NBA legenda: "Jokić je kao nilski konj, veliko parče kitovog mesa"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi smatraju da je ovo takozvani "badišejming", odnosno ismevanje nečijeg fizičkog izgleda

Foto: Tanjug/AP

Legendarni Ajzea Tomas tokom komentarisanja utakmice NBA Letnje lige izrekao je na račun Nikole Jokića neke "atribute" koje javnost u Americi karakteriše kao "bodyshaming".

Za početak da objasnimo da termin "bodyshaming" se odnosi na ismevanje nekoga zbog njegovog fizičkog izgleda, najčešće na račun kilaže.

U toku prenosa meča između Toronta i Klivlenda, nekadašnji član čuvenih "loših momaka" iz Detroita je sa drugim komentatorom pričao o MVP-ju NBA finala i prisetio se scena sa meča protiv Finiksa kada je Jokić imao "manji okršaj" sa vlasnikom Sansa, Metom Išbijom, a toj sceni prisustvovao je i sam Tomas.

- Kad je bio blizu Meta Išbije, vlasnika Finiksa, i mene, jedina stvar koju sam mogao da kažem: "Čoveče, Džoker je veoma veliki." Ne samo da je veliki, nego je masivan. Težina koju nosi... Ali Džoker je kao topla velika ploča kitovog mesa. Znaš na šta mislim. Bio je masivan. Neverovatan. Ponavljam, on nema definiciju, on je kao nilski konj - rekao je Tomas u prenosu.

Termini koje je upotrebio su svakako upitni i problematični, samo je pitanje i konteksta u kome je to upotrebljeno, da li je zaista mislio na to da je Jokić loše građen, ili je hteo da ukaže da mnogi zapravo potcenjuju Jokićevu veličinu i da on nije tako mali u odnosu na druge centre kakve smo imali poput Šakila O'Nila ili kakvi su sada kao što su Rudi Gober, Bam Adebajo...

Inače, tokom sezone upravo je Tomas bio jedan od tih koji su hvalili srpskog centra na sva usta.

(Telegraf.rs)