Pet godina od poslednjeg brejka u finalu ABA lige: Hoće li Partizan i Zvezda ponovo doći do majstorice?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tačno pola decenije je prošlo od trenutka kada je neki gostujući tim slavio u finalu regionalnog šampionata

Foto: Marko Jovanović

Verovali ili ne, prošlo je punih pet godina od kako smo poslednji put videli brejk u finalnoj seriji ABA lige. Kako nam se bliži još jedna i to između Partizana i Crvene zvezde, logično se postavlja pitanje - da li će konačno neki gost posle dužeg vremena uspeti da slavi na terenu svog rivala?

Prednost domaćeg terena ovoga puta ima ekipa Partizana. Interesantno, u Evroligi smo ove godine u dva večita derbija upravo i videli dva brejka, pošto je crno-beli tim dobio u "Pioniru", a prethodno je Zvezda slavila nad crveno-belima.

Prošle sezone nije bilo tako. Takođe su se u finalu sastali Crvena zvezda i Partizan, tada su crveno-beli imali prednost domaćeg terena, i na kraju su posle majstorice i utakmice u kojoj su morale da budu ispražnjene tribine dvorane "Aleksandar Nikolić" slavili titulu šampiona.

Prethodno je Zvezda dobila oba meča pred svojim navijačima, a isto je učinio Partizan. U oba navrata je jedan meč bio "tesan", a drugi je rešen ubedljivom pobedom crno-belih, odnosno crveno-belih.

U sezoni 2020/21 finale su igrali Crvena zvezda i Budućnost. Tim iz Beograda dobio je obe utakmice kod kuće (82:78, 85:79), a onda su Podgoričani uzvratili u "Morači" i dobili su oba susreta (75:71, 81:80), da bi na kraju crveno-beli u tesnom meču ipak uzeli pobedu u majstorici (67:60).

Foto: Nikola Tomić

Godinu dana ranije nije bilo finalne serije zbog kovida-19, a u sezoni 2018/19 su finale takođe igrali Zvezda i Budućnost. Tada je crveno-bela ekipa slavila na oba uvodna meča (91:72, 107:69), da bi potom u Podgorici došlo do poravnanja u seriji (80:72, 84:80), ali je klub sa Malog Kalemegdana u majstorici demolirao rivala - 97:54.

I u sezoni 2017/18 takođe su igrali Zvezda i Budućnost, samo je tada viđen poslednji brejk u seriji. I to u prvom meču kada je podgorička ekipa slavila sa 76:80. Posle toga je i osvojila ABA ligu i plasirala se u Evroligu, što je bilo iznenađenje za sve. Crveno-beli su dobili samo drugi meč sa 69:59.

Ostaje da se vidi da li će konačno doći do prekida tradicije, odnosno da li će Zvezda i Partizan i ove sezone gurati sve do majstorice. Ili će ipak serija biti završena u tri ili četiri utakmice.

(Telegraf.rs)