Zvezda u laganom ritmu pregazila Zadar: Šuterski trening crveno-belih pred Kup

Vreme čitanja: oko 11 min.

Ubedljiva pobeda crveno-belih, deklasirali protivnika iz Hrvatske

Foto: Mileta Mirčetić

Košarkaši Crvene zvezde napravili su ubedljivu pobedu protiv ekipe Zadra pred svojim navijačima rezultatom 93:54, po četvritnama 31:12, 22:10, 20:18, 20:14.

Utakmica je počela veoma agresivno sa obe strane, ali samo je domaći tim služio šut sa distance. Vrlo rano su crveno-beli uspeli da uspostave prednost i to dvocifrenu.

Zadrani nisu znali šta ih je snašlo, nastavili su da promašuju, dok je Zvezda postajala sve agresivnija i agresivnija iz odbrane u odbranu.

To se na kraju iskazali veoma velikom razlikom pa su crveno-beli na kraju prvog poluvremena ostvarili prednost od čak 31 poen razlike, više nego što je protivnik uspeo da ubaci u prvih 20 minuta.

Prednost je u trećoj četvrtini samo nastavila da raste progresivno sve do 24. minuta, kada je Zvezda ušla u niz grešaka, dok je Zadar preko Luke Božića polako topio prednost, prednost koja je sve vreme bila nedostižna.

Poslednja četvrtina je bila nastavak svega što smo videli na utakmici, samo što su se pojavili neki novi akteri. Posebnu ulogu je dobio Džavonte Smart, koji je na kraju odigrao fantastičnu četvrtinu i utakmicu.

Najkorisniji igrač meča za crveno-bele bio je upravo Smart, koji je postigao 15 poena i pet skokova, a isti indeks 17 je imao i Jago, koji je ubacio 13 poena i šest asistencija. Dvocifreni su bili Lazarević (10), Mitrović (10), Bolomboj (11), a bitno je napomenuti da su se svi upisali u listu strelaca.

U gostujućem timu najzapaženiju partiju je pružio Luka Božić postigavši 16 poena, uhvativši sedam skokova i podelivši četiri asistencije. Jedini dvocifreni pored njega sa 11 poena bio je Lovro Mazalin.

Za Crvenu zvezdu slede obaveze u Kupu Radivoja Koraća, a sledeći meč regularnog dela sezone čeka nas početkom marta u Evroligi protiv Bajerna, dok je sledeći protivnik u regionalnom takmičenju Borac iz Čačka.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 93:54 - Sada se razigrava Džavonte Smart, za koga se pravi veliki broj napada. Pogađa novu trojku. Drežnjak fauliran od strane Lazarevića na niskom postu. Zvezda neće igrati poslednji napad i to je kraj utakmice, ubedljiva pobeda.

8. minut - 90:48 - Još jedan pokušaj Smarta za tri poena, ovog puta promašaj. Potom dobra odbrana, kontranapad, pas Hange za Smarta i cepa mrežicu ponovo Smart. Gubi loptu Drežnjak sada, dobra odbrana Smarta. Opet Smart za tri, ovog puta promašaj, ali Mitrović za Ilića koji zakucava.

6. minut - 83:48 - Neprecizan Haga u šutu za tri poena, veoma loš izbor šuta ovog puta. Božić protiv Lazarevića ne pravi veliku prednost, dobra odbrana Zvezde. Mitrović iz pika ponovo dobija loptu i donosi nove lake poene. Drežnjak konačno uspeva da ubaci trojku i to možda najlošiji pokušaj, ali iz nezgodne pozicije Lazarević na pas Ilića uspeva da pogodi zrojku iz desnog kornera. Još jedan dobra odbrana Zvezde, a onda i brz koš Smarta u ranom napadu na drugoj strani.

4. minut - 75:45 - Mazalin precizan sa linije penala oba puta, postaje drugi dvocifreni igrač svog tima. Dalibor Ilić nakon otvaranja ostaje sam u reketu i zakucava po prijemu lopte. Božić protiv Mitrovića ne uspeva da poentira. Korake pravi Luka Mitrović, ali se ne slaže sa tom odlukom sudija. Ubacio ga je svojim lošim dodavanjem Ilić u problem. Lazarević pravi treću ličnu grešku.

2. minut - 73:42 - Nastavlja se visok nivo košarke, Zadrani ne žele da se vrate kući osramoćeni. Žganec dolazi do poena sa poludistance, potom dobra odbrana, Lazarević ne uspeva da postigne koš. Brza košarka se igra trenutno na terenu, Lakić pravi faul na Hangi. Usledila je izmena. Smart do Tobija, koji spošta Mitroviću loptu na niskom postu, ali novi promašaj centra Zvezde, crveno-beli bez koša preko pet minuta.

Treća četvrtina

10. minut - 73:40 - Božić sada dobija nakon kretnje od lopte pas Žganeca i uspeva da poentira uz faul Dejana Davidovca. Precizan na dodatnom pokušaju sa linije penala. Težak promašaj Nedovića, u jako je lošoj formi i na ovoj utakmici. Kontranapad Zadra, Dejvis polaže uz još jedan faul Davidovca. Sferopulos traži tajmaut. Tobi za tri poena promašuje nakon kratke pauze. Diže Božić trojku, ali novi promašaj. Zvezda će imati poslednji napad u trećoj deonici. Hanga predvodi napad, a faulira ga Dejvis, to je bio poslednji mali faul, ostaje 5,6 sekundi. Ulazi Hanga na prodor, ali promašuje polaganje.

8. minut - 73:34 - Još jednom krade loptu Zvezda, ovog puta presečeno dodavanje. Tobi igra 1 na 1 protiv Žganeca, okreće se licem ka košu i pogađa poludistancu. Opet krađa lopte, Nedović u ranom napadu uzima trojku sa centra perimetra, ali promašuje. Pravi faul odmah potom. Jago napušta teren, ulazi Adam Hanga. Precizan Božić sa slobodnog bacanja oba puta.

6. minut - 68:29 - Bolomboj uspeva da dođe do lakih poena igrom sa niskog posta i poluhorogom. Nova ukradena lopta Zvezde. Brutalno zakucavanje Bolomboja, dobija loptu od Davidovca i zakucava na drugi obruč iza leđa. Nedović ulazi na prodor, dodaje Bolomboju u levom korneru, ali ovaj promašuje otvoreni šut. Božić uspeva da uposli Klaricu na prodoru po čeonoj liniji i upisuje tek prvu asistenciju na meču.

4. minut - 64:26 - Nova ukradena lopta Zvezde. Bolomboj igra 1 na 1 protiv Drežnjaka, dobija udarce po rukama, ali sudija ne svira faul. Ponovo Zadar gubi loptu, dobra reakcija Giedraitisa, koji upošljava Jaga u kontranapadu, nova dva laka poena za Zvezdu. Jusup traži tajmaut da proba da probudi ekipu. Davidovac ostaje ponovo sam u levom korneru i još jednom uspeva da kazni lošu odbranu. Novi promašaj Drežnjaka, Nedović hvata defanzivni skok, ali ubrzo gubi loptu. Mazalin dolazi do dva poena flouterom sa poludistance.

2. minut - 59:24 - Krade Zvezda loptu, ali Jago u kontranapadu pokušava da doda iza leđa Davidovcu i gubi posed. Nastavlja se agonija Zadra, novi promašaj Božića za tri poena. Dobra kombinacija i novi napad u trouglu, blok od lopte su pravili Davidovac i Rokas, Dejan je ostao sam ispod koša i dobio pas Jaga. Usledila je pomoć odbrane i ekstra pas za Bolomboja koji je zakucao uz faul. Pogodio je dodatno slobodno bacnaje. Lakić na drugoj strani dolazi do lakih poena. Desetu trojku za Zvezdu pogađa Dejan Davidovac. Još jedna izgubljena lopta.

Druga četvrtina

10. minut - 53:22 - Dobra odbrana Zvezde, kontranapad i faul gostiju na Daliboru Iliću koji će imati dva slobodna bacanja. Neprecizan prvi put, ali dosta bolji drugi pokušaj. Mazalin napada Tobija, ali veoma neuspešno. Nedović gubi loptu u pokušaju prodora. Novi promašaj Zadra za tri poena, a Jago nastavlja Zvezdinu napadačku rapsodiju šutem za tri poena. Mazalin izbacuje Dalibora Ilića i dolazi do lakih poena.  Kraj prvog poluvremena.

8. minut - 49:20 - Božić uzima težak šut van balansa i pravi novi promašaj. Ponovo Zvezda kombinuje preko Mitrovića, koji upošljava Lazarevića. Stefana odbrana Zadra faulira i šalje ga na liniju slobodnih bacanja. Dobro šutira oba puta. Lazarević sada diže trojku i pogađa prvi koš sa distance na meču. Mazalin uspeva sada da ugura Dalibora Ilića u koš i da poentira. Dobra sada odbrana Zadra, rastrčala se gostujuća ekipa, ali novi promašaj ovog puta od strane Drežnjaka. Lazarević hvata promašaj Jaga i uspeva da vrati loptu u koš.

6. minut - 42:16 - Smart ponovo igra 1 na 1 sa protivnikom, ali ponovo promašuje skoro pa otvoreno polaganje. Još jedan promašaj Zadra na drugoj strani. Jako lep napad Zvezde, igra se u trouglu, a Gilespi završava polaganjem na asistenciju Mitrovića. Novi faul Gilespija i moraće da izađe sa terena, a zameniće ga Majk Tobi. Žganec pravi faul u napadu i poklanja loptu Zvezdi. Jago se vraća na teren. Izuzetno čvrsta odbrana Zadra pravi faul na Mitroviću. Vraća se Mazalin na teren. Jago spušta loptu na Mitrovića, koji igra leđima i tera Mekića na faul. Dobija i koristi dva slobodna bacanja centar Zvezde.

4. minut - 38:16 - Uzima Mitrović šut za tri poena, ali ne uspeva da probaci loptu kroz obruč. Smart uzima flouter sa poludistance, ali usled promašaja do skoka dolazi Mitrović i uspeva loptu da vrati u obruč. Zadar hvata veliki broj ofanzivnih skokova, ali ne uspevaju to da valorizuju. Vrhunska finta Mitrovića, izbacuj svog čuvara i Žganeca i ostaje sam na polaganju, koristi to. Božić promašuje šut za tri poena. Biće tajmaut Janisa Sferopulosa malo da uspori igru na obe strane. Igra se nepotrebno brza i neodgovorna košarka.

2. minut - 34:16 - Smart uzima trojku u prvom napadu Zvezde u drugoj četvrtini sa velike distance i cepa mrežicu bek. Žganec ponovo kreira, ali dosta bolja reakcija Zvezde u odbrani, izbacuju loptu u aut. Jak kontakt Gilespija, veoma jako je udario Žganeca i zaradio nesportski faul. Žganec ne pogađa prvo slobodno bacanje, drugi put je precizniji. Biće lopta sa strane. Lakić još jednom promašuje šut za tri poena, Zadrani jako neraspoloženi na ovoj utakmici.

Prva četvrtina

10. minut - 31:12 - Faulom su Zadrani poslali Bolomboja na liniju slobodnih bacanja, a on je uspeo da ubaci oba pokušaja. Zameniće ga Fredi Gilespi, kako bi ga malo odmorio. U kontranapadu Hanga vidi Giedraitisa, ali Litvanac promašuje šut za tri poena. Izvanredna odbrana Gilespija na Božiću. Smart je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Pogađa prvo, ali drugi put bez uspeha. Lep pas Žganeca za Božića i uspeva da poentira. Mitrović igra protiv Žganeca leđima i dobija faul. Precizan prvi put, ali drugi put promašuje. Hanga šutira u kontranapadu iz dotrčavanja uz zvuk sirene. Kraj prve četvrtine.

8. minut - 25:10 - Rokas pogađa trojku u kontranapadu. Vrhunska odbrana Džoela Bolomboja od samog starta utakmice, sada uspeva da blokira Mazalina. Sada Hanga ulazi u prodor, ostvaruje kontakt i dobija faul na šutu, odnosno dva slobodna bacanja. Precizan je oba puta Zvezdin Mađar. Božić promašuje za dva poena. Ni Nedović u prodoru nije ubedljiv na drugoj strani, pa će ga menjati Smart.

6. minut - 20:10 - Božić pokušava da razigra sa niskog posta, ali uspeva samo da izgubi loptu. Nedović diže trojku, promašuje, ali sudije su svirale faul pod košem. Jago nakon protoka lopte dobija pas u desni korner i pogađa trojku. Došlo je do veoma jakog kontakta koji sudije nisu okarakterisale kao faul u probijanju bloka, a Rokas je završio na zemlji. Jezivo težak pokušaj Drežnjaka za tri poena, neuspešno, ali nakon ofanzivnog skoka Lakić kreira 1 na 1 i uspeva da ubaci. Ipak, stiže odgovor Nedovića, koji cepa mrežicu za tri poena u ranom napadu.

4. minut - 14:5 - Nastavlja se veoma kvalitetna košarka od strane crveno-belih, pre svega u fazi odbrane, gde su do sada uspeli da zaustave sve nalete protivnika. Nedović napada Dejvisa prodorom i uspeva da položi relativno lako. Drežnjak ne uspeva da poentira preko ruke, ali nakon ofanzivnog skoka Luka Božić pri prodoru od lopte dobija pas i polaže za nove poene. Na sličan način dolazi Dejan Davidovac do poena. Jusup traži prvi tajmaut na meču.

2. minut - 7:3 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad na meču biće za ekipu Crvene zvezde. Jago uzima prvi šut na meču za tri poena, promašuje, pokušava Nedović, promašuje, ali iz trećeg pokušaja Jago postiže poludistancu flouterom. Odmah vraća Luka Božić ispod koša, nakon igre leđima. Bolomboj na drugoj strani pogađa poluhorog preko Mazalina. U četvrtom posedu na meču Bolomboj pravi faul na Mazalinu pri pokušaju šuta, pa ga tako šalje na liniju slobodnih bacanja. Postiže Rokas trojku iz kornera.

Petorke

Crvena zvezda: Davidovac, Bolomboj, Nedović, Rokas, Jago.

Zadar: Dejvis, Mazalin, Lakić, Drežnjak, Božić.

Sastavi

Crvena zvezda: Smart, Lazarević, Hanga, Davidovac, Mitrović, Tobi, Bolomboj, Ilić, Nedović, Rokas, Gilespi, Jago.

Zadar: Dejvis, Klarica, Vujacic, Žganec, Mazalin, Lakić, Mekić, Jambrović, Drežnjak, Grbić, Božić, Ramljak.

Najava meča

Crveno-beli nisu uspeli da ostvare veoma važnu pobedu u Evroligi protiv ekipe Žalgirisa ove nedelje i imaju imperativ pobede pred ulazak u pauzu zbog nacionalnih kupova.

Naspram sebe imaju tim koji je već dugo na okupu i deluje da iz godine u godinu igraju sve kvalitetniju i čvršću košarku, a u nedavnoj prošlosti su znali da savladaju večerašnjeg rivala.

Zvezda je u ABA ligi ostvarila povoljnu poziciju, prvi su na tabeli i teško to mesto mogu ispustiti, ali su ostali veoma uzdrmani usled poraza od Budućnosti, koja je jako blizu.

Zadar trenutno zauzima peto mesto sa 11 pobeda i osam poraza i sami su pretendent za vrh tabele, a tim su koji može napraviti iznenađenje, pa naš predstavnik mora da bude oprezan.

Izjave trenera

Janis Sferopulos

- Sutra igramo izuzetno važnu utakmicu za plasman u ABA ligi i to na našem terenu. Zadar je izuzetno opasan tim, u seriji dobrih rezultata i zaista moramo da budemo spremni da odigramo dobru utakmicu.

Danijel Jusup

- Crvena zvezda uz Partizan je najteži mogući protivnik i to u gostima, dolazi nam dva dana nakon utakmice s Dinamom. Imamo minimalno vremena za pripremu utakmice, što znači da se spremamo kao i za svaku abaligašku momčad. Idemo tamo u jednom dobrom raspoloženju, nadamo se da možemo odigrati dobru utakmicu, da vidimo gdje smo u odnosu na jednu takvu kvalitetnu momčad. Popunjeni su na svim pozicijama kvalitetnim igračima i na nama je da damo svoj maksimum.

Izjave igrača

Dalibor Ilić

- Očekuje nas izuzetno važan meč u regionalnoj ligi, imamo dobru poziciju ali želimo pobedu jer pobede donose i dobru atmosferu. Zadar je u odličnoj formi, igraju dobro, i na nama je da se spremimo da odigramo dobru utakmicu kojom bi zadržali prvo mesto na tabeli. Pozivam naše navijače da dođu i pruže nam podršku.

Arijan Lakić

- Igramo protiv prve momčadi na tablici, na njihovom terenu. Bit će teško jer imaju 12 kvalitetnih igrača, moramo se dobro odmoriti, pripremiti i dati 100 posto od sebe. Vidjet ćemo kakav će biti rezultat, ako damo 100 posto od sebe svašta se može dogoditi.

(Telegraf.rs)