Trka za MVP-ja NBA sve neizvesnija: Gde se nalaze Jokić, a gde Dončić na toj listi?

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski centar i slovenski as i ove godine u samom vrhu najače lige na svetu

Foto; Tanjug/AP/Jack Dempsey

Nakon odlične partije Luke Dončića koju je odigrao protiv Golden Stejt Voriorsa, on je jedan od  kandidata za MVP-ja regularnog dela sezone u NBA ligi. Na samom vrhu te liste nalaze se i Nikola Jokić, Džoel Embid, Janis Adetokumbo i Šaj Gildžus Aleksander.

Najbolja košarkaška liga na svetu je ove godine prepunjena sjajnim igračima koji su željni da dobiju jedan od najprestižnijih trofeja na svetu, ali ni indvidualno priznanje sigurno im nije daleko od razmišljanja. Naravno, nekome više nekome manje.

Prošle sezone tu titulu odneo je centar Filadelfije Džoel Embid. On je svojom prošlogodišnjom statistikom i zalaganjem u ligi ubedio sve američke stručnjeke da je on taj koji zaslužuje to priznanje, iako se mnogi kritičari njegovog rada ne slažu sa ovim i smatraju da je Jokić tzaslužio da odnese treću uzastopnu MVP titulu.

Trenutno stanje na tabeli u trci za MVP-ja NBA lige, ovakvo izgleda tabela prema "Basketball reference":

1.) Džoel Embid - 34.2 poena, 11.7 skokova, 6 asistencija u proseku za 25 odigranih mečeva ove sezone.

2.) Nikola Jokić  - 26.4 poena, 12.3 skokova, 9.2 asistencije za 30 utakmica.

3.) Janis Adetokumbo - 30.8 poena, 10.9 skokova, 5.5 asistencija za 28 duela.

4.) Šaj Gildžijus Aleksander - 30.8 poena, 5.7 skokova, 6.3 asistencija za 26 utakmica.

5.) Luka Dončić - 32.9 poena, 8.6 skokova, 9.1 asistencija za 27 mečeva.

Kako stvari stoje Embid nestvarnim statističkikm podacima opet očarava čitavu košarkašku javnost, i očekuje se da ako nastavi ovako postane i treći MVP zaredom koji će to priznanje odneti u dve uzastopne sezone. Pre njega to su uradili Jokić u sezonama 2020/21 i 2021/22 i pre njega Adetokumbo u sezonama 2019/20 i 2018/19.

Luka Dončić pravi nestvarne partije ove sezone i ne isključuje se da će možda baš on biti taj koji bi mogao da nadmaši Embida nakon ove zime. Posbeno nakon partija koja pruža u poslednje vreme.

Srpski centar je već nekoliko puta izjavio kako mu nije mnogo stalo do ove nagrade, iako je i ove sezone jedan od najboljih igrača u ligi. Spekuliše se da bi baš on trebao da bude najkonstantniji igrač po statističkim parametrima do juna, jer je njegov tim šampion i pokušaće da odbrani titulu.

(Telegraf.rs/N.M.)