Čović govorio o licenci EL, pa pecnuo direktora Partizana: "FMP mu je obezbedio egzistenciju i stan"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Napomenuo je Čović još jednom i zašto Zvezda ne igra Superkup

Foto: Promo/ Meridian

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović gostovao je u jutarnjem programu "TV Prva" i tom priliko je govorio o aktuelnim stvarima u srpskoj košarci!

Pre svega, Čović se dotakao priprema koje su u toku i aktuelnog sastava koji je nikad jači.

- Ide sve po planu, jedino što je kratak vremenski period za pripreme. To su sada neka nova pravila vezana za ograničenje od 45 dana koliko je planirano. To uvek trenerima bude kratko. drugačije su nego one pre kad su bile planine. Ekipa se vratila iz Minhena, krajem nedelje se ide na Kipar na turnir gde su Olimpijakos i Žalgiris. Malo ima i povreda. Sitna povreda Teodosića, Hanga problem sa mišićem, Nejpir takođe. Za sada ništa strašno. Priključuju nam se i Tobi i Davidovac, te ćemo biti kompletni - rekao je Čović i dodao:

- Mi sad trenutno imamo 16 igrača. Mislim da je negde to to. Ali to ne zavisi od nas, već od stručnog štaba i kako Ivanović bude rekao, pa ćemo se dogovoriti. Naš cilj je osvajanje ABA lige, Kupa, domaće lige koja je za nas izuzetno važna, F4 Evrolige i pokušaj da se domognemo EL. Videćemo koliko ćemo to uspeti. Ovo je jedan od najboljih timova koji Zvezda ima od kada sam ja u klubu.

Pojasnio je Čović još jednom zašto Zvezda ne igra Superkup ABA lige.

- Uvek se spekuliše zato što ima puno ljudi koji pričaju neistine. Između ostalog i Milija Vojinović, direktor ABA lige, koji je izjavio tako nešto, pa se posle izvinjavao. Ja razumem njega, pošto se više analizira ko se kako ponaša. Nije dobro što se pričaju neistine. Taj menadžment je dozvolio da liga počne bez kalendara. Ali da se ne bavim s tim, on je potpuno nebitan. Ne treba da bude ni na jednoj strani. Zvezda je bila za Superkup, doneli smo odluku da se igra, ali da se definište termin. Niko do jula i avgusta niko nije rekao termin. Zašto? Zato što oni amaterski to rade, taj pristup menadžmenta. Taj ceo termin je dosta specifičan. Gde ste čuli da se SK igra ponedeljak, utorak, sreda? Taj termin se  pogađa sa terminom seminara košarkaških trenera Evrolige, gde je i naš trener otišao. Bili smo blizu toga da ga malo pomerimo, ali tu ima i onih koji su uvek protiv toga šta Zvezda predloži. Mi kažemo da je dan, i stvarno jeste, ali onda će drugi da kažu da je noć. Na kraju krajeva, šta ja imam da se pravdam u ime Zvezde. Jasno vodimo politiku kluba. ne lažemo, dajemo konkretne informacje, ne podležemo društvenim mrežama i malginim komentarima na portalima, raznoraznih idiota i mrzitelja. Prema tome, mi kažemo koliko smo dobili para, koliki nam je budžet. Mi to sve objavimo, to stoji na našem sajtu. Neki drugi klubovi to ne žele da objave i ne bave se time.

Foto: Telegraf.rs

- Prošle godine nismo isplatili igrače za sezonu 2020/21 i 2021/22, što je nonsens i jako ružno. Zvezda je u tim sezonama uzela triple krune. Toliko o tome da smo državni bankomat. Za 12 sezona smo dali devet miliona evra za poreze. Nismo klub koji duguje preko milijardu. Sad je to nešto izmireno, ali na vrlo specifičlan način. E, zato mi više nismo zemlja košarke. zato je Pešić u pravu što to kaže. Jedino nije u pravu što se tiče domaće lige. Naš rezultat, koji je sjajan, i čestitam im na tome. Naš rezultat nije proizvod sistema nego rada određene grupe. Kao što je rezultat junuiorskih prvaka isto nije rezultat sistema. Mi nemamo sistem. To nije ništa lično, već je činjenica.

Na pitanje da li je potrebna nova struktura, Čović je rekao:

- Naravno da je potrebna. Ono što je bilo na Staroj Planini, što je takođe pokušalo da se ispinuje raznim odvratnim i nerealnim saopšetnjima, a onda i izjava Šilobada koji je bio tamo i ćutao. Čak je i rekao da je saglasan sa mnogim stvarima, ali da to nisu pitanja za njega. Onda napadi na FMP. On nikada ne sme da pomene FMP, jer mu je taj klub obezbedio egzistenciju i stan. Ali to nek ide na njgeov obraz.

- Klubovi su doneli odluku da za dve sezone Srbija ima profesionalnu ligu. Nije pričano da će klubovi iz ABA da napuštaju ligu. Hrvati i Slovenci igraju domaće lige. Koji je razlog da srpski klubovi igraju ABA 2 ako ne mogu da se plasiraju u ABA ligu. Mi pokušavamo da podignemo broj klubova iz jedne države. Traženo je da se ide na šet klubova iz jedne države, a ne pet.

Govorio je Čović i o Evroligi, licenci i mogućnosti istupanja iz ABA.

- Nas intersuje prohodnost u Evropu. Ako naša liga napravi prohodnost, onda treba racionalno sesti i videti da li ABA treba da se igra u ovom formatu. Mi sad imamo preko 80 mečeva tokom sezone. Nekad su klubovi u SFRJ imali po 20-30 mečeva. Onda ste imali vremena za sve. Mislim da je Zvezda zaslužila licencu i to je trebalo da se desi prošle godine. Ali smo prošle godine videli tužakanje i napadanje na Zvezdu, najgore stvari. Zaslužuje i očekujem. Kad, ne mogu da kažem? Ko zna šta će sve da se desi.

(Telegraf.rs)