Da li je zapravo bolje da Partizan večeras izgubi od Panatinaikosa ili ipak treba ići na pobedu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge kalkulacije su u igri, a ono što se zasigurno zna jeste da crno-beli putuju u Španiju u Top 8 fazi

Foto: MN Press

Košarkaši Partizana večeras igraju utakmicu 34. kola Evrolige protiv Panatinaikosa u "Štark Areni", čime zatvaraju prvi krug takmičenja. Već kolo pre kraja su obezbedili sebi plasman u Top 8 fazu, a posle jučerašnjih rezultata saznali su da ne mogu da budu peti i osmi, već samo šesti i sedmi.

A to će zavisiti od ishoda večerašnje utakmice protiv Zelenih. Pošto je Fenerbahče juče izgubio od Crvene zvezde, u slučaju poraza, crno-beli bi pali na sedmo mesto, a ako pobede sigurno su šesti, jer imaju gori skor u duelu sa Makabijem iz Tel Aviva za jedan poen.

Sa druge strane, u gornjem delu tabele, Olimpijakos je ostao zacementiran na prvom mestu, a Monako na četvrtom, tako da crno-beli mogu da igraju ili protiv Barselone ili protiv Real Madrida, a već se vodi polemika ko bi to bio bolji i povoljniji rival za Partizan u Top 8 fazi.

Nijedan neće biti lak, daleko od toga, ali Partizan će tražiti svoju šansu za iznenađenje bilo u Kataloniji, bilo u Madridu, a potom na svom terenu pokušati da osiguraju odlazak na Fajnal for.

Foto: Mileta Mirčetić

Ako uzmemo u obzir to da će Barselona biti "poštena" i pobediti večeras protiv Valensije na domaćem terenu, Katalonci bi zauzeli drugo mesto i tako išli na sedmoplasirani tim. Ukoliko kojim slučajem tim Šarunasa Jasikevičijusa bude poražen, onda će biti treći i ići će na ekipu sa šeste pozicije.

Partizan je u ligaškom delu sezone upisao dva poraza od Barselone, pošto je katalonski tim slavio sa 79:68 kod kuće, a potom u "Štark Areni" izašao kao pobednik rezultatom 80:89. Može se reći i da u odnosu na Real Madrid, tim sa istoka Španije ima nešto boljeg trenera. Šaras iako neiskusniji, ipak deluje dosta "potkovanije" od Ćusa Matea.

Sa druge strane, Madriđani i Partizan imaju skor 1-1. Crno-beli su u prvom delu sezone izgubili u prestonici Španije (97:105), a potom su uzvratili udarac u krcatoj "Štark Areni" podjednako dominantnom partijom (104:90).

I odmah po samim rezultatima se da primetiti kakav stil košarke forsiraju dva tima. Sa jedne strane, Barselona ide na trvđu igru sa dužim posedima, dok Real potencira na tranziciji. Isto tako, Madriđani i Katalonci imaju podjednako dobru unutrašnju liniju, a gde će crno-beli ići na odmornog Matijasa Lesora i Alena Smailagića koji je u velikom usponu forme.

Sve u svemu, razlike su minimalne između dva potencijalna Partizanova rivala. Štaviše, ako Barsa bude pobedila večeras, i oni i Real će imati identičan učinak i na strani i na domaćem terenu. Kod kuće bi "stali" na 13-4, dok bi u gostima imali po 10-7. Kada je u pitanju ova prva kategorija, delili bi četvrto mesto u takmičenju, a kada je u pitanju druga, prvo.

Poređenja radi, Partizan bi u slučaju pobede bio na deobi sedmog mesta kada je u pitanju domaći teren, dok crno-beli imaju peti najbolji učinak kada su u pitanju gostovanja sa osam pobeda i devet poraza. Samo Monako, Real, Barselona i Olimpijakos su bolji u tom parametru.

(Telegraf.rs)