Jokić je po ovom parametru najbolji u istoriji NBA lige: Džordan mu gleda u leđa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestvarno...

Foto: AP/Tanjug

Košarkaši Denver Nagetsa po prvi put u istoriji franšize postali su šampioni NBA lige. U velikom finalu sa 4-1 porazili su Majami Hit, pa će ova generacija ostati upamćena.

Lider tima je Nikola Jokić i on je apsolutno centralna figura u svim svetskim medijima. Proglašen je za MVP-a finala, bio i lider plej-ofa u tri statističke kategorije i verovatno je nadmašio sva očekvianja uoči početka sezone.

Još jedan podatak koji ide u prilog genijalnosti srpskog centra dolazi sa renomiranog sajta Basketball reference koji preciznu statistiku vodi od 1973. godine.

Naime, Jokić u kategoriji BPM (Box Plus/Minus) trenutno najbolji igrač u istoriji NBA lige.

U opisu ovog, za Amerikance, bitnog statističkog segmenta, navodi se da su najbitniji parametri performanse igrača i ekipe za vreme koje je izabrani košarkaš proveo na terenu, bez naprednih podataka.

Dodaje se da je +10 skala rezervisana za najbolje sezone igrača poput Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa, +8 MVP sezona i tako dalje.

Zapanjujući pdoatak pokazuje da Jokić od početka karijere ima BPM od 9,42, što je više i od Džordana i od Lebrona.

Verovatno gledamo najboljeg košarkaša u istoriji srpske košarke, tako da nam ostaje da uživamo i u narednim sezonama pratimo formu srpskog centra.

(Telegraf.rs)