Gde su i šta rade igrači draftovani pre Nikole Jokića? Jedan igra u Partizanu, drugog su ubili na ulici...

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dosta ljudi je na ovoj listi, a ima i onih koji se ne bave više ovim sportom

Foto: AP/Tanjug

Ukoliko neko kaže da je Nikola Jokić ispisao istoriju, to više i nije vest, to nije novost. Srpski košarkaš je uspeo u onome što su svi priželjkivali, a to je osvajanje NBA prstena sa svojim Denver Nagetsima. On je tako postao i igrač s najmanjeg mesta na draftu, a koji se domogao titule MVP-ja u finalu.

Podsetimo se tog sada već čuvenog NBA drafta 2014. godine, kada je Nikola Jokić izabran od strane Denver Nagetsa. Odigrao je Nikola odličnu sezonu u Megi, izabrao ga je Denver sa 41. pozicije i odmah je tražio od njega da se pridruži, iako je centar imao ponude evroligaških ekipa, između ostalog i Barselone.

Nije ostao u Evropi, otišao je u SAD, otišao je put Denvera i krenuo da polako piše istoriju. Niko nije očekivao od Jokića da postane to što jeste, a koliko je tada bio "nebitan", govori i to da je u vreme njegovog izbora na draftu išla reklama Tako Bela, koja je postala antologijska.

Jokić je izabran sa 41. mesta na NBA draftu, pre njega je bilo čak 40 košarkaša, od kojih je jedan stigao u Partizan, jedan je nažalost i ubijen od strane policije, dok se neki i ne bave košarkom. Zbog toga, Telegraf vam donosi tekst u kojima se raspituje - gde su ostali iz Jokićeve generacije.

DRAFT 2014. godine

1. pik  (Endrju Vigins)- Sa ovog mesta je izabran Endrju Vigins, koji je trebalo da bude novi Lebron Džejms, ali nije imao karijeru ni blizu njegove. Postao je NBA šampion 2022. godine sa Golden Stejtom, gde i trenutno nastupa

2. pik (Džabari Parker) - Povezivao se s Partizanom jedno vreme, već dugo nema klub. Jedan od najvećih promašaja drafta.

3. pik (Džoel Embid) - I dalje nastupa za Filadelfije Seventisikserse, najbolji je igrač tima i aktuelni MVP NBA lige.

4. pik (Eron Gordon) - Jokićev saigrač iz šampionske generacije, opravdao očekivanja, bio jedan od glavnih igrača Denvera.

5. pik (Dante Eksum) - Nije opravdao očekivanja u NBA ligi, ali jeste u Partizanu gde je postao jedan od najboljih igrača u Evroligi.

6. pik (Markus Smart) - I dalje igra u Bostonu, napravio je korektnu karijeru.

7. pik (Džulijus Rendl) - Glavna zvezda Njujork Niksa, ali bez preteranog uspeha u karijeri.

8. pik (Nik Štauskas) - Bleda NBA karijera, okušao se i u Evropi, posle koje je krivio Duška Ivanovića za to da više nema volju za igrom iste. Došao je do NBA finala sa Seltiksima, ali, trenutno nema klub.

Foto: MN Press

9. pik (Noa Vonle) - Ogroman "flop" drafta, koji je u januaru trejdovan, a odmah i otpušten iz istog.

10. pik (Elfrid Pejton) - Jedan od mnogih koji su otišli put Portorika.

11. pik (Dag Mekdermot) - Promenio nekolicinu klubova u NBA ligi, trenutno nastupa za San Antonio Sparse.

12. pik (Dario Šarić) - Mnogo je obećavao, dospeo je i do prvog Ruki tima u NBA ligi, ali su povrede počele da ga more. Trenutno nastupa za Oklahomu.

13. pik (Zek Lavin) - Udarna igla Čikago Bulsa, može se pohvaliti da je dva puta osvojio takmičenje u zakucavanjima.

Foto: Tanjug/AP

14. pik (Ti-Džej Voren) - Igrao za Finiks, Indijanu i Bruklin, sada nastupa u Finiksu. Bez zapaženih uloga u karijeri, ali i uspeha.

15. pik (Adrijen Pejn) - Nažalost, ovaj košarkaš je ubijen tokom 2022. godine.

16. pik (Jusuf Nurkić) - Draftovan od strane Denvera i favorizovan pre Jokića, dospeo do drugog Ruki tima, ali je potom Jokić dobio priliku u odnosu na njega. Otišao je u Portland gde i sada igra.

17. pik (Džejms Jang) - Vucarao se po klubovima u NBA ligi, potom i Evropi. Poslednji tim mu je bio Kolosos sa Rodosa.

18. pik (Tajler Enis) - Dosta pehova je imao u karijeri, sada igra u Evropi, za ekipu Tofaša. Turska mu očigledno isuviše prija.

19. pik (Geri Heris) - Još jedan igrač draftovan od strane Denvera, proveo tamo esdma godina pre nego što je otišao u Orlando Medžik.

Foto AP/Tanjug

20. pik (Bruno Kaboklo) - Trenutno nastupa u Nemačkoj za Ulm, dospeo je čak i do Meksika.

21. pik (Mič MekGeri) - Biran od Oklahome, igrao dve sezone, pre nego što se odlučio da se vrati staroj ljubavi - kuglanju.

22. pik (Džordan Adams) - Brzo "pobegao" iz NBA lige. Igrao u Siriji, danas nastupa za Gladijatore iz Venecuele.

23. pik (Rodni Hud) - Imao ulogu rezerve, korektne partije, ali od trejda u Kliperse kao i da ne postoji više.

24. pik (Šabaz Nejpir) - Povezivao se prethodnog leta sa Crvenom zvezdom, igra za Olimpiju iz Milana i jedan je od najboljih igrača u Evroligi.

25. pik (Klint Kapela) - Igrao šest sezona u Hjustonu, sada nastupa u Atlanti. Bio najbolji skakač lige 2021. godine.

26. pik (Pi-Džej Herston) - Ne bavi se košarkom već šest godina.

27. pik (Bogdan Bogdanović) - Napravio pristojnu karijeru u NBA ligi, nastupa za Atlanta Hokse s ulogom "šestog igrača".

Foto: Tanjug/AP

28. pik (Si-Džej Vilkoks) - Ne bavi se košarkom već tri godine.

29. pik (Džoš Hestis) - Bez kluba trenutno, igrao za Bajern Minhen u sezoni 2019/2020.

30. pik (Kajl Anderson) - Igrač Memfisa, mogao bi na Mundobasketu da zaigra za Kinu koju prevodi Sale Đorđević.

31. pik (Dejmijen Inglis) - Nastupa za Gran Kanariju, može se pohvaliti sa dve titule Evrokupa, jednom sa sadašnjim klubom i jednom sa Monakom.

32. pik (Kej-Džej MekDenijels) - Kombinuje košarku na Filipinima i basket 3x3 u SAD-u.

33. pik (Džo Heris) - Snašao se u Bruklinu, gde je postao jedan od najboljih šutera u ligi. Čak je 2019. godine uspeo da pobedi i na takmičenju u brzom šutiranju trojki.

34. pik (Klentoni Irli) - Pravi globtroter. Igrao u Japanu, Mađarskoj, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Venecueli, dok trenutno nastupa u Mongoliji.

35. pik - (Džarnel Stoks) - Ne bavi se više košarkom, poslednju utakmicu odigrao 2019. godine.

36. pik (Džoni O'Brajant) - Igrao i za Crvenu zvezdu, pa najuren od strane kluba. Sada igra u Kini, a takođe i crta anime i mange.

37. pik (DeAndre Denijels) - Davnih dana prestao da se bavi ozbiljnom košarkom.

38. pik (Spenser Dinvidi) - Napravio pristojnu karijeru, trenutno nastupa za Bruklin Netse.

39. pik (Džerami Grant) - Sa reprezentacijom došao do zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju, nastupa u Portlandu.

40. pik (Glen Robinson III) - Još jedna iz reda "pristojnih" karijera. Pobedio na takmičnju u zakucavanju 2017. godine, a od 2021. mu se gubi svaki trag.

I konačno, kao 41. pik je izabran Nikola Jokić! Čovek koji svakoga dana piše istoriju i koji je došao do svog prvog NBA prstena.

(Telegraf.rs)