeni za Marka Ljubičića. Panter je fauliran i pogađa oba bacanja. Nižu se poeni, Kaningem pogađa pod faulom.

9. minut, 13:20 - Ljubičić nije precizan, na ofanzivnom skoku Trifunović. Naneli sa poludistance, ali nema koša. Faul pravi Pi Džej Doužer. Ledej precizan sa bacanja. Na drugoj strani, Avramović seče napad Vojvodine.

8. minut, 13:18 - Ne dozvoljava ojvodina Partizanu da se odlepi. Banjac je precizan. Prvi tajm aut na meču traži trener Vojvodine Isakov-Kovačević.

7. minut, 11:15 - Zoran Nikolić je odlično ušao u meč i dodaje nove poene iz reketa za Vojvodinu. Koprivica iz ćoška šutira u padu, a Vojvodina kreće u novi nappad. Ipak, Panter je dobar u odbrani, seče napad i izbacuje loptu u aut. Ne koriste napad popularne Lale.

5. minut, 9:15 - Novi poeni Ledeja, a onda Ašćerić šalje sjajan pas do Nikolića za nove poene Vojvodine. Panter je precizan za tri. Žestok početak na obe strane.

4. minut,7:7 - Karakterističan šut i pogodak Zeka Ledeja. Ponovo Nikolić uzvraća. Igra se poen za poen na startu meča.

3. minut, 5:5 - Panter krade loptu, a Balđa Korivica stiže do lopte. Panter, pa onda i Ledej nisu precizni. POnovo crno-beli hvataju loptu, a Trifunović postiže prvu trojku na meču. Brzo se igra, Tajler Džonson uzvraća trojku.

2. minut, 0:2  - Partizan brani prvi napad. Loptu hvata Kevin Panter. Nikolić pravi prekršaj. Novi napad za crno-bele predvodi Panter, Jaramaz pokušava za tri, ali nije precizan. Sa druge strane, Ašćerić postiže prve poene na susretu.

Novosadski tim je u četvrtfinalu napravio veliko iznenađenje pobedom nad Megom, pa su i očekivanja pred duel sa crno-belima porasla. Sa druge strane, tim Željka Obradovića nije imao previše problema sa timom Hercegovca iz Gajdobre, pa će duel sa Vojvodinom biti pravi izazov do trofeja u Nišu.

Trener Paritzana Željko Obradović je pred ovaj duel istakao:

- Igrali su dobru utakmicu, pogotovu Balša. Odigrao je poslednju utakmicu u ABA ligi protiv Igokee izvanredno i sem možda jedne ili dve situacije, sve ostalo je odradio na visokom nivou. Postao je svestan kvaliteta i da može da pomogne timu. Tristan je napadački dobro odigrao, čak i odbrambeno u pojedinim trenucima bolje nego ranije i to je ohrabrujuće. Prva četvrtina nije bila na tom nivou, ali sve ostalo, nemam nikakvih primedi. Voleo bih da to izgleda još bolje - istakao je Obradović.

(Telegraf.rs)