Cedevita zaustavila Zvezdu i nanela im prvi poraz u novoj godini: Matković ugasio Jagovu fenomenalnu partiju!

S. I.
Vreme čitanja: oko 9 min.

Druga deonica presudila crveno-belima

Foto: MN Press / Marko Metlaš

Košarkaši Crvene zvezde prekinuli su seriju od devet pobeda u ABA ligi i na nezgodnom gostovanju Cedevita Olimpiji u Ljubljani poraženi su rezultatom 96:86. Prva polovina druge deonice ispostavila se presudnom po crveno-bele, pošto punih šest minuta nisu ubacili koš, dozvolivši rivalu seriju od 14:0.

Nije mirisalo da bi start gostujuće ekipe mogao da se pretvori u košmar tokom druge deonice pošto su parom trojki Rokas Giedraits i Nemanja Nedović doneli početno vođstvo prvoplasiranom timu šampionata (6:2). Mučio se domaćin do polovine deonice i nije pronalazio rešenja za raspoloženi dvojac gostujućeg sastava, ali su tri minuta pre isteka prvog kvartala konačno došli i do vođstva.

Zatajio je napad crveno-belih u nekoliko navrata, što su poenima kažnjavali Karlo Matković i Di Džej Stjuart, a ono što je konačno obradovalo domaće navijače bio je i povratak Zorana Dragića. Upravo je on uspeo da preseče fenomenalnu seriju Jaga Dos Santosa i saigrača, pa je trojkom zatvorio prvih deset minuta za vođstvo od 23:21.

Pomenuti košmar usledio je u uvodnih šest minuta druge četvrtine. Nije bilo napadačkog ritma za goste, pa je Sferopulos zatražio kratku pauzu nakon pogodaka Stjuarta i Dragića, međutim ni to nije pomoglo.

I tokom naredna četiri minuta kriza je bila i više nego očigledna. Napadi su završavani uglavnom šutevima za tri i pokušajima na istecima akcija, a Stjuart je ubrzo doneo i dvocifrenu prednost od 31:21. Razlika je narasla sve do 37:21, a zatim se Zvezda konačno aktivirala. Pre svih Nemanja Nedović.

Foto: ABA liga / Ales Fevzar

Vezao je sedam poena za svoj tim, međutim minus nije opadao. Do tri minuta pre isteka poluvremena nije delovalo da bi razlika mogla biti jednocifrena, ali su se pojavili Lazić i Jago pa je u momentu na semafou pisalo 46:37. Pun minut imali su crveno-beli da dodatno ublaže razliku, ali je na poluvremenu ipak bilo 49:37.

Zvezdin ritam ni u uvodnim trenucima nastavka nije bio dobar, Matković sa parom polaganja i Blažič trojkom relativno brzo su na semaforu postavili i najvećih 56:38. Novi predah konačno je prijao Sferopulosovom timu, što se ubrzo odrazilo i na rezultat.

Nedović i Jago su bili primetno sjajni maltene čitavim tokom meča i upravo su njih dvojica bili aktivni sredinom trećeg kvartala kako se minus ne bi uvećavao, a čim su im se priključili još neki pojedinci minus se dodatno istopio.

Pri rezultatu 66:60 COL je u momentu odgovorila, međutim Giedraitis je u poslednju četvrtinu crveno-bele uveo samo sa minus pet.

Izgledalo je početkom četvrte deonice kao da će se razlika konstantno kretati oko dva ili tri poseda, ali tada se Jago potrudio da ipak gledamo zanimljiv susret do samog kraja. Najpre fenomenalna step-bek trojka kojom je polomio protivnika, potom i poludistanca za minus tri (77:74) i rival je bio u nokdaunu.

Kako je to aktuelni viceprvak regiona čestio radio tokom susreta momentum je ubijen sopstvenim greškama, ponovo se pojavio Dragić, a potom i neočekivano Gregor Glas koji je trojkom zapečatio sudbinu Zvezde.

Karlo Matković je bio najefikasniji igrač u pobedničkom sastavu sa 23 ubačena poena i 7 skokova, ali je imao i veliku pomooć. Zoran Dragić je u prvom meču u sezoni ubacio 19 (6/8 FG, 4/4 FT), dok su zapažene učinke imali i Di Džej Stjuart, Jaka Blažič, Džastin Kobs i Gregor Glas sa 15, 14, 12, odnosno 10 poena.

Na drugoj strani istakli su se Jago Dos Santos i Nemanja Nedović sa po 24 poena, dok je Rokas Giedraitis dodao 17.

Zvezda ostaje lider ABA lige posle ovog kola sa skorom 13-2, dok je Cedevita Olimpija trenutno druga sa učinkom 11-4.

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 96:86 (23:21, 26:16, 21:28, 26:21)

Startne petorke:

Cedevita Olimpija: Kobs, Blažič, Glas, Ščuka, Matković

Zvezda: Jago, Nedović, Lazić, Giedraitis, Tobi

Uživo:

IV četvrtina

10. minut: Iz tajm-auta nije bilo koša crveno-belih, ali Glas se nametnuo kao čovek odluke! Lazić vraća nadu sa tri poena u istom napadu. Dragić dolazi i do 19 poena. Faul u napadu za Bolomboja prethodio je poenu Kobsa. Trojka za Nedovića, tajm za COL, poslednji na meču. Nije bilo mnogo promena do kraja, pobeda domaćina.

8. minut (89:80): Jago sa mirnom rukom pogađa slobodna bacanja, gledaćemo verovatno penal završnic jer su bonusi ispunjeni. Stjuart slabo igra u poslednjih nekoliko minuta, Hanga ne koristi zicer. Penali Kobsa za šest razlike, nakon toga promašen i zicer Jaga! Glas to znalački kažnjava trojkom, teška situacija za Zvezdu.

6. minut (84:78): Dragić ponovo svojom tehnikom bacanja od table vraća osam razlike, Nedović preteruje sa driblinzima u napadu i dobija bananu, ali ne kažnjava to Dragić trojkom. Koš Giedraitisa, potom i penali Nedovića za mini-seriju 4:0. Dragić izmišlja poene u poslednjim sekundama svog napada.

4. minut (80:74): Stjaurt kada krene baš krene. Koš uz faul i pogađa penal, ali onda stiže magija gostujuće ekipe. Nedović prvo sa polaganjem, zatim Dos Santos krade loptu, driblingom obara protivnika i pogađa step-bek trojku. Jago spušta na samo posed minusa, sjajno igra Jago. Matković vrlo važnom skvencom sa tri poena seče seriju, koju Zvezda zaokružuje izgubljenom loptom.

2. minut (74:67): Treća rampa Matkovića za otvaranje kvartala, Tobi je zaustavljen, a Stjuart je brzo promašio šut, što čini i Hanga. Prekida svoj post Stjuart, prvo košem, potom i asistencijom za kucanje Matkovića. Tajm-aut Sferopulos. Tobi ukucava loptu u koš.

III četvrtina

10. minut (70:65): Seriju nastavlja Dragić, bez ijednog promašaja na svom povratku na parket! Zvezda je ispunila bonus pa je Matković došao samo do poena. Važi dvojka Nedovića jer je lopta dirala tablu pre kontakta sa istom Matkovića. Giedraitis iz zvuk sirene spušta na samo pet poena minusa!

8. minut (66:60): Faul u napadu Džonsa, pa koš faul Tobija, iz kog su crveno-beli izvukli i poene Giedraitisa sa penala pošto je slovenački centar promašio dodatni penal. Stiže i trojka Hange, Zvezda topi razliku! Promašio je Stjuart trojku, ali je Giedratis propustio momentum. Kobs posle kratkog predaha konačno ubacuje trojku, ali je Jago odgovorio istom merom.

6. minut (63:50): Polovičan Nedović iz tajm-auta za jedan poen, a Cedevita uspeva i definitivno da odbije nalet trojkom Blažiča, drugom u četvrini. Zoran Dragić pogađa dva bacanja od table, na šta je odgovorio Bolomboj lakim poenima. Teo spušta na -13.

4. minut (58:45): Nedović verovatno najbolji igrač Zvezde na ovom meču iz tajma donosi prvi pogodak iz igre u nastavku. Stjaurt gubi loptu, a Jago košem uz faul produžuje niz na 5:0. Matković pokazuje sjajnu kretnju i uz čeonu dolazi do polaganja, međutim i Brazilac je vrlo aktivan i dolazi do šeste dvojke iz isto toliko pokušaja.

2. minut (56:38): Matković nagoveštava da bi domaćin mogao da nastavi po starom u drugom poluvremenu. Lazić upisuje samo jedan poen sa penala, a Karlo ne planira da stane i koristi ukradenu loptu Blažiča. Rafalnu paljbu nastavlja Blažič za maksimalnih plus 18!

II četvrtina

Matković 11, Stjuart 10, Dragić 8 - Nedović 12, Giedraitis 10

10. minut (49:37): Dva puta je bio precizan Džons, Dos Santos žuri sa šutom, pa je na 15 sekundi pre poluvremena Kobs vratio plus dvanaest. Nedović ne zatvara poluvreme trojkom, moraće bolje ekipa da igra u nastavku.

9 .minut (46:37): Spušta se minus crveno-belih na dvanaest pogocima Lazića, Kobs iz preteške pozicije odgovara. Jago dolazi opet do koša i faula, probudio se vicešampion. Polaže još jednom isti košarkaš za jednocifren minus, ali Matković odgovara penalima. Lazić na polaganju, ali mogao bi Nedović sve da prospe nesportskim faulom.

7. minut (42:28): Faul u napadu Bolomboja iz tajm-auta grčkog trenera. Razlika raste posle poena Gregora Glasa. Nedović prekida crnu seriju Zvezde i daje prve poene u drugoj deonici posle šest minuta. Polovičan Matković za jedan, Nedović potom vezuje novim flouterom četiri svoja poena. Dragić sve to neutrališe teškom trojkom. Nedović pogađa trojku, lopta ostaje u rukama gostiju zbog faula pod košem.

5. minut (36:21): Težak šut Rokas ne koristi, sreća na drugoj strani, ali rampom Ščuka pokreće kontru za polaganje Blažiča! Matković cepa mrežicu posle promašaja Tobija, +15!

4. minut (31:21): Stjuart pogotkom sa poludistance uvećava razliku na osam, crveno-beli nikako ne mogu doći do koša... Stjuart stiže i do desetog poena, igra se brzo na obe strane. Konačno će Hanga sa slobodnih bacanja moći da upište Zvezdu na semafor u drugoj deonici. Ali ne dolazi bek do poena. Izgubljena lopta sa druge strane bez šuta ka košu, može li to biti zamajac gostiju.

2. minut (27:21): Spor start druge deonice, Gilespiju na isteku prvog minuta ističe vreme za šut. Stjuart na drugoj strani uspeva da nadmudri centra Zvezde, ali ne pogađa dodatan penal. Na krilima odlične energije Dragić pogotkom tera Sferopulosa da zatraži minut odmora. Teo gubi loptu posle pauze.

I četvrtina

10. minut (23:21): Sjajna kombinacija Tobija i Jaga, koji se razigrao i iz kontre pogodio. Brazilac zatim u ofsajdu pronalazi Giedraitisa koji već ima osam poena. Loš faul Dos Santosa na Kobsu, Amerikanac upisuje dva plus jedan. Stjuart kompletira seriju 5:0, pošto je rival prethodno imao 6:0. Faul Teodosića u borbi za skok šalje Ščuku na penale, jedan koristi. Teo se iskupio pogotkom za dva. Dragić se na parket vratio posle nekog vremena, trojka za kraj četvrtine.

7. minut (14:13): Ne koristi penal Litvanac. Matković ubacuje trojku za domaćina, nakon toga drugom ličnom Glas šalje Rokasa na slobodna bacanja. Muči se sa te pozicije, jedan od dva. Stjuart i Matković sa četiri poena donose prednost domaćinu, ali Jago odmah uzvraća svojim prvim košem. Blažič zatim nije prostio priliku za lake poene za jedan.

4. minut (5:10): Nedović sa linije penala dolazi do učinka od pet poena. Sjajnu dafanzivu na Ščuki Giedraitis kruniše košem uz faul. Tajm-aut COL.

3. minut (5:6): Pogodio je za tri poena Giedraitis na samom početku meča. Interesantno je da pokriva poziciju četiri. Blažič je vratio dvojkom, ali je Nedović takođe namestio nišanske sprave. Seriju grešaka na obe strane posle minuta tišine prekida Glas trojkom. Lazić u narednom napadu trpi blokadu Matkovića.

Pre meča

Pobedom u večitom derbiju tim Janisa Sferopulosa dodatno je dobio na samopouzdanju i tako samo potvrdio iznenađujući "brejk" napravljen na gostovanju Fenerbahčeu tokom aktuelne nedelje. Sa skorom 8-11 nade u Evroligi su podgrejane, ali se mislima makar nakratko moraju prebaciti na drugo takmičenje.

Sa skorom 13-1 prvo mesto je poprilično sigurno u ovom momentu, pogotovo nakon nekoliko kikseva Partizana, ali i druge ekipe iz prikrajka vrebaju da potencijalno ugroze apsolutnu prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Među takvim sastavima je i Cedevita Olimpija, inače ekipa koja se nalazi na deobi drugog i trećeg mesta zajedno sa Partizanom, makar uoči ove runde. Velike igračke i kadrovske promene odradila je ekipa iz Ljubljane u poslednje vreme što se ipak nije odrazilo na rezultate u ABA ligi, ali je zato Evrokup "pušten niz vodu".

Crvena zvezda je u seriji od četiri slavlja protiv večerašnjeg protivnika.

(Telegraf.rs)